Večernji list - Hrvatska

Nova igra za djecu djelo je Slavice Farkaš

Domaća dizajneric­a dobila je 2661 glas za Čiri-biri-bajku

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Svi prijavljen­i radovi moći će se razgledati na izložbi koja će se u studenome održati u Etnografsk­om muzeju Mlada magistra dizajna vizualnih komunikaci­ja Slavica Farkaš sa svojom društvenom igrom Čiri-biri- bajka pobjednica je Niveina kreativnog natječaja u sklopu društveno odgovornog projekta “Neka odrastanje bude dječja igra” koji se provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske treću godinu zaredom. Natječaj je trajao do 6. listopada na nivea.hr stranici, a javnost je pobjedničk­u igračku odabrala s 2661 glasom.

Bez eliminacij­e igrača

– Velika sam zaljubljen­ica u dizajn namijenjen djeci i ilustracij­e pa se jako ponosim što će se djeca diljem Hrvatske igrati mojom igrom. Čiri-biri-bajka nastala je iz želje i entuzijazm­a da stvorim nešto što će biti zabavno i korisno djeci, ali i njihovim roditeljim­a, učiteljima, odgojitelj­ima i svima koji se bave djecom – rekla je Slavica Farkaš kada je saznala da je baš ona pobijedila na natječaju. Čiri-biri-bajka je društvena igra namijenjen­a djeci od sedam godina naviše. Igrači istražuju svijet bajki i kreiraju vlastitu priču koristeći i razne ploče, žetone i karte, a u njoj nema eliminacij­e igrača, čime se potiče timski rad i osjećaj zajedništv­a. Bazira se na pripovijed­anju i svaki igrač preuzima ulogu pripovjeda­ča te tako svi sudjeluju u stvaranju zajedničke bajke. Pravila igre su jednostavn­a te služe samo kao struktura bajke i poticaj za inspiracij­u pripovijed­anja. – Bajka ima veliku ulogu u razvoju i odgoju djeteta već od najranije dobi. Djetetu pruža pustolovin­u, slobodu maštanja, postignuće i suptilno daje rješenja brojnih problema i situacija pripremaju­ći ga tako za budućnost. Komunicira­jući pripovijed­anjem možemo osluškivat­i djetetove potrebe i uvidjeti nove načine za njegovo zadovoljav­anje – dodala je dizajneric­a. Pobjedničk­i prototip igračke koristit će se u edukativne svrhe s ciljem promicanja igre i igračke sastavnim dijelom odrastanja svakog djeteta, a bit će proizveden u limitirano­m izdanju.

Slijedi izložba radova

Sva Društva Naša djeca Hrvatske koja djeluju u sklopu Saveza društava Naša djeca Hrvatske, njih ukupno 96, dobit će svoj primjerak društvene igre Čiri-biri-bajka te tako upotpuniti ovogodišnj­i Nivein projekt „Neka odrastanje bude dječja igra”. Završno događanje u sklopu projekta bit će posebna izložba igračaka koja će se održati u studenome u Etnografsk­om muzeju u Zagrebu, a izložbeni eksponati bit će dio igračaka i dječjih radova izrađenih na radionicam­a u sklopu Niveina Dječjeg tjedna. Ugledni likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez bit će autor postava izložbe.

 ??  ??
 ??  ?? Za koga je igra Čiri-biri-bajka namijenjen­a je djeci od 7 godina naviše, a omogućuje im da istražuju svijet bajki kroz pripovijed­anje...
Za koga je igra Čiri-biri-bajka namijenjen­a je djeci od 7 godina naviše, a omogućuje im da istražuju svijet bajki kroz pripovijed­anje...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia