Večernji list - Hrvatska

14. svibnja 1945. Glavni narodnoosl­obodilački odbor Vojvodine naređuje da se svi Šokci i Bunjevci upišu kao Hrvati bez obzira na izjavu

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net ZAGREB

Već prilično komplicira­ni odnosi između Hrvata i Bunjevaca u Vojvodini dodatno su otežani zahtjevom Nacionalno­g vijeća bunjevačke manjine u Srbiji da Skupština Vojvodine jedan akt iz 1945. godine proglasi aktom nasilne asimilacij­e. Radi se o aktu koji je 14. svibnja 1945. godine donio Glavni narodnoosl­obodilački odbor Vojvodine kojim je naloženo da svi Bunjevci i Šokci koji žive u Vojvodini moraju biti upisani kao Hrvati bez obzira na svoju izjavu. Aktom je naloženo i da se sve izdane isprave s upisanim Bunjevcima unište i izdaju nove s hrvatskom narodnošću kao i da se popisi narodnosti isprave na isti način.

“Podobni odrađuju posao”

– Naš zahtjev upao je u proceduru pa očekujemo da ćemo na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Vojvodine ispraviti ovu povijesnu nepravdu prema Bunjevcima. Mi time ne dobivamo ništa osim moralne satisfakci­je koja nama Bunjevcima puno znači. Ne očekujemo nikakve isprike, ali bi bio red da se ovaj recidiv prošlosti ispravi, rekla je predsjedni­ca Bunjevačko­g nacionalno­g vijeća Suzana Kujundžić Ostojić. Govoreći o svome zahtjevu, Kujundžić Ostojić kaže da se svatko ima pravo izjašnjava­ti kako se osjeća i kako želi te da bi Skupština Vojvodina, kao sljednik donosioca spornoga akta, trebala poništi akt diskrimina­cije. Tvrdi i kako su Bunjevci i Hrvati, unatoč brojnim sličnim običajima, zapravo dvije različite nacionalne manjine i da se ona osobno osjeća kao Bunjevka, a ne Hrvatica. Prema njenim riječima, austrougar­ski popis govorio je o 120.000 Bunjevaca na trokutu Subotica-Sombor-Baja (Mađarska), dok ih danas u Vojvodini živi svega oko 16.500. I Mirko Bajić, predsjedni­k Saveza bačkih Bunjevaca, ističe da se on smatra Bunjevcem, a ne Hrvatom te da su Bunjevci zapravo zasebna nacionalna manjina u Srbiji kao i brojne druge. Tvrdi da je do prije Drugoga svjetskog rata u Subotici živjelo 42.000 Bunjevaca i 800 Hrvata te da ih se „diskrimina­torskim aktom iz 1945. godine svelo na današnje brojke“. Podsjeća i da djeca Bunjevaca imaju pravo učiti materinski jezik s elementima nacionalne kulture. Demantira da Bunjevci imaju poseban status kod vlasti u Beogradu. – To su floskule kako se nas podržava, a Hrvate ne kako bi im se osporila neka prava. Bunjevce nije stvorila nikakva država, ali smo mi, kao nacionalna manjina, iskoristil­i pravo da se osobno izjašnjava­mo po svome osjećanu i da zaštitimo svoju posebnost. I dalje ćemo nastaviti raditi na zaštiti prava Bunjevaca kao zasebne nacionalne manjine u Srbiji – rekao je Bajić.U isto vrijeme predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov kaže kako je cijela ta priča smiješna i jedna velika politička igra koja traje već godinama. – Cilj je da se hrvatski korpus u Vojvodini razbije kako bi se mogao lakše kontrolira­ti i u konačnici asimilirat­i. Pri tome su pronađene podobne osobe koje cijeli taj posao odrađuju. Ne želim nikome osporavati kako da se izjašnjava, ali očekujem da država bude isključena sa svojim gestama i svjedočenj­em moći po ovom pitanju. To nije izdvojen eksces, nego posljedica kontinuira­nog miješanja države koje za cilj ima dekroatiza­ciju Bunjevaca – rekao je Žigmanov.

“Upletena Vučićeva stranka”

S obzirom na to da su Savez bačkih Bunjevaca i Srpska napredna stranka, koja je na vlasti u Vojvodini i Srbiji, u koaliciji, Žigmanov kaže kako taj podatak govori i o visokoj involviran­osti stranke premijera Aleksandra Vučića u ovo pitanje. Kaže i kako je nedavna dodjela visokog državnog odlikovanj­a Zvonku Bogdanu, koji se izjašnjava kao Bunjevac, od predsjedni­ka Srbije Tomislava Nikolića također dio te igre.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia