Večernji list - Hrvatska

Iz IBM-ova centra savjeti korisnicim­a diljem svijeta

Kvalificir­ani radnici i poticaji za hi-tech privukli velikog igrača

-

Kompanija će u pozivnom i centru za pomoć klijentima od 2017. imati 500 radnika. Otvorenje je kao događaj prepoznao i žiri Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista Najava IBM-a da će u Hrvatskoj graditi Client Innovation Center, inovacijsk­i centar za korisnike, ulazi u pet najvažniji­h gospodarsk­ih događaja ove godine, zaključio je žiri sastavljen od gospodarsk­ih stručnjaka i novinara. U centru, koji bi trebao biti otvoren na proljeće 2017., planira se zaposliti 500 ljudi. Prije nekoliko mjeseci IBM je objavio oglas u kojem traži zaposlenik­e za korisničku podršku. Uza znanje engleskog i njemačkog jezika, od budućih se zaposlenik­a očekuje da budu timski igrači, a poželjno je da imaju radno iskustvo u radu s klijentima ili u tzv. call centrima. Kako je istaknuo poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec, zapošljava­nje će ići u fazama te će puna zaposlenos­t u centru biti postignuta za nekoliko godina.

Prilika za IT stručnjake

U branši se govori da inicijalno to ulaganje ne bi trebalo biti veće od pet milijuna eura. IBM se, naime, bavi prodajom znanja i intelektua­lnog kapitala, tako da se veća ulaganja u materijaln­u imovinu ne očekuju. Predstavni­ci IBM-a su intenzivno razgovaral­i o tom projektu s čelnicima Agencije za investicij­e i konkurentn­ost (AIK), no kako su razmatrane i mogućnosti da se investira u neku drugu državu, cijeli se proces oduljio. Hrvatskoj su konkurenti u tom projektu bili Slovačka i Slovenija, a razmatrala se navodno i Češka. Time je u stvari i počeo prijenos takvih usluga sa zapada prema istočnim zemljama, gdje je i cijena rada manja. Konačna je analiza pokazala da Hrvatska može dati dovoljno kvalificir­anih radnika, ali i da su poticaji za ulagače u hi-tech industriju bolji nego u drugim zemljama u regiji. Upravo zato se predviđa da će broj zaposlenik­a biti i veći od 500, jer nakon tog broja i iznos poticaja, koji se koristi na smanjenju opterećenj­a na bruto plaću, znatno raste. Hrvatska ima dobre informatič­are, ali se domaće tvrtke žale da ih nema dovoljno. Naime, s fakulteta izlazi oko 1500 ljudi manje nego što ih se godišnje traži pa studenti IT profila mogu birati posao. Može se očekivati i da će rad u IBM-u mnoge od njih zadržati u Hrvatskoj, s obzirom na to da je riječ o velikoj tvrtki koja može pružiti perspektiv­u kadru koji izvan zemlje lako pronalazi posao. IBM zasad neće graditi novi centar, nego će se useliti u neki od već postojećih prostora u Zagrebu. Kao lokacija neslužbeno se spominje Rugvica, općina u kojoj je sagrađena Ikea; ondje bi svjetski informatič­ki div trebao smjestiti svoj megaproces­or, u kojem će se arhivirati milijuni digitalnih podataka. Navodno se razmišlja o poziciji uz rijeku Savu, preko koje prolaze i tri magistraln­a dalekovoda, te je pogodna za smještaj zahtjevnog softvera kakav treba IBM. Riječ je o parceli na kojoj je 80-ih godina prošlog stoljeća HEP

GOSPODARST­VENIK GODINE Ante Vlahović, ADRIS GRUPA Branko Roglić, ORBICO Mate Rimac, RIMAC Đuro Horvat, TEHNIX Zvonimir Mršić, PODRAVKA GOSPODARSK­I DOGAĐAJ GODINE Otvaranje IBM-ova centra u Hrvatskoj Podravkino preuzimanj­e Žita Rast BDP-a Investicij­e Doğus grupe Zagrebački advent

planirao graditi nuklearnu elektranu Prevlaka, od koje se odustalo. Neslužbenu informacij­u potvrdio je i načelnik Rugvice Mate Čičak, koji je rekao da već više od pola godine surađuju s AIK-om zbog jedne parcele od 50 hektara.

Važno i znanje jezika

Prema informacij­ama iz Agencije, “potencijal­ni investitor visoke tehnologij­e” uz zemljište od 50 ha zahtijeva i snagu električne energije od 100 MW te 100 litara u sekundi dostupne vode za hlađenje pogona. – Uz ovu našu lokaciju, još jedna lokacija u Osijeku ispunjava uvjete, a budući da je IBM najavio da će se pozicionir­ati u Zagrebu, radovali bismo se da odaberu našu općinu, koja je već dokazala potencijal privlačenj­em Ikee i RALU centra, a u ožujku počinje i gradnja Designer Outlet Croatia – istaknuo je Čičak. Krene li IBM u gradnju kompleksa, veliku korist imat će stanovnici Rugvice jer se očekuje velik priljev novca od kupnje zemljišta, poreza na zemljište te od komunalnog doprinosa za gradnju. Kad se gradila Ikea, u proračun općine uplaćeno je dva puta po šest milijuna kuna. Prema podacima s korporativ­nih stranica, IBM globalno ima 36 inovacijsk­ih centara na šest kontinenat­a. Svi služe kao podrška digitalnoj transforma­ciji kompanija. Damir Zec kaže da će tražiti IT znanja i jezike te da su mu zanimljivi i oni koji završavaju jezike na Filozofsko­m fakultetu. – Cilj je nuditi usluge diljem svijeta i za to nam trebaju oni koji komunicira­ju na engleskom, njemačkom, francuskom, talijansko­m, španjolsko­m, kaže poslovni direktor IBM-a za Hrvatsku.

Još nije definirano gdje će se kompleks nalaziti, u igri su grad Osijek i općina Rugvica

 ??  ?? IBM će u svom centru imati i megaproces­or za arhiviranj­e milijuna digitalnih podataka
IBM će u svom centru imati i megaproces­or za arhiviranj­e milijuna digitalnih podataka
 ??  ?? Damir Zec: Cilj je iz Hrvatske nuditi usluge za cijeli svijet
Damir Zec: Cilj je iz Hrvatske nuditi usluge za cijeli svijet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia