Večernji list - Hrvatska

Počela je sezona grijanja, građani sa strepnjom čekaju račune!

Zgrade i kuće koje imaju lošu ili nikakvu izolaciju emitiraju čak 50 posto energije u okoliš

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Zanimljivo je da, iako je prošlo ljeto, ima sve više upita vezanih uz najam stanova u priobalnom području

Početkom listopada počela je i službeno nova sezona grijanja. Odnosi se to prije svega na one građene koji koriste usluge toplane, dok oni koji imaju alternativ­ne sisteme grijanja sami mogu dozirati kada i koliko će grijati. Na sustavu HEP Toplinarst­va trenutačno je 125 tisuća korisnika u većim gradovima Zagrebu, Velikoj Gorici, Osijeku, Zaprešiću... Naravno, osim putem toplane, građani se najčešće griju na plin, struju, loživo ulje i drva. Ono što je najvažnije, prije puštanja grijanja u pogon, neovisno o kojem se energentu radilo, jest provjera svih instalacij­a, a posebice dimnjaka. Zanimljivo je napomenuti da se posljednje dvije godine i u većim gradovima sve češće koriste drva kao osnovni energent. Razloga tome je nekoliko, no najvažniji je – ekonomska računica. Naime, iako je iskoristiv­ost energije od drva 70 posto, što znači da se 30 posto energije rasipa, drvo je i dalje najisplati­viji energent. Sve veći broj fanova iz godine u godinu bilježe i kotlovi na pelete, koji uspijevaju iskoristit­i više od 90 posto energije. Naravno, takvi sustavi zahtijevaj­u više angažmana tako da oni koji ne vode računa o svakoj lipi biraju komforniji pristup, odnosno etažno plinsko grijanje ili grajanje na struju.

Izolacija je ključna

Valja istaknuti i da je sve više korisnika, posebice vlasnika kuća, koji se odlučuju na ugradnju alternativ­nih izvora energije, odnosno na grijanje putem dizalica topline i /ili solarnih ploča. Takav način grijanja dugoročno je višestruko isplativ, no mana mu je što u startu zahtijeva popriličnu investicij­u. Vratimo li se konvencion­alnim načinima grijanja, valja istaknuti da je trenutačno vrlo popular- no podno grijanje koje smanjuje potrošnju, a i estetski utječe na prostor, s obzirom na to da nema vidljivih grijaćih tijela. Inače, računica pokazuje da je drvo, s 0,32 kune po kilovatsat­u (odnosi se na količinu topline koja izlazi iz grijaćeg tijela), trenutačno najjeftini­ji energent. Za plin ćete, ako imate etažno plinsko grijanje, po kilovatsat­u izdvojiti 0,43 kune, za loživo ulje 0,73 kune, a za struju 0,95 kuna. Međutim, osim cijene energenta, na formiranje računa za grijanje utječe još faktora – primjerice, izolacija kuće ili stana. – Kuće i zgrade koje imaju lošu stolariju i slabu izolaciju oko 50 posto energije isijavaju. Odnosno razbacuju. Dobra fasada i nova stolarija znatno će vam smanjiti račune – savjetuje građevinar Luka Petrović dodajući kako je sada, otkad je na snazi obvezno energetsko certificir­anje zgrada, bolja izolacija i preduvjet za bolji razred pri dobivanju certifikat­a. Dakle, stavka koja izravno utječe i na cijenu same nekretnine. Nije zgorega spomenuti i da su najveći potrošači električne energije, a time i vašeg novca, ventilator­ske električne grijalice ili, popularnij­e, kaloriferi.

Bez grijalica je jeftinije

Ako ste već odlučili grijati se na struju, razmislite i raspitajte se o učinkovito­sti grijanja električni­h radijatora s transforma­torskim uljem. Pritom treba imati na umu da je transforma­torsko ulje kancerogen­o i vrlo otrovno, pa već i na najmanji znak curenja što prije treba zamijeniti brtvu grijača. Kako bi se tijekom noći sačuvala akumuliran­a toplinska energija u vašem stanu, dobro je spustiti vanjske i unutrašnje rolete. Na taj se način stvara dodatni izolacijsk­i sloj zraka koji usporava izjednačav­anje temperatur­e s vanjskom, odnosno hlađenje zraka u stanu. Gubitak topline spriječit će čak i laganiji zastor, koji bi tijekom zime trebao biti smješten iza radijatora. Ako imate dvostruke prozore, među njih je dobro ugraditi gustu platnenu roletu, koja će zračni dio podijeliti u dvije ćelije i tako smanjiti hlađenje kroz prozor, odnosno usporiti konvekciju topline.

Grijanje na drva u posljednje dvije godine ponovno je popularno i u velikim gradovima Najskuplja varijanta je grijanje preko grijalica jer doslovno gutaju energiju

 ??  ??
 ??  ?? Troškovi grijanja putem toplane ne mogu se regulirati razdjelnic­ima
Troškovi grijanja putem toplane ne mogu se regulirati razdjelnic­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia