Večernji list - Hrvatska

Sasvim originalan Sherlock

Tekst je po motivima A. C. Doylea napisala Ana Tonković Dolenčić

- Bojana Radović bojana.radovic@vecernji.net ZAGREB

Scene se smjenjuju brzo pa je “Sherlock” odlična pozivnica tinejdžeri­ma jer je uvodno poglavlje u teatarsku magiju “Sherlocka Holmesa” Zagrebačko je kazalište mladih postavilo u sklopu omladinske scene, misleći na publiku stariju od trinaest godina. No, ova će predstava imati i mnogo starije publike koja će u njoj tražiti ključ svega što su u životu pročitali (ili odgledali) na temu slavnog detektiva. Tekst je po motivima Arthura Conana Doylea napisala Ana Tonković Dolenčić, ujedno i dramaturgi­nja predstave. Stvorila je novi zaplet, koji ne bi bilo fer otkriti. U tu je novu misteriju koja traži sherlockov­sku logiku uklopila sve relevantne likove. Tako su ovdje, uz neizbježno­g doktora Watsona i Sherlockov­e gazdarice, njegov brat, njegova ljubav Irene Adler i najveći protivnik, prof. Moriarty, a u zaplet, koji paralelno teče na dva kolosijeka, upleteni su mnogi drugi likovi od nepismenog pastira do Edvarda VII.

Minimalist­ička scena

Redatelj Krešimir Dolenčić tu priču režira koristeći minimalist­ički pristup sceni (scenografk­inja Tanja Lacko); tu su dva crna paravana koji otkrivaju pojedine scene, nekoliko crnih stolica, visoke ljestve..., ali na crnoj podlozi mračne pozornice to odlično funkcionir­a jer naglasak prebacu- je na razigranu glumačku igru, ali i priču samu. Scene se smjenjuju brzo pa je “Sherlock” odlična pozivnica tinejdžeri­ma u kazalište, jer je i uvodno poglavlje u teatarsku magiju.

Zabavljali se i glumci

Svima starijima ova je predstava dobar podsjetnik da u kazalištu 21. stoljeća dobro funkcionir­a i čista zabava, jer ne samo da gledatelj biva brzo uvučen u radnju, čemu pomaže i glazba Stanka Juzbašića, već je osnovni dojam predstave da se autorska ekipa sjajno zabavljala igrajući se broj- nim motivima stvorenim oko književnog lika koji je odavno postao i dio pop kulture. Odličan Sherlock Holmes je Rakan Rushaidat, kojem autorica teksta već u prvim replikama piše “ispričnicu”. Naime, čitajući zapise dr. Watsona, on kaže: “Čitajući ovo ljudi će misliti da sam visok”, a on to nije. Rushaidat je, ako to uopće zvuči moguće, sasvim originalan Sherlock. Promišljen­i glumac stvorio ga je koristeći mnoge autistične odlike samog lika, dodajući mu i humoristič­ne elemente, kao da je detektiva spojio s Sheldonom Cooperom iz “Teorije velikog praska”. Sjajan mu je partner Filip Nola kao Watson, a iz ostatka ekipe izdvajaju se Dajana Čuljak, Adrian Pezdirc, Edvin Liverić, Dado Ćosić kao Moriarty.

Ova će predstava imati i mnogo starije publike koju zanima lik slavnog Sherlocka Holmesa

 ?? ARHIV ZKM-A ?? Rakan Rushaidat Je sasvim originalan Sherlock, dajući liku mnoge humoristič­ne elemente
ARHIV ZKM-A Rakan Rushaidat Je sasvim originalan Sherlock, dajući liku mnoge humoristič­ne elemente

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia