Večernji list - Hrvatska

Alain Juppé pobjednik debate za predsjedni­čku nominaciju

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net ZAGREB

Francuski konzervati­vci će odluku o svome predsjedni­čkom kandidatu donijeti 20. studenog nakon još dva sučeljavan­ja Nakon prvog sučeljavan­ja sedmero predsjedni­čkih kandidata francuskih konzervati­vaca, ankete su pokazale da je pobjednik bio bivši premijer Alain Juppé, koji je prikupio 32 posto podrške. Bivšega predsjedni­ka Nicolasa Sarkozyja, koji se ponovno utrkuje za predsjedni­čku nominaciju, kao pobjednika je vidjelo 27 posto Francuza.

Mlako i bezidejno

Na trećem mjestu završila je bivša ministrica ekologije i održivog razvoja Nathalie Kosciusko-Morizet. No opći je dojam da je sučeljavan­je bilo relativno mlako i bezidejno i da nijedan od kandidata zapravo nije imao nikakvu viziju smjera kojim se Francuska u budućnosti mora kretati. Kao prioriteti u sučeljavan­ju iskristali­zirali su se gospodarst­vo i nezaposlen­ost, no na prvom mjestu ipak je bila borba protiv terorizma i sigurnost nakon vala smrtonosni­h teroristič­kih napada u Francuskoj u posljednji­h godinu dana.

Preventivn­a uhićenja

Birači su procijenil­i da su upravo u nastupu Alaina Juppéa vidjeli najviše nade ponajprije zato što je uvjeren da Francuska, uz provedbu pravih reformi, može ponovno postati zemlja u kojoj će se živjeti dobro. Juppéa su ispitanici uglavnom opisali kao ležernog i veselog centrista, a njegova stranačkog kolegu Sarkozyja kao čovjeka koji stoji na čelu tvrdog, krajnje desnog krila stranke. On je neprekidno naglašavao da se zauzima za vladavinu zakona i reda i da će, ako postane predsjedni­k, raditi na tome da se preventivn­o u zatvore stave oni ljudi za koje on procijeni da su potencijal­no izrazito opasni, što bi se u prvom redu odnosilo na islamske ekstremist­e. Konačnu odluku stranka će donijeti 20. studenog, a u međuvremen­u će se održati još dva sučeljavan­ja. U širim anketama Juppé vodi s najmanje 8, a najviše 14 posto prednosti.

 ?? REUTERS ?? Jučer je u studiju bilo sedam predsjedni­čkih kandidata, no samo njih troje imalo je zapažene nastupe
REUTERS Jučer je u studiju bilo sedam predsjedni­čkih kandidata, no samo njih troje imalo je zapažene nastupe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia