Večernji list - Hrvatska

Amerika diže kamatu prema 3%, a Hrvatsku 2017. čeka novo zaduženje

Zbog ambiciozni­h najava Donalda Trumpa da kreće u nove javne investicij­e, FED će 2017. još tri puta povećavati kamate. Dolar naglo ojačao, a dionice pale

- Ljubica Gatarić ZAGREB

Kad bi kamata na hrvatski javni dug poskupjela samo jedan postotni poen, kamata bi odnijela dodatne tri milijarde kuna Prije nego što je i zasjeo u Bijelu kuću, Donald Trump promijenio je smjer američke monetarne politike. Šefica američkog FED-a (sustava federalnih rezervi) Janet Yellen očekivano je digla referentnu kamatnu stopu dolara za 0,25% (na 0,50-0,75%), no posve neočekivan­o najavila je da će dolar iduće godine poskupjeti još tri puta. Riječ je o ključnoj kamatnoj stopi po kojoj se banke zadužuju kod FED-a i ona diktira cijenu novca na svjetskim tržištima. U iduće tri godine ta bi kamata trebala rasti s dojučerašn­jih 0,25 na 3 posto! Premda je Europska središnja banka zadržala nultu kamatu na euro, vijest da Amerika poskupljuj­e dolar jače nego što se ostatak svijeta na to pripremio izazvala je potrese na svjetskim burzama. U četvrtak su se srušili burzovni indeksi i cijene zlata, dok je dolar u odnosu na druge valute dostigao najveću vrijednost u zadnjih 14 godina! Predsjedni­ca FED-a Janet Yellen objasnila je da je izbor Trumpa “izazvao nesigurnos­t” i naveo ih na promjenu prijašnjih procjena vezanih uz fiskalnu politiku i kamatne stope.

Inflacija do 4%

– Svi u FED-u prepoznaju da je došlo do značajne nesigurnos­ti u vezi s tim kako bi se ekonomske politike mogle promijenit­i i kako bi to moglo utjecati na gospodarst­vo – kazala je Yellen. Trump najavljuje velike infrastruk­turne projekte i jače državne investicij­e, što je već diglo prinose na američke dugoročne obveznice s 1,8 posto, koliko su bile prije Trumpove pobjede, na 2,6 po- sto. Za SAD je ekonomska kriza s najavom oštrijeg rasta kamata i službeno završila. FED vjeruje da bi Trumpova politika mogla dodatno ubrzati rast američke ekonomije, a na njima je da se pobrinu da pretjerana fiskalna ekspanzija ne dovede do novog pregrijava­nja i inflacije. Profesoric­a zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov smatra da inflacija u SAD-u neće prijeći prihvatlji­vih 3 ili 4 posto, no monetarne vlasti dužne su reagirati dvije godine prije nego što se inflacija dogodi kako bi procese držale pod kontrolom.

Tri milijarde više

Nakon što se OPEC konačno dogovorio da će smanjiti kvote, cijena nafte značajnije raste, što će se preliti i na cijene ostale robe i usluga. Europska središnja banka u pravilu prati poteze američkog FED-a s odmakom od godine, godine i pol dana, pa se očekuje da će se i ECB od 2018. godine odlučiti na dizanje eurskih kamatnih stopa. Time kuca na vrata dodatna neizvjesno­sti za visokozadu­žene države kao što je Hrvatska. Plenkoviće­voj je Vladi pad javnog duga i fiskalna konsolidac­ija jedan od prioriteta, no dosta je mišljenja da se taj prioritet dovoljno ne ističe u proračunu za 2017. godinu jer raste rashodna strana. Povrh toga, Hrvatska iduće godine mora refinancir­ati oko pet milijardi eura što domaćeg, što inozemnog duga pa je ključno po kojoj će se cijeni ugovoriti novo zaduženje. Za postojeću razinu javnog duga dizanje kamatne stope za jedan postotni poen povećalo bi izdatke za kamate dodatne tri milijarde kuna! – Mi se iduće godine nećemo zaduživati na američkom, nego na europskom tržištu tako da potez FED-a neće imati negativan utjecaj na mogućnost zaduživanj­a, no pitanje je po kojoj cijeni. Likvidnost tržišta je visoka, kapitala ima, ali nama je veći problem od FED-a prenošenje zaraze iz Italije. Zbivanja u toj državi dižu premiju rizika svim visokozadu­ženim zemljama pa i Hrvatskoj – komentira Ivanov.

 ??  ??
 ??  ?? FED iznenadio burzovne analitičar­e, očekivali su sporiji rast kamate
FED iznenadio burzovne analitičar­e, očekivali su sporiji rast kamate
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia