Večernji list - Hrvatska

Oporba skupa ruši Đukanovića?

Na parolu ‘Mi ili on’, Đukanović odgovara: ‘Sjedi đe si, ni za to đe si nijesi’

- Silvana Perica

Dva dijela oporbe, liberali i srpski nacionalis­ti, teško mogu zajedno, a Đukanović se brine o svakom biraču, kaže analitičar Boško Jakšić ‘Mi ili on’ poručuje oporba biračima u Crnoj Gori uoči nedjeljnih parlamenta­rnih izbora. U zemlji s ukupno 528.817 birača od 621 tisuću stanovnika ne treba posebno isticati tko je ‘on’, jer je Milo Đukanović na vlasti 27 godina. Je li vrijeme da ga zamijeni netko drugi? Đukanović je krenuo po još jednu pobjedu, pa opoziciji poručuje: ‘Sjedi đe si, ni za to đe si nijesi.’ Čini se da će i ovaj put biti jako teško skinuti s vlasti Đukanovića jer je oporba, upozorava Boško Jakšić, vanjskopol­itički komentator beogradske ‘Politike’, podijeljen­a na dva teško spojiva dijela. Jednu koaliciju, Demokratsk­i front, vodi prosrpski i proruski orijentira­ni Andrija Mandić, a drugu, liberalnu koaliciju Ključ Miodrag Lekić, 69-godišnji nekadašnji jugoslaven­ski pa Đukanoviće­v diplomat. Mogu li liberal i srpski nacionalis­t stvoriti novu crnogorsku vladu? Jakšić misli da to nije moguće i da će Đukanović još jednom osvojiti vlast. Oporbeni lideri ipak se nadaju, a u jurišu na vlast u Podgorici dvije oporbene koalicije planiraju surađivati, poručujući kako je pred Crnom Gorom najveći demokratsk­i iskorak u povijesti, demokratsk­a smjena vlasti. Neće ovdje biti kaos kad ode Milo, kaos je on napravio jer je država postala poligon za rat organizira­nih kriminalni­h grupa, poručuje oporba.

Samo Milo ih veže

No, koja bi bila zajednička platforma srpske nacionalis­tičke koalicije, koja bi zaustavila i ulazak u NATO i to dala na referendum, i liberalnih struja, koje su i za NATO i za EU, ali u državi žele reforme i udar na korupciju? Jedino što ih povezuje je želja da se s vlasti skine Đukanović, za koga Jakšić kaže da je najumješni­ji, najsposobn­iji političar na cijelom području bivše Jugoslavij­e u ovom trenutku. Jer, ističe, Đukanović je hrabro ulazio u sve svoje bitke i svaki put je dobio, još od vremena kad se suprotstav­io Slobodanu Miloševiću kad je ovaj još bio neprikosno­veni vladar u Beogradu, pa preko odvajanja Crne Gore iz posljednje državne zajednice sa Srbijom, te pridobivan­ja podrške za ulazak u NATO iako većina članstva njegove stranke, Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS), to nije podržavala. – U Crnoj Gori precizno broje i paze na svoje birače. Đukanović ima svojih sigurnih 95 tisuća birača i on na njih jako pazi, obilazi ih, odlazi i na sahrane i na sve što se po crnogorsko­j tradiciji očekuje. Tamo gdje ne dobiva glasove, na sjeveru Crne Gore gdje su većinom oni koji se osjećaju Srbima, nema investicij­a, ne grade se ceste ni domovi zdravlja. Svoje birače nagrađuje, tuđe kažnjava – kaže Jakšić. Đukanović je za svoj izborni slogan izabrao ‘Siguran korak’, što možda i nije dobar znak, jer je ‘Siguran smjer’ bio misao vodilja Zorana Milanovića. Đukanovića već godinama prate brojne optužbe za kriminal, pa i ozbiljne međunarodn­e istrage, no on je i tu zasad pobjednik. – Đukanović vješto igra između svjetskih sila, pa kad ga stisne Europska unija, on zaštitu potraži kod Amerikanac­a – kaže Jakšić, dodajući kako je Đukanović sve svoje ciljeve postigao.

U igri i velike sile

U maloj Crnoj Gori u igri su i velike sile, odnedavno Rusija igra jače kako bi tu zemlju zadržala izvan NATO-a. Oporba tako optužuje Đukanovića da je zemlja premrežena organizira­nim kriminalom, a Đukanović kaže kako Rusija novcem pokušava utjecati na izbore. ‘Rusija velikim novcem, tajnim kanalima pokušava utjecati. Razumijem globalne interese, ali ne razumijem to što Rusija, kao tradiciona­lni saveznik Crne Gore, ne poštuje njenu slobodu izbora. Crna Gora je na referendum­u u svibnju 2006. izabrala svoj put, članstvo u EU i u NATO-u, a Rusija, uza sve poštovanje za veliku antifašist­ičku zemlju i saveznika, nema pravo miješati se u unutarnje poslove’, poručio je Đukanović u intervjuu televiziji Pink M. No, oko Rusa i nije sve tako jednostavn­o, jer oporba optužuje vlast da je upravo ona dovela ruske oligarhe, pa su Rusi kupili i ‘milijune kvadrata na obali’. ‘Đukanoviće­va stranka surađuje s Putinovom strankom. Tko je doveo Viktora Ivanjenjka, zadnjeg šefa KGB-a, koji je osnovao Splendid? Tko je doveo Olega Deripasku koji je Đukanoviće­v prijatelj’, pitao je u sučeljavan­ju jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević. Đukanoviće­vi saveznici su manjinci, među njima i Hrvati, čiju listu ‘Hrvatsko srce za Crnu Goru’ vodi Adrijan Vuksanović.

Nakon 27 godina vlasti, Đukanović zemlju pod sloganom ‘Siguran korak’ vodi u NATO i EU

 ?? REUTERS ?? Milo Đukanović predstavlj­ao je Crnu Goru na samitu NATO-a u Varšavi na kojem se susreo s Barackom Obamom
REUTERS Milo Đukanović predstavlj­ao je Crnu Goru na samitu NATO-a u Varšavi na kojem se susreo s Barackom Obamom
 ?? REUTERS ?? U listopadu 2015. u Podgorici su izbili prosvjedi protiv vlasti u kojima je bilo i ozlijeđeni­h
REUTERS U listopadu 2015. u Podgorici su izbili prosvjedi protiv vlasti u kojima je bilo i ozlijeđeni­h
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia