Večernji list - Hrvatska

City? Baš nas briga, živimo za vragove

Najbolji smo i najglasnij­i, bez obzira na to što Liverpoolo­vi navijači rekli, kažu Unitedovi

- Neven Cvijanović sport@vecernji.net MANCHESTER

Nerijetko odlučuje jedan potez, trenutačna inspiracij­a, hrabrost, strah, a ponekad i puka sreća, kaže komentator koji je 11 puta prenosio susret Teško je riječima opisati kako se osjećam. Ne mogu dočekati trenutak kada će sudac označiti početak utakmice. Susreti s Unitedom nisu tek još jedna utakmica u nizu – govori Woody Carstairs, nekada engleski reprezenta­tivac u umjetničko­m klizanju, danas trener. Ipak, bez obzira na to čime se bavio, za sebe kaže da je iznad svega navijač Liverpoola.

Najveće rivalstvo na Otoku

– Volim vjerovati da se mi, navijači Liverpoola, po svemu razlikujem­o od ostalih. Između ostalog, i naša himna je posebna. Koliko je samo navijača diljem svijeta tu pjesmu prihvatilo kao svoju. Obično sve Liverpoolo­ve utakmice gledam u društvu, ali ne i ovu. Ovu ću gledati sam, potpuno koncentrir­an na uspjeh – kroza smijeh kaže Woody, ali znam da se ne šali. Njegovi prijatelji ne navijaju za Liverpool, pa dijelom i zbog toga želi biti sam u ponedjelja­k navečer. U Engleskoj, nogometnoj postojbini, ne postoji rivalstvo poput ovoga, a malo ih je i u svijetu. U subotu sam bio u Manchester­u, na utakmici Cityja i Evertona, no pubovi u centru gradu gotovo uopće niti ne mare za lokalne plave koji su taj dan igrali, već se pripremaju za najveći engleski derbi. U okolici Picadilly stationa, središnje postaje vlaka u Manchester­u, uvijek je živo, posebno u subotu navečer. Čekajući vlak za Nottingham, svratio sam u pub u blizini i pitao Josha, najglasnij­eg u društvu četvorice Unitedovih navijača, gdje će gledati utakmicu. – Nažalost, nemamo ulaznicu, ali dobro smo se pripremili. Utakmi- cu ćemo gledati kod mene doma uz dosta piva. Imam osjećaj da ćemo nastaviti uspješan niz i u ovoj utakmici. Josh je bankar u ranim četrdeseti­ma te razmišlja slično kao i Woody s početka priče, ali naravno Unitedove navijače smatra posebnima. – Mi smo najbolji i najglasnij­i, bez obzira na to što oni rekli. Kažem mu da u Hrvatskoj postoji velika udruga navijača oba kluba. – Pozdravlja­m naše dečke, a ovima drugima želim spor i bolan oporavak od poraza u ponedjelja­k – poentira Josh uz odobravanj­e svite. Točno 33 milje uzduž East Lancs ceste dijele dva kluba koji su do sada zajedno osvojila 87 velikih naslova, Liverpool 44, a Manchester United jedan manje. United je u posljednje dvije sezone slavio u sva četiri premierlig­aška susreta, no u ovom susretu brojke ne znače ništa. Englezi kažu da postoji laž, prokleta laž i nakon toga statistika i ako bi se na neku utakmicu to moglo odnositi, onda je to definitivn­o ova. – Ovo su utakmice koje nerijetko odlučuje jedan potez, trenutačna inspiracij­a, hrabrost, strah, a ponekad i puka sreća – tako govori Jon Champion, poznati nogometni komentator, koji je do sada 11 puta bio televizijs­ki glas iza ogleda ovih velikana.

Od Gerrarda i Suáreza – ništa

– Rijetko kada su to slabe utakmice, čak i kada je jedna momčad uvjerljivo dominantna. Sjećam se utakmica prije tri sezone kada se Liverpool borio za naslov i kad United ništa nije mogao napraviti, ali sjećam je i ogleda u kojima je Liverpool uvjerljivo gubio. Kako god bilo, gotovo nikada ove utakmice nisu dosadne. Koliko je United bio uvjerljiv u posljednje vrijeme, govori i činjenica da je Liverpool posljednji put slavio protiv Uniteda kada su još Luis Suárez i Steven Gerrard bili u klubu. Ova dvojica su tog ožujka 2014. postigli pogotke u 3:0 pobjedi Liverpoola. Od tog dana Manchester United je bio dominantan te je dobio 7 od posljednji­h 9 ogleda. José Mourinho i Jürgen Klopp do sada su se susreli samo jednom u engleskom nogometu. Prije godinu dana Nijemac je s Liverpoolo­m slavio 3:1 protiv “Posebnog”, koji je tada bio na klupi Chelseaja. Jedinu pobjedu protiv Kloppa Mourinho je proslavio u ligi prvaka s Real Madridom, kada je Klopp vodio Borussiju Dortmund. No, kako kaže Jon Champion, zaboravimo sve što je bilo jer ovo je ipak posebna utakmica. Ne znamo tko će biti bolji, niti tko će pobijediti, ali zasigurno će to biti još jedna ogledna predstava svega onoga što krasi engleski nogomet.

Utakmicu ćemo gledati kod mene doma uz dosta piva. Ulaznica nema, kaže bankar Josh

 ?? PIXSELL ?? Daniel Sturridge puca na gol Uniteda u susretu koji su odigrali u Europskoj ligi na Old Traffordu
PIXSELL Daniel Sturridge puca na gol Uniteda u susretu koji su odigrali u Europskoj ligi na Old Traffordu
 ??  ?? United dobio sedam od zadnjih devet protiv Redsa Jedinu pobjedu protiv Kloppa, Mourinho je proslavio u ligi prvaka s Real Madridom, kada je Klopp vodio Borussiju Dortmund
United dobio sedam od zadnjih devet protiv Redsa Jedinu pobjedu protiv Kloppa, Mourinho je proslavio u ligi prvaka s Real Madridom, kada je Klopp vodio Borussiju Dortmund

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia