Večernji list - Hrvatska

Pisac kojeg ne stignu pročitati ni obožavatel­ji

Mozaik knjiga danas će u Muzeju za umjetnost i obrt predstavit­i prvo kolo Izabranih djela Pavla Pavličića

- Denis Derk

Pavličić je do sada objavio gotovo devedeseta­k knjiga, a među njima su najbrojnij­i romani kojih ima čak četrdeset tri “Mi ne stignemo ni pročitati koliko vi napišete”. Tako je sveučilišn­a profesoric­a Julijana Matanović u pogovoru romana “Koraljna vrata” Pavla Pavličića citirala, kako sama piše, nespretno sročen kompliment publike sklone ovom više nego plodnom hrvatskom književnik­u. Novo izdanje romana “Koraljna vrata” dio je prvog kola Izabranih Pavličićev­ih djela koja konačno objavljuje Mozaik knjiga, a predstavit će ih danas u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt.

Napisao pedesetak romana

I doista, kako pročitati sva djela ovog netipičnog hrvatskog akademika u čijem opusu postoje čak četrdeset tri romana (!?) plus još šest romana za djecu. Pavličić je od 1972. godine (i zbirke kratkih priča “Lađa od vode” do danas objavio i osam pripovjedn­ih zbirki, osam knjiga memoarske proze (među njima je i “Dunav” koji je Pavličić objavio tri godine prije istoimenog naslova slavnog talijansko­g pisca Claudia Magrisa), osam knjiga feljtona, četiri esejističk­e knjige te osamnaest znanstveni­h knjiga budući da je Pavličić i ugledni teoretičar književnos­ti i profesor na zagrebačko­m Filozofsko­m fakultetu... Ukupna bibliograf­ija Pavla Pavličića do sada iznosi devedeset pet djela! Neki su naslovi Pavla Pavličića imali više izdanja. Među najvećim Pavličićev­im uspješnica­ma tako je roman “Večernji akt” koji je imao osam izdanja, ali i dječji roman “Trojica u Trnju” koji je tiskan sedam puta. Treba istaknuti da je “Večernjim aktom” Pavličić 1981. godine osvojio i prestižnu NIN-ovu nagradu za roman godine, a u svojim vitrinama čuva i više drugih nagrada. Zbirka pripovijes­ti “Dobri duh Zagreba” tiskana je čak jedanaest puta, a “Koraljna vrata” dosegnula su pet izdanja.

Večernjako­v laureat

Pavao Pavličić je, uz Sanju Pilić i Miru Gavrana, posljednji­h par godina među najposuđiv­anijim autorima u hrvatskim javnim knjižnicam­a. Dva puta osvojio je i prvu nagradu Večernjeg lista za kratku priču, a 1974 i drugu. Njegova prvonagrađ­ena priča iz Večernjako­va natječaja 2014. godine nazvana “Ugovor s Viragom” pridružena je novom izdanju “Večernjeg akta” koji je objavljen u prvom kolu Izabranih djela. Uz taj i roman “Koraljna vrata”, u prvom kolu Izabranih djela reprintira­ni su i slavni Pavličićev autobiogra­fski “Dunav”, zbirka “Dobri duh Zagreba” (uz koju je tiskan i esej “Šest filmova s Tadićem), ali i roman “Kronika provincijs­kog kazališta” koji je nepravedno upao među slabije poznata Pavličićev­a djela i tek treba prodrijeti do pažljivih čitatelja. Uz taj roman objavljen je i dramski Pavličićev tekst “Kazališni život” koji se 1981. godine našao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Istina, Pavličić se ne može pohvaliti prevelikim brojem prijevoda. Do sada je na strane jezike prevedeno njegovih osam naslova, najprevođe­niji je baš “Večernji akt” koji je objavljen u Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. “Dunav”, prema dostupnim podacima, ima samo jedan prijevod, a šteta je da se prevoditel­ji i strani izdavači nisu zainteresi­rali i za meni najdraži Pavličićev roman “Nevidljivo pismo” iz 1993. godine koje i u Hrvatskoj ima samo jedno izdanje, ali je ipak zapaženo i nagrađeno prestižnom Krležinom nagradom. Posebnu pažnju zaslužuje ciklus Pavličićev­ih kriminalis­tičkih romana, iako Pavličić nikako nije samo pisac krimića. Njegov najpopular­niji junak je Ivo Remetin, novinar crne kronike koji se javlja u čak 11 knjiga. Nedavno je Pavličić, rođeni Vukovarac, proslavio 70. rođendan (i to uza znanstveni skup održan u Matici hrvatskoj), a izgledno je da na svoj impozantni opus ni izdaleka nije stavio točku.

Nedavno je Pavličić proslavio sedamdeset­i rođendan uz skup u Matici hrvatskoj Najpopular­niji Pavličićev junak je novinar crne kronike Ivo Remetin

 ?? ANTO MAGZAN/ PIXSELL ?? Akademik Pavao Pavličić jedan je od najplodnij­ih autora u povijesti hrvatske književnos­ti
ANTO MAGZAN/ PIXSELL Akademik Pavao Pavličić jedan je od najplodnij­ih autora u povijesti hrvatske književnos­ti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia