Večernji list - Hrvatska

Ante Čačić u valu “no name” izbornika

Najbolji treneri za saveze su nedostupni, pa se oni okreću jeftinijim­a i (pre)često lošijima... Zato Lopetegui vodi furiju, a Ventura Italiju

- Ozren Podnar sport@vecernji.net

Dvije velike reprezenta­cije susreću se u kvalifikac­ijama za SP predvođene neuobičaje­no anonimnim izbornicim­a. U revanšu dvoboja osmine finala Eura, Italijom će zapovijeda­ti Giampiero Ventura, a Španjolsko­m Julen Lopetegui. Nijedan od njih dvojice (kao ni naš Ante Čačić) nije zvučno ime u međunarodn­im razmjerima, za razliku od njihovih slavnih prethodnik­a Antonija Contea i Vicentea del Bosquea. I engleski je nogometni savez ljetos postavio izbornika sumnjivog profesiona­lnog ugleda, no on je “odletio” uoči listopadsk­e runde kvalifikac­ija.

Imaju nula trofeja

Malo tko u Engleskoj tuguje za trenerom čiji je najveći domašaj finale Liga kupa s Boltonom 2005., no sama činjenica da je Allardyce uopće imenovan na tako odgovornu dužnost pokazuje da Savezi ostaju bez opcija: vodeći treneri radije vode bogate klubove nego reprezenta­cije. Tko će zamijeniti “velikog Sama”? Vjerojatno netko podjednako skromna ugleda. Zanimljivo, aktualni izbornici Italije i Španjolske imaju zbirno nula naslova u seniorskom nogometu. Trofejni treneri priklonili su se bogatim sudionicim­a Lige prvaka, prepuštaju­ći “čast” vođenja reprezenta­cija na Mundijal kolegama iz drugog i trećeg ešalona. Ventura (68) bavi se trenerskim poslom od 1976., no tek je s 50 godina prvi put vodio prvoligašk­u utakmicu. Od zvučnijih klubova, radio je u Sampdoriji i Napoliju dok su nastupali u drugoj, odnosno trećoj ligi. Nakon triju uzastopnih ispadanja s Messinom, Veronom i Pisom sredi- nom prošlog desetljeća, zaradio je kompliment­e zadržavši Bari u Serie A 2010. Zadnjih je pet godina učvrstio ugled kao šef struke Torina, koji je 2012. u prvom pokušaju vratio u prvu ligu, da bi ga poslije dvaput uveo u Europsku ligu i do izvrsnog sedmog mjesta u Serie A. Čelnici Talijansko­g saveza kažu da su se opredijeli­li za Venturu zbog njegova neospornog iskustva i dubinskog poznavanja domaćeg nogometa. Ipak, ostaje dvojbeno koliko će autoriteta imati među multimilij­unaš ima iz najvećih talijanski­h klubova kakve nikad nije imao prilike trenirati.

Zlata s mladima daju nadu

Sudeći po Lopeteguij­evim ostvarenji­ma na klupskom planu, navijači imaju temelja za zabrinutos­t. U Rayo Vallecanu i Portu dobio je otkaze, no nekad solidan vratar Raya i Logroñésa postigao je značajne rezultate za kormilom mladih reprezenta­cija. S momčadi do 19 godina osvojio je EP 2012., ponovivši uspjeh godinu poslije u kategoriji do 21 godine. Na krilima dostignuća s mladim Španjolcim­a, 2014. je dobio posao u Portu, no iako je na raspolagan­ju imao najskuplju momčad u klupskoj povijesti, nije se domogao nijednog trofeja. Nogiran početkom godine, dočekao je ponudu Saveza. Više čitajte u MAX-u.

 ??  ?? Ante Čačić ni u jednom velikom klubu nije izdržao dulje od jedne sezone
Ante Čačić ni u jednom velikom klubu nije izdržao dulje od jedne sezone
 ??  ?? Julen Lopetegui izbornik je Španjolske a radio je samo u Portu
Julen Lopetegui izbornik je Španjolske a radio je samo u Portu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia