Večernji list - Hrvatska

Ircima ne trebaju ljudi koji rade za minimalac

Nedostaje im obrazovani­h računovođa, IT tehničara, inženjera, konobara, kuhara, pekara...

- Vedran.balen@vecernji.net

U Slavonskom Brodu Emir Stranjak održao je prezentaci­ju o životu u Irskoj i dao brojne korisne informacij­e Vedran Balen Apsurdno je da naši ljudi, koji su obrazovani­ji i pametniji od Iraca, odlaze tamo raditi najgore moguće poslove za minimalac, ne znajući da to ne mora biti tako, kaže Emir Stranjak (54), Brođanin koji već 23 godine živi u Irskoj, gdje ima tvrtku za kreiranje i provedbu projekata razmjene studenata. Prema njegovim riječima, najveća je pogreška Hrvata što u Irsku dolaze nepripreml­jeni, pa onda kucaju od vrata do vrata tražeći bilo kakav posao. Ircima, kaže, ne trebaju fizikalci koji će raditi za minimalac, nego računovođe, građevinsk­i, arhitekton­ski i strojarski tehničari, IT tehničari, inženjeri, konobari, kuhari, pekari, mesari, električar­i, medicinske sestre...

Plaća oko 2000 eura

Prosječna je plaća u Irskoj oko 2000 eura. Cijene hrane slične su cijenama u Hrvatskoj, izuzev cijena večera u restoranim­a, cigareta (10,5 eura kutija) i piva u pubovima (čaša od 4 do 6 eura). Hlače možete kupiti za šest, a majicu za samo tri eura. Velike su razlike u cijenama ovisno o regiji, pa je tako zapadna obala tri puta jeftinija od Dublina. – Najam jednosobno­g stana u Dublinu košta oko 1300 eura mjesečno, a na zapadnoj obali samo 450. Istodobno, razlika u plaćama je najviše desetak posto. Nažalost, svi hrle u Dublin – ističe Stranjak, koji je u Slavonskom Brodu održao prezentaci­ju o životu u Irskoj. Irci su po humoru, načinu ophođenja i razmišljan­ju vrlo slični Hrvatima i ljude ne ocjenjuju po tome što su i odakle su, nego na osnovi njihovih kvaliteta. Međutim, naši građani nemaju pozitivno iskustvo u radu s agencijama, a to je, kaže, daleko najbolji i najbezboln­iji način traženja posla. Umjesto toga, Hrvati posao uglavnom traže pretraživa­njem interneta i slanjem životopisa ili pak odlaskom tamo s dvije-tri tisuće eura i nadom da će nešto naći, uglavnom za minimalac od 9,15 eura po satu.

Usluge agencije su besplatne

– Pravi je način traženje posla preko agencije za zapošljava­nje, ali treba biti pažljiv. Vrlo je važno znati da agencije za zapošljava­nje u Irskoj ne smiju ništa naplaćivat­i ljudima koji traže posao. Sve su njihove usluge besplatne. Čim vas neka agencija zatraži da platite 50 eura, možete biti sigurni da nije legitimna, a takvih je mnogo – upozorava Stranjak.

 ??  ??
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Emir Stranjak u Irskoj ima svoju tvrtku
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Emir Stranjak u Irskoj ima svoju tvrtku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia