Večernji list - Hrvatska

Vječni vladar Đukanović protiv ujedinjene oporbe

Na izbore se gleda i kao na referendum o ulasku u NATO

- Hassan Haidar Diab

Rezultati izbora iščekuju se u vrlo napetoj atmosferi, a cijeli dan glasovanja obilježen je brojnim nepravilno­stima

Parlamenta­rni izbori u Crnoj Gori održani su u osjetljivo­m političkom trenutku koji karakteriz­ira politička nestabilno­st te zemlje, a rezultati izbora gledaju se i kao svojevrsta­n referendum za ili protiv ulaska zemlje u NATO i EU. Glasovanje je proteklo u izuzetno napetoj atmosferi, uz brojne sukobe na izbornim mjestima. Do 16 sati izlaznost je bila nešto veća od 40 posto.

Kupovali i osobne karte

Novinar crnogorsko­g dnevnika Vijesti Vladimir Otašević kazao je za Večernji list kako je crnogorska nevladina organizaci­ja MANS otkrila prije dva dana da se otkupljuju osobne iskaznice opozicijsk­ih birača za 100 eura, što je potvrđeno u telefonsko­m razgovoru s osobom koja je osobne iskaznice otkupljiva­la – aktivistom DPS-a. – Snimka tog razgovora objavljena je u medijima nakon čega je crnogorsko specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu te podignulo 31 kaznenu prijavu. Isto tako, u crnogorski­m medijima objavljeni su detalji oko plaćanja državljani­ma Crne Gore koji žive u dijaspori da dođu na izbore i glasuju. Sve u režiji vladajućeg DPS-a – istaknuo je Vladimir Otašević. Na svim dosadašnji­m izborima uvjerljivu pobjedu odnosila je vladajuća Demokratsk­a partija socijalist­a (DPS) aktualnog premijera Mila Đukanovića koji već vlada više od 27 godina te je vladu sastavljao s koalicijsk­im partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldem­okratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapić­a, koja je nedavno izašla iz koalicije i podijelila se na dva bloka.

Populizam oporbenog bloka

Međutim, na ovim izborima situacija je sasvim drukčija i vjerojatno neizvjesna do samog kraja, prije svega zbog kao nikada do sada jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorski­h tajkuna. Stoga će, pored DPS-a, na izborima ključnu ulogu imati čak dva oporbena saveza, Demokratsk­i front (DF) i koalicija Ključ koji su sa svojih skupova slali populistič­ke poruke da će se, dođu li na vlast, obračunati sa sadašnjom vlašću i Đukanoviće­m te da će “vratiti tvornice radnicima”, od novca uzetog od tajkuna povećati plaće i mirovine, osloboditi građane plaćanja struje i vode, poduzeti “svoj put” prema EU te organizira­ti referendum za prijem u NATO. Iako oporba želi rušiti 27-godišnju Đukanoviće­vu vladavinu, analitičar­ima je nejasno kako bi se ova dva krila oporbe eventualno ujedinila na zajedničko­j platformi kada imaju sasvim različite poglede na dva bitna pitanja crnogorske vanjske politike, NATO i EU. U DF-u su uglavnom prosrpske stranke, a u koaliciji “Ključ” pretežno građanske stranke, koje su opredijelj­ene za euroatlant­ske integracij­e.

 ?? REUTERS ?? Crnogorski premijer Milo Đukanović nada se ostanku na vlasti i nakon više od četvrt stoljeća
REUTERS Crnogorski premijer Milo Đukanović nada se ostanku na vlasti i nakon više od četvrt stoljeća
 ?? YOUTUBE SCREENSHOT ?? Među uhićenima je i bivši zapovjedni­k srbijanske Žandarmeri­je Bratislav Dikić
YOUTUBE SCREENSHOT Među uhićenima je i bivši zapovjedni­k srbijanske Žandarmeri­je Bratislav Dikić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia