Večernji list - Hrvatska

Axl i Slash ponovno zajedno: Guns‘n’Roses ruše sve rekorde, karte planule

Bend koji je harao devedeseti­h ponovno ruši stadionske rekorde

- Arsen.oremovic@vecernji.net

Uspješna povratničk­a turneja “Not In This Lifetime” 27. svibnja 2017. godine seli se u Europu: krenut će iz Irske, a završiti u Nizozemsko­j Arsen Oremović Vijest da su Guns’n’Roses u svega jedan dan prodali milijun ulaznica za europski i kanadski dio svoje već itekako uspješne povratničk­e turneje “Not In This Lifetime” mogla je iznenaditi samo one koji nisu svjesni fantastičn­e sljedbe heavy-metal i hard rock publike koja je oduvijek bila kategorija za sebe. Za nju nikada nisu vrijedila uobičajena pravila utabana stavovima kritike (koja je rijetko za metalce imala biranijih riječi od sprdanja), struke, srednjostr­ujaških medija… A Gunsi i nisu bili isključivo hard rock bend. Na vrhuncu svoje karijere, koji je dogodio početkom 1990-ih izlaskom razdvojeno­g dvostrukog albuma „Use Your Illusion“(1991.) s masovnim hitovima „Don’t Cry“, „Live And Let Die“i drugima koji su i pored slatkastog vokala Axla Rosea imali dozu popa, postali su pravi stadionski bend, a nad njihovim spotom “November Rain” jednako su šmrcale mlade šminkerice koliko i zadrti hard-rokeri.

Vrijeme narušenih odnosa

Više od dvadeset godina o Gunsima se govorilo primarno kroz prizmu stare slave i potpuno narušenih odnosa između dva najeksponi­ranija člana benda: pjevača Axla i gitarista Slasha koji su se rastali još 1996. godine. No očito je bilo pitanje trenutka kada će njih dvojica zakopati ratne sjekire. Utoliko više što im jednom bez drugog nije išlo briljantno (bar ne iz perspektiv­e vrhunaca Gunsa). Axl je baštinio staru slavu osnivanjem nove postave benda, s kojom je u drugom pokušaju gostovao u Zagrebu 2010. godine, zarekav- ši se da sa Slashom nikada više neće stati na pozornicu. Slash je pak nakon odlaska iz Gunsa prvo osnovao hard rock supergrupu Velvet Revolver, pa reaktivira­o bend Snakepit koji je pokrenuo već kao usporedni projekt Gunsima, nakon toga tražio se po raznim projektima i suradnjama, dok se nije odlučio na formaciju Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirato­rs s kojom se lani također našao u Zagrebu. Već je iz ovog nabrajanja jasno da se nije dogodilo nešto konkretno. Budući da su obojica primarno za najširu javnost baštinila stare stvari Gunsa, a ni jednog ni drugog publika nije mogla uzeti kao pravog „nasljednik­a“zlatne faze benda, doista je bilo jedino logično da Axl i Slash prijeđu preko svega što im se događalo i što su jedan od drugom izrekli. Napokon je krajem prošle godine objavljeno da će Gunsi s Axlom i Slashom biti headlineri kalifornij­skog festivala Coachella u siječnju ove godine, da bi ubrzo nakon toga bila najavljena i turneja auto- ironično intonirana naziva “Not In This Lifetime” (Ne u ovom životu). Otkako je turneja startala 1. travnja u West Hollywoodu, bend je prošao prvi dio SAD-a, Meksiko i Južnu Ameriku i s više od tri milijuna prodanih ulaznica za 25 nastupa i 117 milijuna zarade najuspješn­ija je ovogodišnj­a turneja u svijetu. S tako dobrim „referencij­ama“naravno da nije trebalo strahovati za najavljene europske i kanadske datume, nakon kojih će se bend ponovno vratiti u SAD.

Najbliže u Zürichu i Pragu

Dakle, europska turneja počinje 27. svibnja 2017. u Dublinu, završava 12. srpnja u Nizozemsko­j, a najbliže našem prostoru bit će u Zürichu, Münchenu i Pragu. Uz originalne članove Axla Rosea, Slasha i Duffa Mckagana, na turneji sviraju gitarist Richard Fortus, bubnjar Frank Ferrer te klavijatur­isti Dizzy Reed i Melissa Reese.

Milijun ulaznica za europski i kanadski dio turneje planulo je u samo jednom danu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Albumom Use Your Illusion pokorili svijet Iz tog perioda pamtimo “Don’t Cry”, “Live And Let Die”, “November Rain”...
Albumom Use Your Illusion pokorili svijet Iz tog perioda pamtimo “Don’t Cry”, “Live And Let Die”, “November Rain”...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia