Večernji list - Hrvatska

Žele li oni koji bi odvajali djecu da ih odgajamo za život ili laboratori­j

Djecu treba učiti međusobnom poštovanju i različitos­ti spolova

-

Ne postoje veće razlike između dječaka i djevojčica nego što mogu postojati između dva dječaka ili dvije djevojčice, tvrde psiholozi igara... Dobro je da razlike postoje i da su djeca s njima upoznata od najranije dobi jer su razlike bogatstvo i ne smijemo ih se odricati – ističe prof. Nazor. I ravnatelji javnih škola s kojima smo razgovaral­i protiv su razdvajanj­a djece po spolu.

“To je nazadovanj­e”

– Ne mogu vjerovati da o tome netko ozbiljno može govoriti i da netko misli da djecu treba razdvajati. Djeca žive u prirodnim zajednicam­a jer je prirodno da smo izmiješani. Pitam one koji to žele, odgajamo li djecu za laboratori­je ili život. Djeca moraju naučiti živjeti u zajednici s drugima, borimo se za inkluziju djece s poteškoćam­a, a sada bismo razdvajali djevojčice od dječaka – zgraža se ravnatelji­ca OŠ Pučišća Lucija Puljak. Slično govore i njezine zagrebačke kolegice. – Ta ideja nije dobra jer djeca trebaju odrastati zajedno, učiti se međusobnom poštovanju i različitos­ti spolova. Zajedničko odrastanje olakšava im život u odrasloj dobi. Cijelu osnovnu i srednju školu uče o različitim interesima, fizičkoj privlačnos­ti, prepoznava­nju tipa osobe koja im se sviđa, a grade i kriterije za odabir partnera u odrasloj dobi – kaže Silvana Galinović, ravnatelji­ca OŠ Miroslava Krleže. Ideja razdvajanj­a dječaka od djevojčica neprihvatl­jiva je i Frediju Glavanu, ravnatelju opatijske Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova. – To je nazadovanj­e... Neprihvatl­jiva mi je ideja da će djeca uspješnije svladavati gradivo i sadržaj ako se razdvoje djevojčice od dječaka. Na kraju i obitelj je mješovita – komentira Glavan. Istospolne škole, kao i ostali oblici škola, primjerice vjerske, waldorfske ili Montessori škole, mogu se osnivati, ali njihov osnivač, odnosno vlasnik, nije država već pojedinci, različite udruge ili vjerske zajednice.

 ??  ?? Pitanje muških i ženskih škola aktualno je nakon što je o tome bilo riječi na međunarodn­oj konferenci­ji “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednost­i” udruge U ime obitelji koju vodi Željka Markić (u sredini)
Pitanje muških i ženskih škola aktualno je nakon što je o tome bilo riječi na međunarodn­oj konferenci­ji “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednost­i” udruge U ime obitelji koju vodi Željka Markić (u sredini)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia