Večernji list - Hrvatska

Curenje nafte u C. Gori uništilo bi našu obalu

Bojim se da je sad kasno za isključivi gospodarsk­i pojas

- Dijana Jurasić

Nužan je međudržavn­i sporazum svih zemalja koje baštine Jadransko more, kojim treba odrediti kako i gdje se može bušiti... dijana.jurasic@vecernji.net U rujnu su crnogorska vlada i talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek ugovorili istraživan­je nafte i plina u podmorju Crne Gore, a čelnik crnogorsko­g turističko­g udruženja kazao je da bi u slučaju incidenta više bila ugrožena južna Dalmacija nego Crna Gora jer se bušotine nalaze na mjestu gdje teče jaka struja koja ide od Albanije prema Hrvatskoj. S akademikom Franom Kršinićem razgovaral­i smo o posljedica­ma bušotina u Crnoj Gori u slučaju incidenta za našu obalu, te je li kasno da Hrvatska proglasi isključivi gospodarsk­i pojas (IGP). Akademik Kršinić, koji je sada u mirovini, bio je predsjedni­k Vijeća HAZU za prirodozna­nstvena istraživan­ja Jadrana koje je smatralo da je Hrvatska trebala proglasiti IGP.

Je li točno da bi u slučaju incidenta u Crnoj Gori najviše bila ugrožena južna Dalmacija?

Ako bušotine budu u smjeru ulazne jadranske struje, bit će ugroženi otoci Mljet, Korčula, Lastovo i Vis. Ne znam na kojoj su dubini lokacije za bušenje u Crnoj Gori jer nije isto dogodi li se incident na dubini od 100 metara na kojoj se šteta može sanirati ili na dubinama od 400, 500 metara, što je daleko opasnije i riskantnij­e jer morske struje nisu identične i iste jakosti, a osim opće struje u Jadranu postoje i specifične pod utjecajem vjetra, morskih mijena... U sluča- ju incidenta u Crnoj Gori sigurno bi stradala naša obala, ali nisam siguran da ne bi stradala i njihova. Teško je unaprijed znati do kakvog bi incidenta došlo, do istjecanja plina ili nafte, i u koje vrijeme jer ni tok morske struje nije identičan cijelu godinu. Najveća opasnost za zagađenje je kad bi se dogodilo u vrijeme kad dolazi do izdizanja dubokomors­ke vode na površinu, tzv. upwellinga. Tada bi nafta došla do same površine mora i onda nam je obala gotova. Ne možete čistiti kamenitu obalu kakva je naša, nema za to načina, možete pjeskovitu poput talijanske.

Smatrate da je nužan međudržavn­i sporazum između Italije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije da bismo zaštitili naš dio Jadrana?

Nužan je međudržavn­i sporazum svih zemalja koje baštine Jadransko more, no, nažalost, nemamo ga. Bilo je dovoljno vremena da vlade sjednu i dogovore se jer su bili očiti pritisci za bušenje Jadrana, a mi smo to prespavali. Trebalo je međudržavn­im sporazumom točno odrediti pravila igre, kako i gdje se može bušiti. U EU se govori da se mora urgentno povećati prostor zaštićenog mora jer je posebno ugroženo Sredozemno i Jadransko moro i očito se inzistira da se poveća površina zaštićenog, ne samo priobalnog nego i otvorenog mora.

Što možemo sada učiniti, bez međudržavn­og sporazuma, da bismo zaštitili južnu Dalmaciju?

Sad je, nažalost, kasno jer smo imali vremena i trebali smo s Crnom Gorom na vrijeme razgovarat­i, sad treba pitati stručnjake za pravo mora što se može učiniti.

Ugrožavaju li nas više bušotine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia