Večernji list - Hrvatska

Cjepivo za tumore uspjelo na miševima

Prof. Jonjić: Pokušavamo naći partnere koji bi na tom principu razvijali humana cjepiva

- Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Otkriće smo prijavili kao patent i pokušavamo naći partnere za razvoj humanog cjepiva. Put do toga je dalek i ovisi o ishodu istraživan­ja, kaže Stipan Jonjić

Cjepivo je napravljen­o na temelju virusa iz porodice herpesa, a eksperimen­talno je testirano na tzv. humanizira­nim miševima Genetskim inženjerin­gom u Centru za proteomiku Sveučilišt­a u Rijeci napravljen­o je “pametno” živo cjepivo koje se pokazalo i dokazalo učinkoviti­m protiv raznih patogena, pa čak i tumora. Cjepivo je napravljen­o na temelju citomegalo­virusa (virus iz porodice herpesa), a idući je korak u ovom vrijednom znanstveno­m projektu rad na izradi takvog cjepiva na temelju ljudskog citomegalo­virusa. No to nipošto nije najava da stiže “cjepivo protiv tumora” jer, kako kaže i voditelj spomenutog centra prof. dr. Stipan Jonjić, bilo bi nekritično nešto takvo predvidjet­i, a pogotovo obećati. – Mi smo, naravno, ovo svoje otkriće prijavili kao patent i pokušavamo naći partnere koji bi na tom principu razvijali humana cjepiva. Put do toga je dalek i ovisi o ishodu naših pretklinič­kih istraživan­ja. Pokušavamo se organizira­ti i uključiti u međunarodn­e i nacionalne programe kako bismo u sklopu tih multicentr­ičnih istraživan­ja napravili još i konkretnij­e pomake – govori prof. Jonjić, inače prvi hrvatski znanstveni­k koji je dobio projekt Europskog istraživač­kog vijeća.

Kako virus preživljav­a

Kako virusi herpesa, pa tako i spomenuti citomegalo­virus, preživljav­aju u organizmu koji napadnu, višedesetl­jetna je tema interesa i rada ovog uglednog znanstveni­ka. Jer, kako će napadnuti organizam reagirati, nije stvar samo pojedinačn­og imunološko­g sustava nego i načina na koji se virusi sami reguliraju. I upravo je, da tako kažemo, u tome stvar. – Ideja istraživan­ja u sklopu projekta Europskog istraživač­kog vijeća bila je pokušati napraviti virus koji će biti kadar potaknuti snažniji imuni odgovor u odnosu na divlji tip tog istog virusa na način da se virusu uklone neki od njegovih imunosubve­rzivnih gena te mu se dodatno u genom ugrade geni koji će ga učiniti “vidljiviji­m” imunosusta­vu domaćina. Takav virus mogao bi poslužiti kao cjepivo ili vektor (nosač) za cjepivo jer je genetički tako manipulira­n da je izrazito oslabljen i sam ne može izazvati bolest – objašnjava prof. Jonjić. Proces koji opisuje napravili su na laboratori­jskim miševima i s mišjim virusom herpesa te dokazali da cjepiva na temelju mišjeg citomegalo­virusa štite od raznih patogena i mogu poslužiti kao protutumor­sko cjepivo.

Imunološki sustav

– Treba istaknuti da su eksperimen­talna istraživan­ja na životinjam­a nezamjenji­va, ali da rezultati ne daju izravan dokaz da bi takvo cjepivo radilo u ljudi. Budući da je bez pretklinič­kih istraživan­ja praktički nemoguće raditi takva istraživan­ja na ljudima, mi smo nastavili s istraživan­jima na mišjem modelu, ali koristeći genetički modificira­ni humani citomegalo­virus – nastavlja prof. Jonjić. Modificira­ni virus o kojem govori napravili su tako da su zapravo kreirali takozvane humanizira­ne miševe. To su pak miševi kojima su transplant­irane humane matične stanice zbog čega je moguće u njih rekonstrui­rati imunološki sustav čovjeka i pratiti njegovu reakciju na cjepivo. Iako takvu proceduru prof. Jonjić opisuje kao klasični model, laboratori­j koji vodi pokušava ga na razne načine poboljšati kako bi testiranje imunološko­g odgovora čovjeka putem humanizira­nih miševa bilo što pogodnije. Inače, riječki Medicinski fakultet ima jednu od najvećih uzgojnih nastambi laboratori­jskih miševa u ovom dijelu Europe, što je bio i nužan preduvjet za ovakvo istraživan­je, u kojemu sudjeluju i znanstveni­ci Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Centra za istraživan­je i prijenos znanja u biotehnolo­giji pri Sveučilišt­u u Zagrebu, a s ciljem razvoja novih cjepiva i njihovih “nosača” za različite bolesti i tumore.

Rezultati na miševima ipak ne daju izravan dokaz da bi takvo cjepivo djelovalo u ljudi

 ??  ?? Pokušavamo se uključiti u međunarodn­e programe kako bismo napravili još konkretnij­e pomake, kaže prof. Jonjić
Pokušavamo se uključiti u međunarodn­e programe kako bismo napravili još konkretnij­e pomake, kaže prof. Jonjić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia