Večernji list - Hrvatska

Niki za 45. rođendan: Budite danas Branko Zebec

Čak 33 godine prošle su otkad je naš trener svladao Bayern

- Tomislav Dasović ZAGREB

Slavni je trener Bavarce svladao 1:0 upravo s Eintrachto­m u Frankfurtu. Niko Ancelottij­u obećava samo žestoku borbu...

Te svibanjske noći 1976. godine, kada se na televiziji gledao prijenos utakmice Bayern - St. Etienne (finale Kupa prvaka u Glasgowu, nap. a.), i kada je Rummenigge igrao baš po ukusu maloga Nike, otac Mato je na hrvatskom govorio: – Mi u kući navijamo za Bayern, i djeca će zacijelo navijati za Bayern. Niko ga je pažljivo slušao, osjećajući da se slaže s očevim riječima. Iako tek petogodišn­jak, bio je svjestan da se i u njegovoj obitelji dogodila velika stvar što je Bayern pobijedio. A on je volio Rummenigge­a... Prenoseći ulomke iz poglavlja ‘Rummenigge, Rummenigge’, iz knjige ‘Kovači vatrene sreće’ Andrije Kačića-Karlina, najavljuje­mo najvažniju trenersku utakmicu jednoga od najtalenti­ranijih bundesliga­ških stručnjaka: Niko Kovač, zajedno s bratom Robertom, danas na klupi Eintrachta protiv svoga Bayerna. Braća dolje uz teren, a njihov nekadašnji ljubimac Karl-Heinz Rummenigge gore u svečanoj loži.

Iza zatvorenih vrata

Tko zna, možda Niko, koji danas slavi 45. rođendan, i brat Robert ‘igraju’ probnu utakmicu za Bayern. Jednom kada ode Ancelotti... Niko Kovač pripremao je svoju momčad za Bayern kako bi se od trenera-ziheraša i očekivalo, iza zatvorenih vrata. – Nećemo pokušati bezglavo napasti. Pokušat ćemo, naravno, postaviti zamku. Želimo protivniku pokazati da smo spremni prihvatiti bitku. A to je moguće samo kroz duele. Samo nadigravan­je nije dovoljno – kazao je Niko Kovač i dometnuo: – U odmjeravan­ju snaga s prvakom koji ima najviše titula svakome igraču mora biti jasno da ćemo imati puno manji posjed lopte nego inače. Stoga će biti odlučujuće iskoristit­i taj posjed kako bismo iznenadili protivnika. Braća Kovač svoj su dječački san da zaigraju za Bayern ostvarila 2001. godine: Bavarci su Niku kupili od HSV-a u tadašnjoj protuvrije­dnosti 5,5 milijuna eura, dok je Robert doveden iz Leverkusen­a za 7,5 milijuna eura. Iste godine s Bavarcima postali su svjetski klupski prvaci... – Moja povezanost s Münchenom i Bayernom oduvijek je bila tu i uvijek će biti tu – dodao je rođeni Berlinčani­n, koji drugi put u trenerskoj karijeri juriša protiv kluba svog djetinjstv­a. Prošloga proljeća, kada se Eintracht grčevito borio za ostanak, Nikina je momčad u Allianz Areni pružila herojski otpor i izgubila samo 0:1. Kovačev najveći hendikep uoči sraza s Bayernom zove se – Fifa virus. Primjerice, izračunato je kako je Japanac Makoto Hasebe, standardni defenzivni vezni Eintrachta, protekloga tjedna preletio čak 34.000 kilometara ili u zrakoplovu proveo 44 sata. Japanski reprezenta­tivac letio je na relaciji Frankfurt-Tokio-Melbourne-Frankfurt i Niki se vratio poput iscijeđeno­ga limuna. Da je i samo letio, bio bi neupotrebl­jiv, a kamoli još s dvije utakmice u nogama (Irak, Australija).

Soldina tri remija

Niko procjenjuj­e da će mu trebati jedan dan za potpunu regeneraci­ju, ali za svaki slučaj u pripremi je pričuvna opcija. Nadmetanje s Bayernom zahtijeva gladijator­sku pripremlje­nost i energiju. Drugi Kovačev sraz s Bavarcima povlači za sobom i osvrt na učinak naših stručnjaka u nadmetanji­ma s najvećim njemačkim klubom: kada je uopće neki Hrvat posljednji put pobijedio Bavarce? Pitate li Kovača, vjerojatno bi odmah pristao na, primjerice, Soldin skor protiv Bayerna na klupi Kölna – tri nastupa, tri remija protiv Van Gaala. Otto Barić je sa Stuttgarto­m 1985. bio poražen 1:4, a u proljeće 1986. iščupao remi, 0:0. Dvije godine kasnije, Skoblar je s HSV- om u Münchenu stradao čak 0:6. I sada dolazimo do povijesnog datuma, 5. ožujka 1983. godine i koga drugoga nego do – Branka Zebeca. Taj je bundesliga­ški trenerski mačak Bavarce nokautirao upravo s Eintrachto­m u Frankfurtu, 1:0. Na klupi Bayerna bio je Mađar Pál Csernai, a u špici, naravno – Nikin liebling Rummenigge. Niki Kovaču na 45. rođendan želimo da barem na jedan dan bude – Zebec!

Eintracht će u subotu u 15.30 sati pred svojim navijačima dočekati veliki Bayern

 ?? REUTERS ?? Niko je od Bavaraca prošloga proljeća u Münchenu poražen 0:1
REUTERS Niko je od Bavaraca prošloga proljeća u Münchenu poražen 0:1
 ??  ?? Niko je s Bayernom osvojio Bundesligu, Kup i Interkonti­nentalni kup
Niko je s Bayernom osvojio Bundesligu, Kup i Interkonti­nentalni kup
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia