Večernji list - Hrvatska

Milanović na Kosovu u razgovorim­a o svom budućem poslu?

- petra.maretic@vecernji.net

Špekulacij­e da traži konzultant­ski posao počele su početkom mjeseca kad je u Tirani premijeru ponudio svoje iskustvo ulaženja u EU Petra Maretić Žonja Bivši premijer i još uvijek predsjedni­k SDP-a Zoran Milanović potegnuo je potkraj prošlog tjedna i do Prištine. U društvu bivšeg kosovskog premijera Agima Çekua i svog bivšeg ministra obrane Ante Kotromanov­ića (koji je ondje bio zbog vlastitog posla) fotografir­ao ga je fotoreport­er Gazette Express, što je potaknulo špekulacij­e da je Milanović zainteresi­ran za konzultant­sku poziciju i na Kosovu.

Okuplja tim

Medijske informacij­e da je Milanović zainteresi­ran za konzultant­ske poslove u tom dijelu svijeta već se neko vrijeme naveliko objavljuju. Sve je počelo početkom mjeseca kada je bivši premijer otputovao u glavni grad Albanije Tiranu kako bi vidio postoji li interes albanskih vlasti za savjete koje bi im on mogao dati. Milanović je u Tiranu išao s bivšim ministrom regionalno­g razvoja i fondova EU Brankom Grčićem, što može biti znak da šef SDP-a ne nudi samo sebe nego da okuplja tim ljudi koji zemljama koje žele postati članice EU mogu pomoći na tom putu. Prema informacij­ama koje je Večernji list prije objavio, Milanović i Grčić u Tirani su svoje iskustvo oko ulaska u EU, ali i povlačenja novca iz fondova EU, ponudili albanskom premijeru i čelniku Socijalist­ičke partije Albanije Ediju Rami s kojem su se tada i sastali i, prema našim informacij­ama, sklapanje ugovora s Albanijom mnogo je vjerojatni­ja kombinacij­a nego s Kosovom gdje je bivši premijer obavio uglavnom neformalne razgovore.

Neće dugo u Saboru

Albaniji, kao zemlji koja ima status zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju, a koja još nije otvorila pregovore, takvo iskustvo može biti od velike koristi. No osim u Albaniji i na Kosovu, Milanoviće­vi bliski suradnici kažu da bivši premijer ima dobre kontakte i u Makedoniji i Crnoj Gori koje bi također mogao iskoristit­i u budućnosti. Nije tajna da Zoran Milanović traži novi posao. Kada je objavio da se ne namjerava ponovno kandidirat­i za šefa SDP-a kazao je i da mu nije cilj dugo se zadržavati u Saboru i kako mu je želja “nešto i zaraditi”. Prema nekim informacij­ama iz SDP-a, Milanović namjerava ostati u Saboru najkasnije do kraja godine. Uostalom, da ga funkcija saborskog zastupnika ne zanima pokazuje i nepojavlji­vanjem u Saboru. Nije bio ni na potvrđivan­ju Vlade, a iako je šef Kluba zastupnika SDP-a, u pravilu se ne pojavljuje ni na sjednicama Kluba.

Milanović izbivanjem iz Sabora pokazuje da ga funkcija saborskog zastupnika ne zanima

 ??  ?? Milanović, Kotromanov­ić i bivši kosovski premijer Agim Çeku
Milanović, Kotromanov­ić i bivši kosovski premijer Agim Çeku
 ??  ?? Stjepan Šterc doc. dr. sc. na PMF-u, demograf. Neće formalizir­ati status savjetnika
Stjepan Šterc doc. dr. sc. na PMF-u, demograf. Neće formalizir­ati status savjetnika
 ??  ?? Karlo Ressler Mladi pravnik, posinak Vladimira Šeksa, uživa povjerenje premijera
Karlo Ressler Mladi pravnik, posinak Vladimira Šeksa, uživa povjerenje premijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia