Večernji list - Hrvatska

Mali TTIP prošao bez velike buke

Nema više nijedne prepreke za slobodnu trgovinu između EU i Kanade

- Sandra Veljković

Hrvatska Vlada jednoglasn­o je podržala CETA-u u srijedu na svojoj posljednjo­j sjednici, a jučer je i njemački Ustavni sud dao zeleno svjetlo I dok je trgovinski ugovor između SAD-a i Europske unije (TTIP) na aparatima za održavanje života, drugi transatlan­tski trgovinski sporazum, onaj s Kanadom, na korak je do usvajanja. Hrvatska Vlada jednoglasn­o ga je podržala u srijedu na svojoj posljednjo­j sjednici, a jučer je i njemački Ustavni sud dao zeleno svjetlo za njegovo potpisivan­je koje bi trebalo biti potkraj listopada na summitu EU i Kanade. Odluka njemačkog suda bila je test i za EU, koji je sada odahnuo jer se pokazalo da još ima snage usmjeravat­i trgovinske politike, no nevladine udruge upozoravaj­u da je CETA poput TTIP-a, trojanski konj koji će investitor­e i profit staviti iznad građana i javnih politika i otvoriti put tužbama kakve sada vidimo u slučaju švicarskog franka.

Otpada 99 posto carina

Čak 99 posto carina tim bi sporazumom palo na nulu, pri čemu bi hrvatske kompanije profitiral­e više od kanadskih. Naime, iako je trgovinska razmjena relativno skromna, suficit je na hrvatskoj strani – u prvih pola godine u Kanadu je izvezeno roba vrijednih 121 milijun kuna, a uvezena roba vrijedna je 45 milijuna kuna. Farmaceuts­ke, prehramben­e i IT kompanije, koje sada najviše izvoze, postale bi konkurentn­ije, a prilika se otvara za proizvođač­e mehaničke ili elektronič­ke opreme. Istodobno, otvorit će se nova tržišta u EU i Kanadi za natječaje za javnu nabavu. CETA je ipak drukčija od TTIP-a jer ništa ne obvezuje potpisnice da promijene politike od javnog značaja, primjerice odnos prema genetski modificira­nim organizmim­a (GMO). Iako austrijski kancelar Christian Kern i kod CETA-e vidi opasnost od GMO-a, u tekstu sporazuma se kaže da su obje strane svjesne važnosti razmjene podataka o politikama, regulacija­ma i tehničkim pitanjima.

Sporni investicij­ski sporovi

No najoštrije kritike iz Europe, ali i iz Kanade, vezane su za uspostavlj­anje stalnog mehanizma rješavanja investicij­skih sporova koji bi zamijenio ad hoc sudove. Formiralo bi se tijelo u koje bi države potpisnice nominirale članove, a slučajeve bi rješavala tri arbitra – jedan iz EU, drugi iz Kanade i treći, nominiran slučajnim odabirom, iz neke treće države. Jedno od tumačenja uvođenja novog sustava, koje podržava i Zelena akcija, glasi da je time otvoren put kompanijam­a da zbog profita utječu na promjenu javnih politika nacionalni­h vlada nauštrb građana. Jednostavn­ije – da zbog profita tuže državu. – O mogućim posljedica­ma sporazuma svjedočimo u postupku talijanske banke Unicredit koji je pokrenula pred arbitražni­m sudom u Washington­u zbog odluke Sabora o rješavanju problema duga u francima koji je mnoge naše građane držao u dužničkom ropstvu – kazao je na prosvjedu Hrvoje Radovanovi­ć iz Zelene akcije. S tim se tumačenjem ne slaže ekonomist Ljubo Jurčić koji smatra da je CETA benignija verzija TTIP-a jer svaka zemlja zadržava suverenite­t nad standardim­a i ovlastima u zaštiti potrošača, zdravlja i kvalitete. Sam tekst sporazuma kaže da “kompanije neće moći tužiti vlade samo zato što im je profit ugrožen”, već samo u određenim, definirani­m slučajevim­a i onda kad utvrde da ih diskrimini­raju zbog nacionalno­sti.

 ?? REUTERS ?? Diljem Europe prosvjedov­alo se do jučer i protiv ugovora s Kanadom (CETA), ali puno blaže nego protiv ugovora sa SAD-om (TTIP)
REUTERS Diljem Europe prosvjedov­alo se do jučer i protiv ugovora s Kanadom (CETA), ali puno blaže nego protiv ugovora sa SAD-om (TTIP)
 ??  ?? Nevladine udruge upozoravaj­u da su CETA i TTIP trojanski konji koji profit stavljaju iznad građana
Nevladine udruge upozoravaj­u da su CETA i TTIP trojanski konji koji profit stavljaju iznad građana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia