Večernji list - Hrvatska

Golf na Srđu: prijete milijunsko­m tužbom zbog greške u studiji

Ministarst­vo ima 20 dana da izda rješenje

- Lidija Kiseljak

M. Holy tražila je da studija sadrži i projekt turističke zone, Zmajlović je tražio da se taj dio izbaci, a sud je rekao da je ta odluka bila pogrešna lidija.kiseljak@vecernji.net Projekt golfa na Srđu opet je zapeo, ovaj put zbog procedural­nih pogrešaka Ministarst­va zaštite okoliša, investitor sve više sumnja da će projekt koji je započeo prije gotovo deset godina realizirat­i, a zbog toga ne isključuje i moguću tužbu prema državi koja bi mogla iznositi nekoliko stotina milijuna eura.

Most protiv projekta

Sud je početkom rujna zatražio od Ministarst­va zaštite okoliša da ispravi “grešku u postupku” te je poništio rješenje o studiji o utjecaju na okoliš. Investitor je, naime, na početku postupka predao studiju koja sadrži, uz golf-projekt, i dvije turističke zone jer je tako tražila bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, ali je potom njezin nasljednik Mihael Zmajlović zatražio da se turističke zone izbace iz studije. No sud je utvrdio da je ta odluka bila pogrešna i poništio rješenje o studiji. Sada bi Ministarst­vo trebalo izdati rješenje u roku od 60 dana, koliki je zakonski rok za postupanje po presudi, odnosno ustvrditi da je Ministarst­vo pogriješil­o zbog različitih tumačenja. Prošlo je oko 40 dana, a kako se još i ne zna tko je ministar, inve- stitor sumnja da će se rješenje izdati. Tim više što je Most veliki protivnik projekta na Srđu, a tehnički ministar iz te stranke Slaven Dobrović u sudskom postupku nije branio odluku Ministarst­va. Dobrović nam nije odgovorio na upit hoće li izdati rješenje ili ne.

Uloženo već 130 mil. eura

– Investitor će razmotriti sva rješenja koja su mu na raspolagan­ju, pa i pravne korake. Investitor je nakon osam godina uspio ishoditi dozvole na temelju kojih je mogla početi realizacij­a projekta, ali to sada ne može jer je ukinuto rješenje u studiji utjecaja na okoliš zbog pogreške Ministarst­va – kaže prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić. U projekt je do sada uloženo oko 130 milijuna eura, a doda li se tome i zarada koju su ulagači mogli ostvariti, država bi mogla platiti višemiliju­nsku štetu. Tim više što Hrvatska s Nizozemsko­m, gdje je sjedište tvrtke ulagača, ima potpisan zakon o zaštiti ulagača.– Vidljivo je da se sud upušta u usko specijalis­tičko tumačenje pojedinih propisa što nisam siguran da spada u poštivanje procedure postupka koju je trebao utvrditi. Također, problem je i oslanjanje na neke generalne konstataci­je i odredbe iz Zakona o zaštiti okoliša tako da praktički možete odlučiti “za” ili “protiv” s jednakom težinom argumenata. To je praksa koju hitno treba mijenjati jer oštećeni investitor­i mogu tužiti državu – kaže ovlaštenik Ministarst­va zaštite okoliša i prirode Mirko Budiša.

Kako je Most protiv projekta, investitor sumnja da će Ministarst­vo poštovati rokove

 ??  ?? Ivan Kusalić Prokurist tvrtke Razvoj golf kaže da će razmotriti sva rješenja, pa i pravne korake
Ivan Kusalić Prokurist tvrtke Razvoj golf kaže da će razmotriti sva rješenja, pa i pravne korake

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia