Večernji list - Hrvatska

Tepeš odustao, Hrvatsku će u EP-u predstavlj­ati veleposlan­ica BiH

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net

Ivan Tepeš, donedavni predsjedni­k HSP-a dr. Ante Starčevića, iznenadio je jučer mnoge svojom najavom da zbog osobnih razloga ipak neće prihvatiti mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, koje mu se oslobodilo odlaskom Davora Ive Stiera iz EP-a u novu Vladu. No čini se da je Tepeš iznenadio i svoje stranačke kolege jer glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić tvrdi da je Tepeš ili ucijenjen ili kupljen u političkoj trgovini.

“Negdje ću naći posao”

– Javno izražavam sumnju da se radi o jednom od dva moguća modela: ili je politička ucjena ili je politička trgovina. Ako je ucjena, neka Tepeš kaže da su ga ucijenili. Ako je trgovina, neka jevima kao zamjene dolaze prvi sljedeći kandidati s izborne liste, a kako je HDZ na europske izbore 2014. išao u koaliciji s HSS-om i HSP-om AS, prva dva sljedeća kandidata su Ivica Tolić (HDZ) i Ivan Tepeš. No nakon Tepešove odluke obznanjene jučer, prva je sljedeća na listi Željana Zovko, inače veleposlan­ica BiH u Italiji. Neimenovan­i izvori iz HDZ-a jučer su na N1 komentiral­i Tepešov potez kao korektan osobni čin koji HDZ cijeni “jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu” u EP-u.

Raniji slični slučajevi

Izbor Željane Zovko, HDZ- ove kandidatki­nje iz Hercegovin­e, prvi put u EP-u stvara situaciju da jedna ne samo državljank­a nego i aktivna diplomatki­nja zemlje izvan EU ulazi kao zastupnica u Europski parlament. Raniji najsličnij­i slučajevi bili su vojvođansk­i Mađar Andor Deli koji je izabran kao mađarski europarlam­entarac ili slučajevi nekoliko švedskih europarlam­entaraca koji su rođeni u Bosni i Hercegovin­i. • Pr in t e d an d di s t r i b u t e d by P r essReader

 ??  ?? Željana Zovko prva je sljedeća s izborne liste
Željana Zovko prva je sljedeća s izborne liste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia