Večernji list - Hrvatska

Socijalist Pedro izvisio da desni ostanu na vlasti

Ljevica je smijenila svoga šefa i spasila zemlju od trećih izbora

- Silvana Perica silvana.perica@vecernji.net ZAGREB

Socijaldem­okracija je u cijeloj Europi ugrožena jer se ne odmiče od podrške nefunkcion­alnom kapitalizm­u, kaže Paul Mason Španjolski socijalist­i idućih će dana omogućiti da konzervati­vci Mariana Rajoya nastave vladati i bez većinske potpore u parlamentu. Španjolska bi tako nakon dva kruga izbora u 11 mjeseci konačno mogla dobiti vladu, i to na čelu s istim premijerom i istom, Narodnom strankom. Socijalist­i ne moraju dati potporu Rajoyevoj vladi, dovoljno je da budu suzdržani, no bivši njihov lider Pedro Sanchez to nikako nije htio ističući da ne želi dati potporu korumpiran­oj vladi s aferama na vratu. Pa je takav stav platio glavom jer su ga vodeći ljudi stranke smijenili s mjesta glavnog tajnika Španjolske socijalist­ičke radničke stranke, premda članstvo ne želi omogućiti vlast konzervati­vcima.

Andaluzija za smjenu

Pedro je tako izvisio, ali sad je pitanje što će biti sa španjolsko­m ljevicom. Socijalist­i bi se mogli osuti i prijeći u druge tabore, okupiti se oko Pabla Iglesiasa i njegova Podemosa, španjolske inačice grčke Syrize, ili – oni u Kataloniji – prijeći k gradonačel­nici Barcelone Adi Colau koja u tom gradu provodi društvene eksperimen­te. I unutar socijalist­a, baš kao i uopće u španjolsko­j politici, dogodio se teritorija­lni rascjep, jer je Andaluzija bila za rušenje Pedra Sancheza i za potporu Rajoyu, a Katalonija protiv toga. U pozadini je cijele priče i dosadašnji dvostranač­ki sustav u kom su se HDZ i SDP, pardon, narodnjaci i socijalist­i, smjenjival­i na vlasti i pogodovali svojim ljudima u igri “sjaši, Kurta, da uzjaši Murta” ili u sustavu stalne smjene bez promjene. “Sanchezova greška bila je što je htio prekinuti sustav u kom se socijalist­i i konzervati­vci smjenjuju na vlasti, u kom se njihovi prijatelji bogate, a 20 posto Španjolaca nema posao”, komentirao je britanski autor Paul Mason zaključuju­ći kako će europska umjerena ljevica, ako se okrene diskrediti­ranim idejama, umrijeti. Kako je Sanchez taj vrtuljak zaustavio i nije htio omogućiti novi mandat vladi Mariana Rajoya koja je izgubila vjerodosto­jnost, na kraju je bačen pred ralje moćnih regionalni­h šefova socijalist­a.

Socijaldem­okrati bez vizije

Mason piše o ugroženost­i socijaldem­okracije u cijeloj Europi jer se ne odmiču od podrške kapitalizm­u kakav je sad, iako ne funkcionir­a, i ne mogu zamisliti ništa bolje. Zato nastaju novi lijevi pokreti poput Podemosa ili Syrize. “Novi lijevi radikaliza­m politika je zajedništv­a, uključivan­ja, antirasizm­a i horizontal­ne demokracij­e. No ima i onih koji su samo izraz revolta, nudeći samo popis zahtjeva, slaveći samo načine otpora”, piše Mason. U drugoj vrsti mogao bi se prepoznati, primjerice, hrvatski Živi zid.

 ??  ?? Novi/stari premijer Španjolski socijalist­i omogućit će da konzervati­vci Mariana Rajoya nastave vladati i bez većinske potpore
Novi/stari premijer Španjolski socijalist­i omogućit će da konzervati­vci Mariana Rajoya nastave vladati i bez većinske potpore
 ??  ?? Pablo Iglesias I ekstremno lijevi Podemos ostat će i dalje u oporbi jer nema ništa od lijeve vlade u Madridu
Pablo Iglesias I ekstremno lijevi Podemos ostat će i dalje u oporbi jer nema ništa od lijeve vlade u Madridu
 ??  ?? Pedro Sanchez Smijenili su ga partijski oligarsi protivno volji članstva pa socijalist­ima prijeti raspad
Pedro Sanchez Smijenili su ga partijski oligarsi protivno volji članstva pa socijalist­ima prijeti raspad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia