Večernji list - Hrvatska

U Oreškoviće­vu timu 152 činovnika manje u 10 mjeseci

Vlada koja odlazi hvali se da je smanjila javni dug za 4,6 milijardi

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Kroz 13. Vladu prošla su 24 člana, jedan je ministar, Crnoja, promijenje­n, a prvi potpredsje­dnik Karamarko podnio je ostavku Vlada Tihomira Oreškovića jučer je održala vjerojatno svoju posljednju sjednicu. Moguće je još da do formiranja nove Vlade koju sastavlja mandatar Andrej Plenković Vlada na odlasku održi još samo jednu, i to telefonsku sjednicu. A na dnevnom redu jučerašnje, 42. sjednice Oreškoviće­ve Vlade bilo je i izvješće o njezinu radu od 22. siječnja, kad je formirana, do listopada ove godine. A u tih nešto manje od 10 mjeseci kroz Oreškoviće­vu Vladu prošla su ukupno 24 člana. Osim premijera, činila su je i dva potpredsje­dnika te 20 ministara od kojih su tri bile žene.

Ministar osam dana

Samo je jedan ministar pri tome promijenje­n, i to Mijo Crnoja, koji je samo osam dana bio ministar branitelja. A Oreškoviće­va Vlada u međuvremen­u je ostala i bez prvog potpredsje­dnika nakon što je Tomislav Karamarko u lipnju podnio ostavku na to mjesto. Tako je 13. hrvatska Vlada i prva u hrvatskoj povijesti kojoj je Sabor izglasao nepovjeren­je dočekala svoj kraj s ukupno 22 člana. U izvještaju o radu Vlade, napisanom na 1799 stranica, između ostalog su navedeni i brojčani podaci o njezinu radu. Tako je na ukupno 41 sjednici Vlade, koliko ih je održano do 10. listopada ove godine, bila ukupno 641 točka dnevnog reda, a te su sjednice ukupno trajale 34 sata i 30 minuta. Hrvatski sabor na prijedlog Oreškoviće­ve Vlade ukupno je donio 33 zakona. Vlada na odlasku ukupno je donijela 1303 akta od čega se 68 odnosi na broj utvrđenih zakonskih prijedloga, a 43 na uredbe. U opširnom materijalu o radu Vlade posebno se navodi da su na početku njezina mandata određena tri ključna cilja, i to stimulacij­a gospodarsk­e aktivnosti i ubrzanje gospodarsk­og oporavka, fiskalna konsolidac­ija koja se temelji na smanjenju deficita te bolje upravljanj­e državnom imovinom s posebnim naglaskom na smanjenje javnog duga. U izvješću se navodi da su vezano za sva tri ta cilja ostvareni vrlo značajni rezultati usprkos kratkom mandatu Vlade i vrlo otežanim političkim okolnostim­a za njen rad. Tako se navodi da će gospodarsk­i rast za ovu godinu biti veći od projiciran­a dva posto i da se može očekivati rast do 2,5 do tri posto. Oreškoviće­va Vlada hvali se i da je manjak državnog proračuna u prvoj polovici 2016. iznosio 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a, a što je 5,1 milijardi kuna manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, smanjen je i javni dug koji je na kraju svibnja ove godine iznosio 285 milijardi kuna, 4,6 milijardi kuna manje u odnosu na kraj 2015.

Neodređeno i određeno

U izvješću su ministri, između ostalog, naveli i koliko zaposlenih ostavljaju budućim ministrima. Ukupno je tako u 20 ministarst­ava trenutačno 11.848 zaposlenih, što je 152 manje u odnosu na broj zaposlenih u ministarst­vima na kraju mandata Vlade Zorana Milanovića. Pri tome je 11.608 osoba zaposleno na neodređeno, a 240 na određeno vrijeme. Na kraju 2015. taj odnos je bio 11.588 naspram 412.

Manjak u proračunu u prvoj polovici godine 5,1 milijardu kuna manji nego u isto vrijeme lani

 ??  ?? U Vladi premijera Tihomira Oreškovića, koja je radila od 22. siječnja 2016. godine, bilo je 17 ministara i tri ministrice
U Vladi premijera Tihomira Oreškovića, koja je radila od 22. siječnja 2016. godine, bilo je 17 ministara i tri ministrice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia