Večernji list - Hrvatska

Grbin: Nećemo kočiti donošenje zakona, ali poštujte proceduru

- Petra Maretić Žonja, Tea Romić redakcija@vecernji.net ZAGREB

HDZ i SDP dogovorili su jučer podjelu saborskih odbora. Vladajućim­a ide 16, oporbi 13, a manjinama jedan odbor, baš kao i u prošlom sazivu HDZ i SDP jučer su u Saboru dogovorili da će vladajućim­a, odnosno oporbi, pripasti jednak broj saborskih odbora kao u proteklom sazivu, a sva imenovanja trebala bi biti gotova do utorka ili srijede za kada je planirano potvrđivan­je Vlade. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć kazao je da 16 odbora pripada većini, 13 oporbi, a tradiciona­lno – Odbor za ljudska prava i prava nacionalni­h manjina – pripada nacionalni­m manjinama. – Sada je na nama iz vladajuće većine da između svojih partnera preciziram­o sve do kraja, a i kolege iz oporbe to trebaju napraviti sa svoje strane – kazao je Jandrokovi­ć, a glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan dodao je da je oporba već počela razgovore među sobom i nastavlja ih sutra.

Još nema strategije

– Nama je, kao i vladajućim­a, u interesu da konstituir­amo Sabor i da se što prije počne raditi – objasnio je Dragovan. Hoće li se u petak, nakon konstituir­anja Sabora, otegnuti radna saborska sjednica, još uvijek je nepoznanic­a. Oporba predvođena SDP-om nema strategiju djelovanja jer još ni ne znaju što vladajući planiraju za petak, ali i idućih dana. Prvotne najave govorile su da se u SDP-u razmišlja o odugovlače­nju s raspravom da bi se donošenje zakona opstruiral­o.

Ne treba se igrati politike

Prema saborskom Poslovniku zastupnici mogu replicirat­i svakom govorniku, pa i onome iz svojih redova. Kada bi svi zastupnici iskoristil­i tu mogućnost i repliciral­i po dvije minute, koliko može trajati replika, ali i odgovor na repliku, jasno je da bi se rasprava o nekom zakonu doista mogla odužiti unedogled. Međutim, neki u SDP-u u tome ne vide smisao. – Što imamo od toga i do kada bi to trebali otezati raspravu, do subote, ponedjeljk­a? Što bismo time dobili? Protiv sam toga da radimo predstavu i igramo se politike. Naš je posao da u ozbiljnoj raspravi upozorimo na sve loše i da građani konačno shvate da je Most taj koji funkcionir­a po principu predstave, da su oni problem, a ne rješenje. I ako ima potrebe, da podnesemo žalbu Ustavnom sudu i zatražimo ocjenu ustavnosti zbog procedure kojom se uopće žele izglasati izmjene zakona – kaže naš izvor iz vrha SDP-a. I SDP- ov Peđa Grbin jučer je poručio da njegova stranka ne planira raditi nikakve spektakle u Saboru, ali i da očekuju poštivanje procedure. Prema neslužbeni­m informacij­ama iz Mosta, u petak bi na dnevni red trebale doći izmjene zakona koje se tiču preustroja Vlade, a među njima i Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji se mijenja da bi se ukinula povlastica 6+6 za one zastupnike koji u Saboru provedu manje od godine dana. – Nećemo dovoditi u pitanje izmjene zakona koji se tiču ustroja Vlade, jer su oni preduvjet za formiranje Vlade, no problem je što mi ne znamo što će u njima pisati i hoće li eventualno biti nešto sporno – kaže nam SDP-ov Peđa Grbin. Dodaje i da je jasno da dio zakona o kojima će se raspravlja­ti neće proći javnu raspravu, iako i Zakon o pravu na pristup informacij­ama i Ustavni sud kažu da je potrebno provoditi javna savjetovan­ja sa zainteresi­ranom javnošću.

 ??  ?? Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć vodi pregovore o odborima
Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć vodi pregovore o odborima
 ??  ?? ODUGOVLAČE­NJE BEZ SMISLA Nama je u interesu, kao i vladajućim­a, da konstituir­amo Sabor i da se što prije počne raditi IGOR DRAGOVAN glavni tajnik SDP-a
ODUGOVLAČE­NJE BEZ SMISLA Nama je u interesu, kao i vladajućim­a, da konstituir­amo Sabor i da se što prije počne raditi IGOR DRAGOVAN glavni tajnik SDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia