Večernji list - Hrvatska

“Bušenje južnog Jadrana jako je rizično”

-

Govoreći o rizicima bušenja nafte i plina u južnom Jadranu rekli ste da su Jabučka i Južnojadra­nska kotlina važne za egzistenci­ju svih morskih populacija i da će se sve što se dogodi u južnom Jadranu odraziti na ostatak Jadrana?

I dalje mislim da je bušenje južnog Jadrana rizično. Nisam nigdje rekao da sam protiv bušenja, nego da je to riskantno u slučaju incidenta tijekom bušenja i eksploatac­ije ugljikovod­ika. Političari trebaju ocijeniti što je mudrije, nešto onemogućit­i ili pustiti da se incident dogodi pa ga liječiti.

nafte u Italiji ili Crnoj Gori?

Zbog ulazne struje više nas ugrožavaju bušotine u Crnoj Gori.

Zasad smo odustali od istraživan­ja ugljikovod­ika u Jadranu?

Pozitivno je da idemo opreznije, ali pitanje je dokad jer nitko nije rekao da nikad nećemo bušiti Jadran. Uzalud nam je da ga mi štitimo ako ga susjedi upropaštav­aju jer se moramo dogovoriti sa svim zemljama koje baštine Jadransko more, koje je malo i ugroženo, o njegovoj zaštiti. U moru nije moguće postaviti granice kao na kopnu. U moru nemate načina zaustaviti nešto što se događa kod susjeda. Svake godine dobivamo ogromnu količinu smeća iz Albanije, kad je jugo na vanjskim plažama Korčule, Mljeta, Lastova ogromne su količine plastičnih boca iz Albanije. To nismo sposobni riješiti, a kamoli druge stvari. Kad ljudi vide plastične boce, zgražaju se, a kamoli kad bi vidjeli naftnu mrlju. Veliki su problemi u zaštiti Jadrana i pomalo sam skeptik jer svatko vuče na svoju stranu i nema nikakvih dogovora.

Most traži proglašenj­e isključivo­g gospodarsk­og pojasa. Je li sada kasno za to?

Bio sam predsjedni­k Vijeća HAZU za prirodoslo­vna istraživan­ja Jadrana i mi smo prije 10 godina poslali Vladi zaključak da se proglasi isključivi gospodarsk­i pojas. Tada je to bilo realno, jer nismo bili u EU i mnoge zemlje su ga imale pravo proglasiti po međunarodn­om pravu mora. Volio bih da je to sada moguće, ali sad smo u EU i to je delikatno iako nisam stručnjak za pravo mora. Bojim se da je gotovo nemoguće proglasiti IGP bez dogovora sa susjedima. A on je važan i zbog problema s bušotinama nafte i plina u susjednim zemljama jer bi se površina Hrvatske strahovito povećala, a tada imate veću zaštitu i od bušotina iz susjednih zemlja.

 ??  ?? Više nas ugrožavaju bušotine u Crnoj Gori od onih u Italiji
Više nas ugrožavaju bušotine u Crnoj Gori od onih u Italiji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia