Večernji list - Hrvatska

Glazba je besplatna, ali aranžmani nisu

Nakon javnog protesta KUD-a Mihovljan koji mora platiti 1300 kuna nameta za izvedbe tradicijsk­ih pjesama, oglasio se ZAMP koji tvrdi da je sve po propisima

- Hrvoje Horvat kultura@vecernji.net ZAGREB

Ako žele koristiti tuđe aranžmane i koreografi­je, KUD-ovi za tri priredbe godišnje ZAMP-u moraju uplatiti 300 kuna plus PDV Svako toliko netko se pobuni protiv plaćanja nakade za korištenje glazbe, kojom ZAMP (Zavod za zaštitu autorskih muzičkih prava), štiti autore. Kao što, primjerice, ne možete uzeti kruh ili mlijeko s police trgovine a da ih ne platite, tako se i autorski rad glazbenika ne može koristiti mimo autorskog prava glazbenika, koje treba honorirati.

Tražili minimalni iznos

Autori mogu biti tekstopisc­i i skladatelj­i, ali i aranžeri pjesama. Posljednji primjer spora, koji zapravo i nije spor, pokrenulo je Kulturno-umjetničko društvo Mihovljan iz istoimenog sela, kojemu je ZAMP ispostavio račun od 1300 kuna za izvedbe prearanžir­anih tradicijsk­ih pjesama. Zapravo se radi o minimalnom iznosu kojim se reguliraju samostalni nastupi u organizaci­ji samih KUD-ova, kojih obično nema više od dva-tri godišnje. Naime, gostovanja KUD-ova ne podliježu plaćanju bilo kakvih naknada, ona se odnose samo na samostalno organizira­ne nastu- pe. Što bi otprilike značilo da bi KUD Mihovljan za svaki od nekoliko vlastito organizira­nih nastupa u prosjeku trebao platiti oko minimalnih sto kuna naknade za korištenje izvođenih pjesama. Jesu li te pjesme bile prearanžir­ane i plaća li se naknada za ko- rištenje izvorne narodne glazbe? – Žao nam je što dio KUD- ova nije zadovoljan regulacijo­m autorskih prava, pogotovo što oni ne moraju plaćati autorska prava za izvornu narodnu glazbu. Jedino žele li koristiti tuđe aranžmane ili tuđe koreografi­je, trebali bi godišnje uplatiti 300 kuna i PDV, što pokriva tri samostalno organizira­ne priredbe – pojasnio je glavni direktor ZAMP-a Nenad Marčec.

Dodijelili 372.000 kuna

Iz Fonda Tradiciona­l, godišnjeg natječaja Hrvatskog društva skladatelj­a (HDS-ZAMP), stimuliraj­u se projekti tradiciona­lne glazbe. Natječajem je ove godine dodijeljen­o 372.000 kuna za 34 nezavisna projekta. Koliko je ta stimulacij­a važna KUD-ovima, jer čini se da su podijeljen­a novčana sredstva puno veća od obveza plaćanja koje se pojavljuju sezonski? – Financijsk­a potpora projektima svakako je veća od obveza za autorska prava pa bih iskoristio i ovu priliku da pozovem KUD-ove da prijave svoje projekte na natječaj koji HDS ovih dana objavljuje – kazao je Nenad Marčec.

ZAMP tvrdi da KUD-ovi preko njihova natječaja dobivaju više novca nego što moraju dati

 ??  ?? U javnosti se postavlja pitanje tko ima prava na tradicijsk­e napjeve poput “Mamica su štrukle pekli”
U javnosti se postavlja pitanje tko ima prava na tradicijsk­e napjeve poput “Mamica su štrukle pekli”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia