Večernji list - Hrvatska

Sjedeći sam za klavirom raščistio sam svoje nesuglasic­e s Arsenom

Skladatelj i multiinstr­umentalist Matija Dedić u Lisinskom se priprema za posljednji veliki koncert iz ciklusa posveta pokojnom ocu i suradniku

- Branimir.pofuk@vecernji.net

Matija Meštrović, Tamara Obrovac i Šimun Matišić Matijini su suradnici Snimio je materijal za dva nova albuma koji bi uskoro trebali biti objavljeni u Americi Nakon godine u znaku oca Matija se vraća jazzprojek­tima za koje kaže da su njegova krv i duša

Večerašnji koncert Zagrebačke filharmoni­je pod ravnanjem Josipa Cvitanović­a bit će kruna cjelogodiš­njeg programa Branimir Pofuk Zagrebačka filharmoni­ja u Lisinskom večeras u 19.30 sati priređuje koncert u spomen na Arsena Dedića. Uz orkestar, pod ravnanjem dugogodišn­jeg Arsenova suradnika Josipa Cvitanović­a, nastupit će i gosti koje je odabrao Matija Dedić, s kojim smo razgovaral­i nakon jedne od proba.

Kako ste zamislili ovaj koncert i kako ste birali goste?

Moram najprije zahvaliti Zagrebačko­j filharmoni­ji što je odlučila posvetiti koncert uspomeni na mojeg oca i što je moju majku i mene pozvala na suradnju. S obzirom na to da je od Arsenove smrti prošlo već više od godinu dana, neće to biti ništa tužno ili patetično. Štoviše, koncert je dio novog Off-ciklusa Zagrebačke filharmoni­je. Kad pogledam presjek koncerata, uz nekoliko regionalni­h, koje smo majka i ja napravili, mislim da možemo reći da će na ovom koncertu u Lisinskom prvi put biti obuhvaćeno doista sve. Bit će zastupljen­a Arsenova ozbiljna filmska glazba. Tu je, naravno, Gabi, s kojom ćemo donijeti presjek najvećih hitova, šansona. Tu su i Trešnjevač­ki mališani zbog ne tako veli- kog, ali divnog opusa koji je Arsen napisao za djecu, a bit će i mnogo Dalmacije koju će nam donijeti Tedi Spalato i klapa Nostalgija, koja je Arsenu, što mnogi možda ne znaju, bila osobito draga i s kojom je puno surađivao. Simbolično je i samo mjesto koncerta, dvorana Lisinski, u kojoj sam snimio i svoj album “Matija svira Arsena”. Osjećam da se zatvara jedan krug i da s Filharmoni­jom tu priču i godinu odavanja počasti Arsenu polako privodimo kraju. Imate ćemo još koncert u Zadru, a Gabi će sudjelovat­i u Arsenovoj retrospekt­ivi na Opatijskom festivalu. Postoje stvari kojima ne možeš reći ne, ali s 2016. godinom u svakom slučaju završavamo taj ciklus posveta.

Koliko je bilo takvih koncerata?

Gabi i ja napravili smo velike koncerte u Beogradu i Ljubljani te jedan manji u Podgorici, a ja sam ih imao još nekoliko u raznim gradovima s gostima koji su i sami bili bliski Arsenu, poput Tedija Spalata, Zorana Predina, Lee Dekleve... Ali, najviše sam svirao svoj solo program, svoju osobnu posvetu Arsenu, što mi je pričinjalo veliko zadovoljst­vo, a usuđujem se reći i publici. Moram reći da sam doživio najbolje reakcije ljudi u odnosu na sve što sam radio posljednji­h deset godina. To mi je dalo novu energiju da na tim nastupima izvlačim svoj maksimum. I to nije bila samo regionalna priča. Dapače. Program “Matija svira Arsena” nedavno sam svirao u Zürichu, svirat ću ga i u Argentini, Kopenhagen­u, možda dogodine i u Kini.

Koliko vas je to odvuklo od vlastite glazbe?

Iako ću vjerojatno u još nekim gradovima i zemljama i dalje svirati koncerte pod naslovom “Matija svira Arsena”, ta čitava priča malo me udaljila od onoga što trebaju moj mozak, krv i duša, a to je striktno bavljenje jazzom. Bez obzira na veliki uspjeh tog albuma, sada se moram vratiti tamo gdje sam stao, vratiti se suradnicim­a i nastaviti svoj rad u nekomercij­alnim vodama. Proveo sam ove godine jako puno vremena sam za klavirom i bio jako asocijalan prema kolegama koje ne smijem iznevjerit­i. Nisam zaboravio svoju misiju, koju shvaćam i kao dužnost, a to je bavljenje nekomercij­alnim formama. No, radio sam i druge stvari. Veliko mi je zadovoljst­vo bila suradnja s Matejem Meštroviće­m na Vivaldijev­im Godišnjim dobima za tri klavira. I dalje sviram s Tamarom Obrovac, Predinom, sve je intenzivni­ja suradnja i sa Šimunom Matišićem, uskoro bi nam trebao izaći i CD. Uz to, snimio sam materijal i za dva albuma koji bi uskoro trebali biti objavljeni u Americi.

Što će biti na ta dva albuma?

Na dan kad je snimljen album “Matija svira Arsena”, u Lisinskom sam snimio još sat i pol glazbe kao ranije dogovoreni svojevrsni nastavak albuma “Ligherian Rhapsody” s mojim solistički­m improvizac­ijama, koji je bio objavljen u Italiji. Dakle, isti dan, ista dvorana, isti svirač, isti klavir i sasvim drukčija glazba. Na drugom albumu bit će glazba koju sam radio zajedno sa slovenskim saksofonis­tom Juretom Puklom.

Što je vama osobno, emocionaln­o, donijela ta godina opraštanja s ocem? Je li i vaša osobna priča i slika o njemu sada zaokružena?

Apsolutno. Kroz tu doista veliku brojku solo koncerata, njih tridesetak, u dijalogu s klavirom i s njime neke sam stvari i raščistio sa svojim ocem. Imao sam jako puno vremena razmišljat­i o našem odnosu i sada sam sretan. Mislim da je sada sve leglo na svoje mjesto i da svi moramo nastaviti dalje onako kako i moramo, bez njega, ali s njim uvijek u sjećanjima. Ti koncertni recitali pomogli su mi i da njega spoznam na drugi način, da zbog nekih stvari koje smo nas dvojica imali budem sretan, zbog nekih tužan, a neke i da ispravim.

Može li se i to kroz glazbu? Ispravljat­i stvari s ljudima kojih više nema?

Kako ne! Daleko od toga da smo završili u svađi, naprotiv. Ali, bilo je nesuglasic­a... za neke sam bio kriv ja, za neke on. Na ovaj sam način uspio sve to zaokružiti u jednu cjelinu i osjećam da sada i on, tamo gdje je, i ja ovdje, možemo biti sretni.

Kako ste vagali koliko će u vašoj svirci biti njega, a koliko vas?

Njegova je glazba uistinu pitka i uvijek je lako pronalazil­a put do publike, a ja nisam imao potrebe bilo što na tom albumu dokazivati. Držao sam se onoga što mi je uvijek govorio: “Matija, ja dolazim iz čiste melodije i čiste harmonije”.

 ??  ?? Matija Dedić Odabrao je goste koji će večeras u Lisinskom nastupiti uz glazbenike Zagrebačke filharmoni­je
Matija Dedić Odabrao je goste koji će večeras u Lisinskom nastupiti uz glazbenike Zagrebačke filharmoni­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia