Večernji list - Hrvatska

Bez razigravač­a poput Pullena sezona bi mogla biti promašena

Cedevita nema pravog ‘playa’ zbog 150 tisuća dolara uštede

- Dražen Brajdić

Ra’shad James jako je skočan, atraktivan za publiku, ali ne može na najvišoj razini kvalitetno organizira­ti igru Zagrepčana drazen.brajdic@vecernji.net U svom petom ovosezonsk­om nastupu prva momčad Cedevite doživjela je treći bolan poraz. Nakon kiksa protiv Budućnosti kod kuće i debakla u Pioniru kod Crvene zvezde, potop se dogodio i na Kanarima, u dvorištu Gran Canarije. Izgubiti sa 76:101 od momčadi koja je s 20 razlike (79:59) u finalu španjolsko­g Superkupa pobijedila veliku Barcelonu na prvi pogled ne izgleda tragično. Sve to klupske čelnike potiče na razmišljan­je o mogućim promjenama u momčadi, a ključna bi trebala biti upravo na mjestu razigravač­a. David Stockton (180 cm), sin najvećeg NBA razigravač­a svih vremena, nije doveden da bude prvi “playmaker”, ali Ra’shad James (185 cm) jest, no upravo se taj igrač pokazao zabludom.

Pullen ima ugovor s Himkijem na žeton (na mjesec dana). Ako ne produlji, bit će slobodan

Kriva procjena

Bez obzira na to što je James iznimna zabava za navijačke mase jer je nevjerojat­no skočan i s lakoćom može zakucati i preko centra, on je sve samo ne organizato­r igre kakav je potreban zagrebačko­m sastavu. Može James pogoditi i šut izvana, zahvaljuju­ći svojoj tjelesnoj moći može si ga i iskreirati, no nema takav šuterski rang da bi ga se isplatilo zadržati. A stvoriti višak i uposliti dobro postavljen­og suigrača, nažalost, nije u stanju. Oni koji su ga dovodili danas priznaju svoju krivu procjenu pa se isti s puno sentimenat­a prisjećaju prošle sezone i utjecaja na momčad jednog drugog igrača visokog 185 centimetar­a – Jacoba Pullena. Nažalost, on sada igra za drugu momčad (moskovski Himki) u kojoj je, što nudi tračak nade, ugovorom vezan samo mjesec dana. Naime, u klubu u kojem radi donedavni Mršićev pomoćnik Dražen Orešković Pullen je potpisao “na žeton”, neku vrstu probnog ugovora, i mogao bi biti slobodan za dva tjedna. A tada bi Cedevitini čelnici trebali posegnuti u klupski trezor i plati- ti ono što ljetos nisu procjenjuj­ući da im je to preskupo (350 tisuća eura). No, znate kako to ide ponekad u trgovanju pa se kaže da se ponekad skupim pokaže ono što se kupuje jeftinije (za 200 tisuća eura). Jer, bez obzira na to što se i za Himki raspucavao (šut 4-15), Pullen je barem dolazio do šuteva, a i u posljednjo­j je minuti pogodio presudnu tricu za pobjedu Himkija (76:71) nad Lietuvos Rytasom. A Cedeviti je nužno potreban baš takav igrač. Jak na lopti, razigravač koji pod pritiskom ne gubi glavu ni lopte, ali i može zabiti kada je najpotrebn­ije, što je Pullen u Cedevitinu dresu upravo činio prošle sezone.

Kuric prebolio rak

Zapravo, cedevitaši u svojim redovima trebaju nekog inspirativ­nog kao što je u sastavu Gran Canarije Kyle Kuric. A ovaj Amerikanac slovačkih korijena zabio je zabio je onoliko koševa koliko je iznosila konačna razlika na semaforu (25), no njegova veličina nije u tome koliko je zabio, nego što je sve preživio. A čovjek je u studenom prošle godine još bio na aparatima, na tankoj granici između života i smrti. Vjerovali ili ne, nakon otkrića benignog tumora na mozgu i tri operacije, čovjek se već u travnju vratio na parket i stekao kultni status u košarkaški­m krugovima. – Kyle je svima nama nevjerojat­na inspiracij­a. Nevjerojat­no je to što je taj čovjek prošao i kako nakon svega igra – kazao nam je hrvatski reprezenta­tivac Darko Planinić.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Slab start u sezonu – Veljko Mršić s igračima
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Slab start u sezonu – Veljko Mršić s igračima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia