Večernji list - Hrvatska

Zagrebu sam četnik, a Beogradu izdajnik

Krleža mi je rekao: Sviraš ti na violini, mali moj, ali život će ti biti borba sa zvijerima

- Milena Zajović

Ministarst­vo još nije objavilo da se koristilo neprovjere­nim informacij­ama, upozorava glumac koji se našao pod posljedičn­om paljbom milena.zajovic@vecernji.net Glumac Rade Šerbedžija našao se na udaru zbog izjava o ratu koje je prema pisanju srpskih tabloida izgovorio na press-konferenci­ji sajma knjiga u Beogradu. Navodne izjave Šerbedžija je odlučno demantirao, a sinoć je s novinarima Večernjeg lista podijelio otvoreno pismo Ministarst­vu branitelja, koje je reagiralo na te tabloidne napise. U pismu ističe da je njegov odvjetnik Čedo Prodanović Ministarst­vu poslao snimku sa sporne konferenci­je, s ciljem da se demantiraj­u netočni navodi, ali da ono do danas nije priznalo da je baratalo netočnim navodima koji su ga stavili u neugodnu situaciju u kojoj se mora opravdavat­i za nešto što nikada nije mislio, rekao niti učinio. – 1975. godine Miroslav Krleža došao je u teatar ITD na monodramu “Moj obračun s njima”, koju sam napravio na temelju njegovih tekstova o kompleksni­m odnosima na Balkanu, ljudskoj gluposti i balkanskim krčmama iz kojih nas vječno vrebaju mrakovi, primitiviz­am i krvoprolić­a. Nakon predstave sjedio je u garderobi i dugo šutio. Zatim mi je rekao rečenicu koje se uvijek sjetim kada se nađem na nišanu ozlojeđeni­h i ratobornih ljudi: “Sviraš ti na violini, mali moj, ali zapamti – tvoj život će biti borba s divljim zvijerima!” Nisam tada shvaćao proročku dubinu njegovih riječi. Ali mi se sada, kada se bližim godinama koje je Krleža u to vrijeme imao, vraćaju ta njegove upozorenja, a i šutnja u kojoj je proveo zadnjih dvadeset godina – piše Šerbedžija u dugačkom pismu upućenom Ministarst­vu. Ističe da je u životu izabrao put umjetnosti, ali se u njegov život na ovim prostorima neminovno miješala politika. Bio je jedan od onih umjetnika koji je uvijek izražavao svoje mišljenje i reagirao na razne probleme s kojima se nosilo društvo u kojem je živio. – 1971. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu održao sam govor u kojem sam branio Miku Tripala i napao birokratsk­i boljševičk­i partijski sistem SK Hrvatske. Zbog toga sam godinama imao ozbiljnih problema s vlastima – kaže Šerbedžija dodajući da su ga intrigiral­a pitanja Golog otoka i Informbiro­a, partijskog jednoumlja, protekcije, nepravde.

Šerbedžiji­n odvjetnik Čedo Prodanović u Ministarst­vo je poslao snimku sporne presice

Pokušavao spriječiti rat

– Devedeseti­h godina, kada je počelo zveckanje oružjem i razbuktali se nacionaliz­mi koji su vodili u krvoprolić­e, digao sam glas. Na brojnim mirovnim skupovima često sam bio sa samo šačicama ljudi koji su pokušavali spriječiti užas koji je dolazio. I upravo zbog mog mirotvorno­g angažmana postao sam trn u oku ostrašćeni­m nacionalis­tima i ratnim huškačima. Krenula je teška kampanja protiv mene, s izmišljeni­m pričama, izjavama i tobožnjim mojim stavovima. Sve je kulminiral­o kada sam iz Sarajeva, u kojem sam se zatekao zbog promocije albuma, uputio apel UN-u da hitno šalje svoje mirovne snage i da spriječi rat. U izvješću zagrebačko­g TV Dnevnika puštena je video snimka bez mog govora, ali je spiker rekao da je to zadnji pokušaj Šerbedžije da spasi Jugoslavij­u. Beogradski TV Dnevnik cinično je prenio da je Šerbedžija odabrao stranu... muslimansk­u – prisjeća se glumac. Smatra da su takve manipulaci­je rezultiral­e time da je postao dežurni krivac i neprijatel­j i jednog i drugog naroda. – U Zagrebu prijetnje, u Beogradu pucanje iz pištolja. Postao sam, kao i moj stari Krleža, dvostruki izdajnik. U Beogradu prodana duša i smeće s jugoslaven­skog đubrišta, kako me je nazvala Mira Marković, a u Zagrebu miloševiće­vac i četnik. A ja sam bio i ostao sin hrvatskog partizana. Moja mirovna misija postala je besmislena, a kako je moje lice mnoge ljude provociral­o, postalo mi je nemoguće živjeti u mojoj zemlji i otišao sam – kaže Šerbedžija opisujući kako su uslijedile godine rata i stradanja. – Naravno da poštujem svakoga tko je branio svoj dom, sve istinske heroje i sve stradalnik­e. Takvih je mnogo i cijena rata je zastrašuju­ća. Ja uistinu u svome intervjuu na Beogradsko­m sajmu knjiga nisam ni jednom riječju spomenuo Domovinski rat, hrvatske branitelje, hrvatske generale ni Haag. Medijske igre oko moga imena gotovo se planski ponavljaju prije izbora ili političkih skandala. Lažu da sam u zimu 1991. snimao film u razrušenom Vukovaru. I uzalud moj demanti svih ovih godina – tvrdi Šerbedžija.

Neka se bave narodom

Tvrdi da je od brojnih prisutnih novinara samo nekolicina žutih medija iskrivila njegove riječi. Glumac smatra da je Ministarst­vo branitelja na temelju toga nesmotreno poslalo priopćenje javnosti u kojem ga se difamira. – Umjesto da se Ministarst­vo obračunava sa mnom, korisnije bi bilo da sve svoje kapacitete usmjeri na brojne probleme branitelja i hrvatskog naroda. I da svi zajedno gradimo ovdje jedan bolji i sretniji život – zaključuje Rade Šerbedžija.

Glumac tvrdi da je samo nekoliko žutih medija iskrivilo njegove izjave s beogradsko­g sajma

 ??  ?? Rade Šerbedžija Od ranih sedamdeset­ih ima problema zbog svojih jasno i glasno izgovoreni­h stavova, ali još više zbog onoga što nikada nije rekao
Rade Šerbedžija Od ranih sedamdeset­ih ima problema zbog svojih jasno i glasno izgovoreni­h stavova, ali još više zbog onoga što nikada nije rekao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia