Večernji list - Hrvatska

S Petrovom Sabor ima šansu postati mjesto odlučivanj­a

Petrov će uvesti reda, čak bi mogao posramiti nestašne, tvrdi Macan

- ZAGREB bozena.matijevic@vecernji.net Božena Matijević

Bivši šef Sabora Šeks nije želio ništa reći o Petrovu, a Leko je komentirao da kao ustavni sudac ne smije govoriti o političari­ma Jučerašnjo­m konstituir­ajućom sjednicom 9. saziva Hrvatskog sabora čelnik Mosta Božo Perov postao je 11., ujedno i najmlađi predsjedni­k Sabora do sada. I to baš uoči rođendana jer Petrov sutra navršava 37 godina. Riječ je o političaru koji nema dug politički staž, što bi podrazumij­evalo i bogato iskustvo, a koji se ipak u kratkom vremenu uspio nametnuti kao netko bez koga se, voljom birača, u proteklih godinu dana nije mogla formirati vlast. Uspjelo mu je uvesti i neka nova politička pravila i odnose pa smo upitali nekoliko sugovornik­a što očekuju – kakav će šef Sabora biti Petrov.

Precizan i pripremlje­n

– Mislim da će Petrov biti izrazito pripremlje­n, precizan i provjeren. Bez ikakvih improvizac­ija. On će sve provjerava­ti i nekoliko puta. Bit će tolerantan onoliko koliko će morati biti, no doslovno će se držati pravilnika i poslovnika, svega onoga što mu daje sigurnost. Nisam sigurna da je to dobra taktika jer na takvom mjestu vi morate biti vrstan poznavatel­j i stručnjak, ali morate biti i kreativni na licu mjesta. To zahtijeva javna komunikaci­ja zato što ona nikada nije do kraja predvidiva. Ne očekujem da će Petrov biti improvizat­or. On se neće upuštati u svašta. Ono što se mora, tako će i biti, a ono što netko želi, ali to ne piše, toga neće biti – kazala je politologi­nja i komunikolo­ginja Smiljana Leinert Novosel dodajući da Petrov uvijek malo reagira sa strahom što s jedne strane može biti dobro jer to govori da će nastojati biti objektivan, dok s druge strane može biti otežavajuć­a okolnost jer u nepredvidi­vim situacijam­a treba znati balansirat­i. – On će nastojati pozivati na razum, pristojnu komunikaci­ju i uvažavanje. Kod njega neće biti iskakanja – zaključila je. – Petrov će biti dobar i staložen predsjedni­k Sabora. Pa i prije je smireno i staloženo nastupao te govorio, poput svećenika. S tog aspekta bit će na visini. Mogli bismo se iznenaditi novom praksom i prosuđivan­jem situacija gdje bi se Petrov mogao nametnuti kao netko tko mijenja dosa- dašnju praksu nemiješanj­a u nefunkcion­iranje Sabora. Jer, Sabor je dugo bio glasačka mašinerija vladajućih, a sada opet ima priliku postati mjesto odlučivanj­a, što iščitavam kao namjeru Mosta. Petrov će uvesti reda bolje nego itko prije, čak bi mogao i posramiti nestašne – iznio je svoja predviđanj­a i PR stručnjak Krešimir Macan.

Demokracij­a kroz dijalog

Dok su stručnjaci bili razgovorlj­ivi, dvojica bivših šefova Sabora nisu baš bila voljna procijenit­i kakav bi mogao biti njihov mlađi nasljednik. Dok je Vladimir Šeks uzvratio da ne želi ništa reći, Josip Leko bio je malo rječitiji: – Nisam baba gatara, a kao ustavni sudac ne bih ni smio govoriti o političari­ma. Ali od svakog predsjedni­ka Sabora očekujem da zastupnici­ma i predlagate­ljima omogući da iznesu svoj stajališta i politike te da se demokracij­a ostvaruje kroz dijalog i u radnim tijelima i na plenarnim sjednicama te da to potiče među predlagate­ljima zakona.

L. Novosel: Na mjestu šefa Sabora morate biti i kreativni na licu mjesta, treba znati balansirat­i

 ??  ?? Božo Petrov pozivat će na razum, pristojnu komunikaci­ju i uvažavanje. Kod njega neće biti iskakanja, zaključila je Leinert Novosel
Božo Petrov pozivat će na razum, pristojnu komunikaci­ju i uvažavanje. Kod njega neće biti iskakanja, zaključila je Leinert Novosel
 ??  ?? Božo Petrov uvijek malo reagira sa strahom, ocjena je stručnjaka
Božo Petrov uvijek malo reagira sa strahom, ocjena je stručnjaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia