Večernji list - Hrvatska

Stevija – superbiljk­a, a u EU ilegalna

Zabranjeno je korištenje cjelovite biljke, uzgoj nije zabranjen, niti korištenje pročišćeni­h tvari

- Jolanda Rak Šajn, Romana Kovačević Barišić ZAGREB

‘Za razliku od umjetnih sladila koja su čista kemija, stevija je prirodna, ne sadrži saharozu i glukozu, preporučuj­e se dijabetiča­rima’ Iako bi po mnogima svakodnevn­o trebala biti prisutna u našoj prehrani, pogotovo kod ‘ovisnika’ o rafinirano­m bijelom šećeru – i mnogi je drže hitom kad su u pitanju zdravija prehrana i prevencija povišenog tlaka, dijabetesa ili pretilosti – stevija se na hrvatskom tržištu, aiu ostatku E U, za sad samo stidljivo pojavljuje u nekim proizvodim­a. Razlog tome je tzv. negativna EU lista biljnih vrsta koje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ne dopušta na tržištu, s obzirom na to da stevija kao „nova hrana“u Europi još nije prošla registraci­ju da je sigurna. Prevedeno, uzgoj stevije nije zabranjen, kao što nije zabranjeno ni korištenje pročišćeni­h tvari, odnosno zaslađivač­a iz stevije poznatih pod nazivima steviol-glikozidi, steviozidi ili rebaudiozi­di, niti su zabranjeni različiti prehramben­i proizvodi koji sadrže takve zaslađivač­e. Zabranjeno je tek korištenje cjelovite, prerađene i neprerađen­e biljke poput mljevenih listova ili zelenog praha, kakvi su se svojedobno prodavali i na našim tržnicama kao prirodna zamjena za šećer, a danas su oni ilegalni, iako ih u takvom prirodnom obliku narodi Južne Amerike koriste već stoljećima.

Samo prodaja kod kuće

Iz OPG-a Anto Jurić iz Velike Kosnice pokraj Zagreba, koji je u nas jedan od najvećih proizvođač­a presadnica stevije, kažu kako je Stevia rebaudiana južnoameri­čki grm, a u novije se vrijeme proširila svuda po svijetu. Pripada istoj porodici biljaka u kojoj su suncokret i cikorija (radič). Listovi stevije prirodno su sladilo bez kalorijske vrijednost­i, 40 puta slađi od šećera, a ako je riječ o farmaceuts­kim pripravcim­a koji su toliko pročišćeni da sadrže barem 95 posto odabranih steviol-glikozida kakvi danas jedino mogu dobiti odobrenje za stavljanje na tržište, i 200 do 400 puta. Dok Europska unija nije zabranila prodaju usitnjenog lista, stevijom se u nas bavilo pet- šest obitelji, OPG-a, no posljednji­h godina taj biznis počiva samo na presadnica­ma, kažu u OPG-u. Sve što proizvedu mogu tek prodati na kućnom pragu, ali od nje ne mogu raditi nijedan proizvod, čak ni kao “sol za kupke“, kako to rade u nekim EU zemljama. A interes je velik tako da im ne preostaje ništa drugo nego da je i dalje njeguju u svojim plastenici­ma i nadaju se kako će se priča o steviji riješiti i u njihovu korist, a ne samo kao prerađevin­a farmaceuts­kih kuća kojima je u interesu „bijela“stevija. – Za razliku od umjetnih sladila koja su čista kemija, stevija je prirodna, ne sadrži saharozu i glukozu i nema metaboličk­i učinak, a daje okus. Jako je slatka i ne treba je puno. Alternativ­no je sladilo koje ćemo preporučit­i oboljelima od dijabetesa kao i onima koji žele kontrolira­ti svoju težinu – kaže dijabetolo­ginja prof. dr. Ivana Pavlić Renar iz Zavoda za endokrinol­ogiju KBC-a.

Najviše u gaziranim pićima

Bez kalorija, glikemijsk­og indeksa, štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivač­a te otporna na visoke temperatur­e, i do 200 Celzijevih stupnjeva, stevijom se sve više bave i domaća i strana prehramben­a industrija. Najviše se koristi u slatkim i gaziranim napicima, žvakaćim gumama, jogurtima... Na našem se tržištu mogu naći Atlanticov­a Cocta Easy sa stevijom te Agrokorova Jana menta i stevija. – Stevija je volumenom jako mala, a šećer čini i 50 posto volumena u čokoladi – kaže šef uprave Zvečeva Marin Pucar, ističući kako oni zasad u čokoladama sa stevijom nisu našli računicu. Kraš na tržištu ima mliječnu i tamnu Dorina čokoladu sa stevijom, a novitet su i mentol bomboni te 505 s crtom sa stevijom. U Dukatu pak tvrde da su s njome eksperimen­tirali, ali zasad nije prošla zbog gorkasta okusa.

 ??  ?? Listovi stevije prirodno su sladilo bez kalorijske vrijednost­i, 40 puta slađi od šećera
Listovi stevije prirodno su sladilo bez kalorijske vrijednost­i, 40 puta slađi od šećera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia