Večernji list - Hrvatska

25 godina od pogibije Blage Zadre

Smrt Blage Zadre bila je početak kraja obrane Vukovara

- (h) Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Pod zapovijeda­njem Blage Zadre na Trpinjskoj su cesti zaustavlje­ne tenkovske postrojbe JNA. Poginuo je tjerajući agresore iz Vukovara Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu general-bojnika Blage Zadre jučer je u Vukovaru obilježena 25. obljetnica smrti ove vukovarske ratne legende. Blago Zadro, koji je bio zapovjedni­k obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje, poginuo je u Kupskoj ulici u akciji tijekom koje su vukovarski branitelji vraćali dijelove grada u koje su agresori izvršili proboj. Tom prilikom bio je pokošen hicima iz mitraljeza, a njegovo je tijelo izvučeno nekoliko sati poslije.

Zatomiti podjele u društvu

– Blago Zadro, osim što je bio velik domoljub, bio i velik čovjek koji je na ponos svojoj obitelji, prijatelji­ma i suborcima – rekao je izaslanik predsjedni­ce RH Ante Deur. Komemorati­vnom skupu u Vukovaru, koji je održan na Trpinjskoj cesti gdje se nalazi i spomen bista Blage Zadre, nazočio je i ministar branitelja u tehničkoj Vladi Tomo Medved. Pozvao je okupljene da budućnost Vukovara, ali i Hrvatske grade na idealima za koje je život dao Blago Zadro. Poručio je da svi trebamo zatomiti sve podjele u našem društvu upravo na tragu tih ideala. – Cijeli život Blage Zadre obilježila je borba koju je poticala ljubav; ljubav prema rodnom zavičaju, Vukovaru, obitelji, prijatelji­ma i Hrvatskoj. I neka ljubav koja je kroz cijeli život vodila Blagu Zadru bude i poruka za naše živote – rekao je Zvonko Milas, izaslanik mandatara Vlade RH. U svome govoru na komemorati­vnom skupu vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava istaknuo je kako su upravo Blago Zadro, kao i ostali vukovarski velikani, utjeha svima nama jer ne dozvoljava­ju odstupiti i predati se pred bilo kojim problemom na koji naiđete. – To je najveća ostavština Blage Zadre i ostalih vukovarski­h heroja – rekao je Penava. Prisjećaju­ći se ove vukovarske ratne legende, branitelji su rekli kako je smrt Blage Zadre bila zapravo početak kraja obrane grada. Pod njegovim zapovijeda­njem na Trpinjskoj cesti zaustavlje­ne su tenkovske postrojbe JNA.

Počasna građanka Gruda

Načelnik Općine Grude (BiH) Ljubo Grizelj tijekom komemorati­vnog skupa Katici Zadro, supruzi Blage Zadre i majci Roberta Zadre, predao je javno priznanje Počasni građanin općine Grude. U Vukovaru je obilježena i obljetnica smrti Alfreda Hilla, prvog zapovjedni­ka satnije Vojne policije u Vukovaru i Zvonka Mlinarića koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre.

Obilježena je jučer obljetnica smrti još dvaju heroja – Alfreda Hilla i Zvonka Mlinarića

 ??  ??
 ??  ?? Vukovarska ratna legenda pokošena je hicima iz mitraljeza. Supruga Katica Zadro primila je priznanje Počasni građanin općine Grude
Vukovarska ratna legenda pokošena je hicima iz mitraljeza. Supruga Katica Zadro primila je priznanje Počasni građanin općine Grude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia