Večernji list - Hrvatska

Mateša potukao sve rekorde, izabran peti put za predsjedni­ka

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net

Zlatko Mateša bio je jedan od najdugovje­čnijih premijera Hrvatske (pet godina), a na čelu HOO-a ostat će ukupno 18 godina

Zlatko Mateša (67) i iduće četiri godine ostat će predsjedni­k Hrvatskog olimpijsko­g odbora. S obzirom na to da je na toj funkciji od 2002. godine, teško da će netko nadmašiti njegovo predsjedan­je HOO-om. Iza Mateše su Olimpijske igre u Ateni (2004.), Pekingu (2008.), Londonu (2012.) i Rio de Janeiru (2016.). – Tokio 2020. godine bit će mi posljednje Igre kao predsjedni­ku HOO-a. Dakle, ovoj je moj posljednji četverogod­išnji mandat i vrijeme je da moj posao preuzme netko mlađim, a kandidata, hvala Bogu, ima dosta – istaknuo je Mateša.

Samo atletičari protiv

Predviđa da ćemo u Tokiju osvojiti više medalja nego u Brazilu ove godine. – Baš sam neki dan sa suradnicim­a analizirao nastupe naših sportaša u Riju i došao sam do zaključka da ćemo u Japanu biti još uspješniji. Svih deset medaljaša iz Rija nastupat će i za četiri godine, a moj optimizam temelji se na rukometaši­ma, hrvaču Starčeviću, gimnastiča­ru Udeu i streljačic­i Pejčić koji su trebali osvojiti medalje i u Brazilu. I dalje tvrdim da je Boži Starčeviću oteta olimpijska medalja u Riju – istaknuo je Mateša. Bio je jedini kandidat za novi mandat, a izabran je sa samo dva glasa protiv. Njegovim predsjedan­jem nije bio zadovoljan samo Hrvatski atletski savez koji ima dva glasa. – Pa nije loše biti izabran s 90-postotnom većinom. To što je Hrvatski atletski savez bio protiv mog izbora ne zabrinjava me i to ne znači da će im u iduće četiri godine biti zakinuta financijsk­a sredstva jer nisu glasali za mene – iskreno kaže Mateša. Bio je predsjedni­k Vlade Repu- blike Hrvatske, i to pet godina, od 1995. do 2000. godine. Uz Ivu Sanadera bio je najdugovje­čniji premijer. Prije nego što je postao premijer bio je zastupnik u Saboru i ministar gospodarst­va. Nakon isteka premijersk­og mandata postao je saborski zastupnik. No uskoro je napustio aktivnu politiku.

Politika postala frustracij­a

– U politici ne možete pronaći osobno zadovoljst­vo ili priznanje za neki odrađeni posao, uvijek ima ljudi koji će negirati sve što ste napravili, čak i one dobre stvari – rekao je priznajući kako mu je život u politici postao velika frustracij­a te se odlučio potpuno povući. Aktivirao se kao predavač na Zagrebačko­j školi ekonomije i menadžment­a gdje je bio prodekan, a predavao je strateški menadžment. Godine 2002. izabran je za predsjedni­ka Hrvatskog olimpijsko­g odbora. Kao mladić trenirao je vaterpolo, a kao premijer bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (1995.-1996.). Da bi bio kandidat za predsjedni­ka HOO-a, morao je biti član jednog sportskog saveza koji bi ga predložio. Tako je postao član Hrvatskog zrakoplovn­og saveza kada je na mjestu predsjedni­ka zamijenio Zdravka Hebela. Jučer je izabran za predsjedni­ka kao član Hrvatskog bridž saveza. Za boravka u Andori 2012., na službenom putovanju, pozlilo mu je te su mu u Barceloni ugradili pet premosnica. No to ga nije spriječio da i dalje obavlja posao predsjedni­ka HOO-a. Iza sebe ima tri braka, a trenutačno je u vezi s Bojanom Maglaić.

Zlatko Mateša ostao je tek treći predsjedni­k HOO-a. Prije njega bili su to Vrdoljak i Hebel Novi-stari predsjedni­k najavio je da će Hrvatska u Tokiju biti uspješnija nego u Riju

 ??  ?? Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine bit će mu posljednje kao čelnom čovjeku HOO-a – Zlatko Mateša
Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine bit će mu posljednje kao čelnom čovjeku HOO-a – Zlatko Mateša
 ??  ?? Nije zadovoljan raspodjelo­m novca u HOO-u – Ivan Veštić
Nije zadovoljan raspodjelo­m novca u HOO-u – Ivan Veštić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia