Večernji list - Hrvatska

Nikad izloženi radovi Ignjata Joba govore o skrivanju u umobolnici

Slikar je simulirao ludilo da izbjegne ratni zatvor

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net

Autor izložbe Zvonko Maković skupio je stotinjak slika, a tu su i Jobovi najraniji radovi iz 1917. godine, kao i oni nastali za studiranja

S prednje strane slike akt Lize Križanić, supruge karikaturi­sta Pjera Križanića. A na poleđini jedan od najboljih autoportre­ta Ignjata Joba. Rijetku priliku da vide kako je poznati slikar doživljava­o sam sebe imala je grupa novinara koja je jučer, dan prije otvaranja, obišla novu izložbu u Klovićevim dvorima. Izložbu “Ignjat Job – Vatra Mediterana” postavio je Zvonko Maković, koji je i detaljno objasnio Jobov opus, a usto i skinuo sliku sa zida da bi pokazao ono što je skriveno.

Spasio ga je liječnik

Uz nju, sve do 8. siječnja bit će izloženo stotinjak Jobovih radova. Bit će izloženi i njegovi najstariji radovi iz 1917. godine, ali i neke slike koje dosad nisu izlagane u Zagrebu. – Jedna je od njih i “Luđaci”, njegovo prvo veliko djelo, nastalo 1929. godine. Opsesivna je to tema Jobova stvaralašt­va kojoj se stalno vraća. A povezuje se i s njegovom biografijo­m. On je, naime, početkom I. svjetskog rata završio u zatvoru nakon političkog izgreda. Izbavio ga je jedan liječnik, obiteljski prijatelj i smjestio ga u duševnu bolnicu. Job, iako je samo simuli- rao svoje ludilo, tamo je ostao dvije godine – kaže Zvonko Maković.

Štafelaj i originalne boje

Postavljen­a su i njegova tri ključna remek-djela – “Turnanje vina”, “U krčmi” i “Nedjelja” nastala u godinama pred njegovu smrt, kad je već bio onemoćao od tuberkuloz­e. – Job kroz godine slika i pejzaže, prizore iz svakodnevn­og života, ali i portrete. Uz to, u suradnji s kustosicom Ivom Sudec Andreiss postavili smo i skice iz doba dok je još studirao – govori Z. Maković. Tamo je i njegov štafelaj i originalne boje, a puštat će i biografske filmove o njegovu životu.

 ??  ?? Postavljen­o je i Jobovo remekdjelo “Nedjelja” (lijevo), a i akt Lize Križanić (dolje lijevo), na čijoj je poleđini naslikao autoportre­t (dolje desno)
Postavljen­o je i Jobovo remekdjelo “Nedjelja” (lijevo), a i akt Lize Križanić (dolje lijevo), na čijoj je poleđini naslikao autoportre­t (dolje desno)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia