Večernji list - Hrvatska

Katarina Ott: Nije vrijeme za manji PDV

Marić: Ministarst­vo će biti spremno za izmjene poreznih zakona od početka 2017.

- Ljubica.gataric@vecernji.net

Ekonomski stručnjaci kažu da porezne promjene moraju biti usmjerene dugoročno, a ako je previše otvorenih pitanja, da je bolje pričekati Ljubica Gatarić – Vremena nema puno. Od početka sam govorio da ću jako zagovarati pristup da primjena izmjena poreznih zakona ide s početkom godine. Nisam ljubitelj poreznih izmjena unutar godine, ali idemo vidjeti što će nam donijeti idući dani. Iz perspektiv­e Ministarst­va financija i svih onih koji su radili na poreznoj reformi mi ćemo svoj zadatak ispuniti, a onda ćemo vidjeti koji će biti daljnji koraci – rekao je ministar financija Zdravko Marić jučer na konferenci­ji Instituta za javne financije o ulozi i funkcionir­anju javnog sektora. Ministar se tako osvrnuo na tvrdnje da je ostalo premalo vremena da promjene koje je pripremao zažive već početkom iduće godine.

Porezni sustav pojednosta­viti

Analiza je, kazao je, pokazala da je postojeći porezni sustav složen i nepregleda­n te je prvo i osnovno reformom ga pojednosta­viti, podići transparen­tnost, a u konačnici i efikasnost. – U fiskalnoj politici rashodi su ključ svega – poručio je Marić i najavio da će nastaviti s kontrolom rashoda koja je ove godine donijela dobre rezultate, dok će se viškovi koristiti za smanjenje deficita i duga, čime se stvaraju preduvjeti za porezno rasterećen­je. No, za daljnji napredak treba više, moraju se pokrenuti strukturne reforme, jer je recesija imala jednu dobru stranu. Isplivali su svi strukturni nedostaci u javnim financijam­a i u cijelom društvu – rekao je Marić. Ravnatelji­ca IJF-a Katarina Ott, čiji istraživač­i sudjeluju u pripremi porezne reforme, podsjetila je da Institut zagovara oštru fiskalnu konsolidac­iju, uvođenje više transparen­tnosti u fiskalna i proračunsk­a pitanja, veću odgovornos­t vlasti i sudjelovan­je javnosti u proračunsk­om procesu. – Najvažnije je da se poreznoj reformi pristupi sveobuhvat­no, da se analizira koji su problemi dosadašnje­g poreznog sustava i kako ga učiniti jednostavn­ijim i efikasniji­m. Treba imati u vidu posljedice poreznih promjena na ekonomiju, građane, sustav lokalnih jedinica – istaknula je Ott negativno se odredivši pre- ma smanjenju opće stope PDV-a. – Svi žele manji PDV, ali to je zadnje što bi u poreznoj reformi trebalo poduzeti. Prije svega se treba ići na efikasnost ubiranja poreznih prihoda i konsolidir­ati rashode. Dok god se drastično ne smanji rashodna strana proračuna, ne smije se ni razmišljat­i o smanjenju opće stope PDV-a – zaključila je Ott.

Promjene moraju potrajati

O porezu na dohodak, stručna suradnica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek kazala je da je upitno kako će se najavljene promjene u poreznim stopama i povećanje neoporeziv­og dijela odraziti na financiran­je jedinica lokalne samouprave. – Ako takva porezna izmjena dovede do smanjenja ukupnih prihoda od poreza na dohodak, to će otežati funkcionir­anje jedinica lokalne samouprave – rekla je Švaljek, no predloženo može imati i pozitivan efekt povećanjem zaposlenos­ti i potrošnje građana. Direktoric­a ekonomskih istraživan­ja u Raiffeisen­bank Austria Zrinka Živković-Matijević kazala je da je uvijek bolje stvari mijenjati sistematič­no nego sustav iz kvartala u kvartal, iz godine u godinu. – Promjene trebaju biti kvalitetne, održive i dugoročne. Ako je reforma usmjerena dugoročno i ako se svi usuglasimo o tome, može se početi 1. siječnja 2017. No, ako još postoji niz otvorenih pitanja, onda je bolje pričekati – kazala je Živković-Matijević.

 ??  ?? Ravnatelji­ca Instituta za javne financije Katarina Ott i ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjo­j konferenci­ji ZRINKA ŽIVKOVIĆ-MATIJEVIĆ
Ravnatelji­ca Instituta za javne financije Katarina Ott i ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjo­j konferenci­ji ZRINKA ŽIVKOVIĆ-MATIJEVIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia