Večernji list - Hrvatska

Aljo, Grga, Bobby, Zoka... lako su pali na Rujevici

Rijeka je bila goropadna od početka i Osijeku nije dala šansu

- Robert Junaci robert.junaci@vecernji.net ZAGREB

Igrači Osijeka istrčali su u novim dresovima na kojima su umjesto prezimena bili njihovi nadimci. No, nije im to pomoglo Rijeka je u derbiju pobijedila Osijek i tako s jedne strane pomogla Dinamu da ostane na drugom mjestu (da je Osijek slavio, bio bi ispred plavih). No, s druge strane u Maksimiru bi zacijelo bili sretniji da su u ovom trenutku treći, to bi značilo da su se Rijeci približili na tri boda.

Osijeku i crveni karton

No, Rijeka je opet pokazala da ima jako dobru momčad, momčad koja igra svoju igru. – Želimo hrvatskoj javnosti još jednom pokazati da se u Rijeci igra dobar nogomet – kazao je trener Rijeke Matjaž Kek. I pokazali su to Riječani. Nije ih nimalo zbunilo to što su igrači Osijeka istračali u novim dresovima. I zanimljivo, na leđima im nisu pisala prezimena, već nadimci, pa su tako, među ostalima, zaigrali Aljo, Zoka, Grga, Bobby... Nije to pomoglo Zekićevim igračima. Od starta je Rijeka napala i 15 minuta Osijek nije mogao iznijeti loptu sa svoje polovice, nije mogao, zbog presinga domaćih igrača, složiti dva uzastopna dodavanja. I bilo je jasno da će prije ili poslije, bude li Rijeka držala taj visoki ritam, Osijek primiti gol. Čak je dosta dugo i izdržao jer Rijeka nije bila posebno precizna u završnici, a i Mikulić je dobro branio. Njegova je vrata otključao Franko Andrijašev­ić, bivši igrač Hajduka, Dinama i Lokomotive ostao je zaboravlje­n i glavom pogodio za euforiju na Rujevici. Sve je bilo jasno četiri minute poslije, sada je Osijek pokleknuo nakon odbijanja lopte koju je s dva metra pospremio Gavranović. Slavilo se na Rujevici, cijela istočna tribina bila je u bijelom. Osjeća se u Rijeci da je možda to ta godina, godina u kojoj Rijeka može do naslova prvaka, da nakon Zagreba, može postati prvi klub koji je prvak Hrvatske, a da to nisu Dinamo ili Hajduk. Ni u nastavku susreta Rijeka nije stala, pritiskala je i tražila još uvjerljivi­ju pobjedu. Zacijelo si je željela priuštiti još jedno veliko veselje kao kad je napunila mrežu Dinamu. I već nakon sat vremena igre bilo je 3:0, tada je Gorgon s dva metra zabio za povećanje vodstva, a Ristovski upisao svoju drugu asistencij­u. Bilo je još prilika za pogotke Rijeke, mogao je Osijek stradati i mnogo teže. Jer, gosti su zadnjih 20 minuta igrali bez Zorana Arsenića koji je dobio drugi žuti karton.

Što će im takva skandiranj­a

Osječani, koji su odlično startali u ovo prvenstvo, očito još nisu na razini Rijeke koja je opet složila jako dobru momčad iako joj je u posljednje vrijeme otišlo šest-sedam igrača iz udarnih jedanaest. A onda kritičari Dinama kažu da se od plavih i ne može puno očekivati kad se prodaju Pjaca i Rog. Očito Kek ima recept, slovenski stručnjak od novih je igrača složio pravu momčad, radnu, natjecatel­jsku, ali i momčad koja igra lijep nogomet. Ne čudi stoga što je Rujevicom jučer odjekivalo – “šampioni, šampioni”. Kako Rijeka igra, te uz bodovnu prednost koju ima u odnosu na drugoplasi­rani Dinamo (šest bodova), potpuno legitimno gleda prema trofeju. Osim, ako se ne prepadne osvajanja naslova prvaka, ako se ne uplaši prilike koju sad ima. Kao što ju je imala prošle godine pa je sve ispustila, a Dinamo 11. put zaredom stigao do naslova prvaka. Osijek je zadnji put u Rijeci slavio u listopadu 2010. (s 5:1), a na novu pobjedu morat će još pričekati, sad slave Riječani. Šteta tek što se na kraju skandiralo “za dom spremni”, sve ostalo bilo je krasno na tom krasnom stadionu.

 ??  ?? Mario Gavranović namučio je Osječane i zabio im gol
Mario Gavranović namučio je Osječane i zabio im gol

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia