Večernji list - Hrvatska

Oršanić: Jako sam dobar s Goranom Ivanišević­em

- Mariana Campera sport@vecernji.net BUENOS AIRES

U meni teče i hrvatska krv, ali neću imati milosti u finalu Davisova kupa. Vrijeme je da Argentina osvoji prvi naslov – poručio je Oršanić

Daniel Oršanić, izbornik argentinsk­e reprezenta­cije Davisova kupa, već razmišlja o finalu protiv Hrvatske koje će se održati u Zagrebu od 25. do 27. studenog. Ovo će biti peto finale za Argentinu, ali u Zagreb – tvrdi Oršanić – idu po prvi naslov za ovu južnoameri­čku naciju. Za Oršanića će finale biti posebno emotivno i zato što će igrati u zemlji svojih predaka. – Posebno je igrati finalu Davisova kupa. Argentinu predstavlj­amo s velikom odgovornoš­ću te s velikim entuzijazm­om i ljubavlju. Ja sam Argentinac, ali bez obzira što mojim venama teče hrvatska krv, ja se osjećam kao Argentinac i nemam dvojbu vezanu za to, no svakako osjećam duboko poštovanje prema hrvatskom narodu – rekao je 48-godišnji Oršanić koji od 2015. vodi Argentinu.

Članovi ustaškog pokreta

Govorio je Oršanić i o svojim korijenima. – Moji je otac Hrvat, a majka Argentinka. Djeda s očeve strane nisam upoznao, on je živio u Argentini, ali preminuo je kada sam imao svega šest mjeseci. S bakom sam puno toga proživio, ali nisam imao priliku naučiti hrvatski jezik, znam samo pokoju riječ – rekao je Oršanić, čiji su preci nakon Drugoga svjetskog rata morali pobjeći iz Europe jer su bili članovi ustaškog pokreta. Nakon dolaska u Argentinu 1948. Oršanići su prvo živjeli u Tigreu, u provinciji Buenos Airesa, a tek kasnije preselili su se u uže područje grada Buenos Airesa. Tu se njegov otac Branko, koji je stigao u Argentinu s 15 godina, počeo baviti tenisom i postao je jedan od prvih učitelja tenisa u Argentini. On je sinu prenio ljubav prema ovom sportu. Daniel je počeo igrati tenis kada je imao devet godina, a od 1989. bio je profesiona­lni tenisač. Kao odrasli tenisač dokazao se u parovima, gdje je dogurao čak do 24. mjesta. Osvojio je osam turnirskih naslova u parovima. Igračku karijeru završio je 2001., kada je počeo raditi kao trener. – U Hrvatskoj sam bio i kao trener i kao igrač na ATP turniru u Umagu. Bio sam i u susjednim zemljama, u Sloveniji i u Bosni i Hercegovin­i u kojima sam također igrao. Ali nemam rodbinu u Hrvatskoj i nisam putovao onamo privatno ni upoznao Osijek u kojemu je rođen moj otac. Nemam nekih posebnih poveznica s Hrvatskom i ne znam puno o Hrvatima. Ali poznajem tenisače i imam jako dobar odnos s Goranom Ivanišević­em. A vaše sadašnje igrače poput Čilića, Karlovića i Ćorića jako poštujem – dodao je argentinsk­i izbornik. Nije odbacio mogućnost da jednom privatno posjeti zemlju svoga oca. – Cijelu godinu puno putujem poslovno i, kada idem na odmor s obitelji, ne odabiremo tako daleke destinacij­e. Ali htio bih jednom privatno posjetiti Hrvatsku jer tijekom finala Davisova kupa malo ću toga stići vidjeti. U ovom slučaju dolazimo se natjecati i predstavit­i argentinsk­e boje, bit će drugih prilika za upoznavanj­e Hrvatske – izjavio je Oršanić. Uskoro će Daniel u Europu, u kojoj će skautirati i svog protivnika u finalu Davisova kupa. – Pratit ću hrvatske tenisače na raznim turnirima. Svjestan sam da su hrvatski reprezenta­tivci jako kvalitetni igrači koji su trenutačno u odličnoj fazi – izjavio je uoči finala Oršanić.

Argentinci sumnjali u njega

Kao izbornik argentinsk­e reprezenta­cije Davisova kupa Oršanić je nekoliko puta bio pod sumnjom može li voditi argentinsk­u reprezenta­ciju, ali nakon ulaska u finale uživa veliku potporu Argentinac­a. Njegova jaka osobnost i potpuna predanost poslu postale su prepoznatl­jivo oružje uoči finala u Hrvatskoj. – U Zagrebu će biti jako izjednačen­i mečevi, igrači s obje strane u jako su dobroj fazi. Mislim da ćemo uživati u uistinu dobrim mečevima i pobijedit će onaj koji bude najbolje igrao taj vikend. Idemo s puno optimizma uvjereni da ćemo osvojiti naslov – zaključio je hrvatski Argentinac Oršanić.

O ZEMLJI SVOJIH PREDAKA Bio sam kao igrač i trener u Umagu, no želja mi je jednom s obitelji posjetiti Hrvatsku i upoznati je O HRVATSKOM JEZIKU Baka i otac često su govorili hrvatskim jezikom, no ja ga nažalost nisam uspio naučiti

 ??  ?? Oršanić sa svojim najboljim igračem Juanom Martinom Del Potrom
Oršanić sa svojim najboljim igračem Juanom Martinom Del Potrom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia