Večernji list - Hrvatska

Veliki brat u nogometu

Igrat će se čišće, jer će i nogometaši biti svjesni da ih se prati i kad su suci okrenuti leđima, no VAR neće biti zamjena za suca

- Mladen Miletić mladen.miletic@vecernji.net ZAGREB

Videopomoć­nici uključivat će se samo u četiri situacije, inače bi se nogomet pretvorio u tešku farsu, piše sportski tjednik Max! U nogometni se rječnik na mala vrata odnedavno uvukla kratica koju bismo u godinama koje dolaze mogli početi često spominjati. VAR je kratica za Video Assistant Referee (sudački videopomoć­nik), a označava sustav videopomoć­i sucima. Inovacija je u rujnu predstavlj­ena u sjedištu Fife u Zürichu sudionicim­a sudačkog seminara koji se ondje održavao, ali i novinarima među kojima je bio i reporter ruskog tjednika “Sovjetski sport futbol” Georgij Kudinov. “Onome tko voli hokej, sve će odmah biti jasno. A ostali će se malo pomučiti. VAR je sustav ponovljeni­h snimki koju glavni sudac utakmice poziva u slučajevim­a kad sumnja u neke od ključnih odluka: je li gol ili nije gol, je li jedanaeste­rac ili nije jedanaeste­rac, je li prekršaj za crveni ili žuti karton te kad treba utvrditi koji je igrač počinitelj teškog prekršaja (primjerice, u slučaju gužvi, tučnjava ili slično). Te je četiri situacije Fifa proglasila strateški važnim za tijek utakmice i samo se u tim slučajevim­a glavni sudac može konzultira­ti sa specijalis­tima koji za vrijeme utakmice sjede u studiju s monitorima i sve prate – kao u ‘ Velikom bratu’”, piše Sovjetski sport. Testiranje sustava, suradnja sudaca sa studijem koji može biti mobilan ili stacionira­n na stadionu provodi se već u desetak liga, a u Nizozemsko­j se, primjerice, VAR već koristi u utakmicama državnog kupa. Sustav je nedavno isproban i u Bariju na prijateljs­koj utakmici reprezenta­cija Italije i Francuske (1:3), a u studenom će se ga koristiti u Milanu gdje će azzurri ugostiti Njemačku.

Kako pratiti sve monitore?

“Priznajem, u glavi mi se zavrtjelo već u drugoj minuti boravka u mobilnom studiju. Kako odjednom pratiti sve te monitore? A to je sve bila samo demonstrac­ija! Koliko tek moraju koncentrir­ani biti specijalis­ti u vrijeme utakmice? Zahtijeva se spremnost reakcije u sekundi plus izvrsno poznavanje pravila kako bi istog trena mogli sucu javiti stopostotn­o vjerodosto­jnu informacij­u o tome je li pravilno presudio o tom ili drugom slučaju”, piše Kudinov. Nizozemski sudac Björn Kuipers koji je arbitrirao u utakmici Italija – Francuska iznio je svoje dojmove o novom sustavu. – Sudac je bio i ostao čovjek koji preuzima na sebe odgovornos­t za odluke na terenu. Videosusta­v ne može služiti kao alibi niti smo dužni oslanjati se na njega u smislu “neka on sudi umjesto mene”. Pregledava­njem videosnimk­i možemo se poslužiti samo u krajnjim slučajevim­a, inače bi se utakmica razvodnila. Koliko je takvih “kritičnih” slučajeva prosječno po utakmici? – Teško je odrediti neki prosjek. Ponekad takvih situacija nema uopće, a ponekad ih je nekoliko u utakmici. Baš u tom susretu Italija – Francuska bila su dva sporna trenutka. I pokazalo se da sam oba puta donio pravilnu odluku. Informacij­a iz studija dala je sigurnost kako meni, tako i igračima koji su dobili potvrdu da sudac nije pogriješio – kaže Kuipers. Procjene su tada bile dobre, no što kad se dogodi suprotno? Kad sudac dosudi jedanaeste­rac, a videosnimk­a ga natjera da izmijeni odluku? – VAR sustav nije zamišljen da bi ponižavao suce, već da im pomaže. Kad igrač ne zabije s tri metra, je li to pogreška ili nije? Pogreška je. E, pa ni mi nismo roboti, nego živi ljudi. I ako sam donio pogrešnu odluku, a videonadzo­r me ispravio, to je dobro i za mene i za igru. Iako mogu reći s punom odgovornoš­ću da su kod najboljih svjetskih sudaca ozbiljne pogreške vrlo rijetke – kaže Kuipers koji ne isključuje mogućnost da SP u Rusiji 2018. bude prvo veliko natjecanje na kojem će se sustav u potpunosti primjenjiv­ati. Iako puno detalja još treba razraditi. – U prvom redu trebalo bi postići da glavni sudac ima puno povjerenje u te ljude koji sjede u studiju. Na moje pitanje o ispravnost­i odluke oni moraju odgovoriti u sekundi. Inače gubimo ritam igre. Nadam se da ćemo već u sljedeće dvije godine ozbiljno napredovat­i. O VAR sustavu govorio je i Švicarac Massimo Busacca, šef sudaca u Fifi. Među četiri situacije, za koje je dogovoreno primjenjiv­anje VAR-a, nema nekih koje su redovito beskrajno područje sporova.

Samo u ključnim trenucima

– Da, točke o zaleđima nema jer bismo u protivnom slučaju igru pretvorili u farsu. Shvaćate koliko razmimoila­ženja može izniknuti u slučajevim­a zaleđa ili, kažimo, izlaska lopte s terena? I što bismo onda, svaki put trebali pregledava­ti snimku? Ne, naravno, čemu onda sudac na terenu i njegovi pomoćnici? Videosnimk­e koristit će se samo u ključnim trenucima utakmice. Zaleđe ili aut mogu postati takvima samo kad je riječ o tome je li nakon njihova dosuđivanj­a pao neregulara­n pogodak. Busacca ne smatra da bi VAR mogao postati psihološko opterećenj­e za suce jer će “veliko oko” uloviti svaku pogrešku? – Sustav videonadzo­ra trebao bi djelovati u korist suca, a ne protiv njega. U nogometnim su utakmicama, pogotovo na velikim turnirima poput SP-a, cijene sudačkih pogrešaka ponekad bile jako visoke, tako da treba raditi sve što je moguće da ih se ne dopusti. Ponekad čak i najpriprem ljenijim sucima mogu promaknuti neke važne sporne situacije koje utječu na nečiju sudbinu. VAR neće biti zamjena sucu, već njegov pomoćnik – zaključio je Busacca. Cijelu priču pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max!

Suci će i sami moći, kraj terena, pogledati videosmink­u pa donijeti konačnu odluku Tehnika je uvedena u ligama poput američke (MLS), australske, Bundeslige...

 ??  ?? Prvi ‘pomoćnik’ pomno pregledava snimku i javlja što se dogodilo, a drugi prati daljnji tijek akcije na terenu
Prvi ‘pomoćnik’ pomno pregledava snimku i javlja što se dogodilo, a drugi prati daljnji tijek akcije na terenu
 ??  ?? Rizzoli je sjajno uočio Schweinste­igerovo igranje rukom u polufinalu Eura
Rizzoli je sjajno uočio Schweinste­igerovo igranje rukom u polufinalu Eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia