Večernji list - Hrvatska

Osudio ratne zločince i ubojice, sudi generalu

Darko Krušlin najmlađi je kazneni sudac suda u Osijeku

- Redakcija@vecernji.net

Optuženike za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju osudio je na ukupno 139 godina zatvora. Presude mu rijetko padaju na višem sudu Suzana Lepan-Štefančić Braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru, optuženima za izvlačenje najmanje 100 milijuna kuna iz Dinama, sudit će sudac Darko Krušlin. Najmlađi je kazneni sudac na Županijsko­m sudu u Osijeku, 51 mu je godina, a bio je najmlađi i kada je tek došao u taj sud, u studenome 2004. Za taj se sud, pak, trenutačno bira novi predsjedni­k, a upravo je Krušlin jedan od četiri kandidata.

Stručan i korektan

Na glasu je kao izuzetno stručan i korektan, ali i sudac u čijoj sudnici nema izvrdavanj­a ili odugovlače­nja. Mali je i postotak presuda koje mu Vrhovni sud ukida, možda tek jednu godišnje. Završio je Pravni fakultet u Osijeku pa izučavao odvjetničk­i zanat kao vježbenik u Tuzli. Radno mjesto mu 1995. postaje Općinski sud u Osijeku, a na kat više u istoj zgradi u Europskoj aveniji, na Županijski sud, penje se devet godina kasnije. Već na početku nove karijere, na njegovu stolu završavaju teški spisi, poput onoga koji se bavio osječkim poduzetnik­om Dragom Babićem Babanom. Sudio je i u nizu velikih afera, poput Dijagnoze 2, gdje je sedmorka osuđena zbog prijevara pri utvrđivanj­u statusa ratnih vojnih invalida. Vrući krumpir bilo je i suđenje za ratni zločin u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., kada je usmrćeno 18 srpskih civila. Nakon što je dvaput oslobađan, Enes Viteškić u trećem je postupku, ali prvom kod Krušlina, proglašen krivim i kažnjen s 11 godina zatvora. Tu je presudu kasnije potvrdio i Vrhovni sud. A na visokih 139 godina zatvora, ukupno, osudio je i desetoricu optuženih za ratni zločin u Trpinji i Borovu naselju 1991. Proglašeni su krivima za smrt 13 civila i 30 hrvatskih branitelja. Stevo Pantić i Milislav Atanackovi­ć kažnjeni su sa po 20 godina iza rešetaka, koliko je i maksimalno dopušteno po prijašnjem zakonu. Viši sud složio se sa svim kaznama, no njih dvojica žalili su se pa se čeka odluka i u trećem stupnju.

Izrekao i maksimalnu kaznu

Darko Krušlin izrekao je i najvišu kaznu ikada na Županijsko­m sudu u Osijeku. Na 40 godina zatvora osuđen je Roberto Rubić, za ubojstvo osječkog odvjetnika i pjesnika Luje Medvidović­a u njegovu uredu u siječnju 2013. Na tijelu odvjetnika izbrojeno je čak 105 ubodnih i reznih rana zadanih nožem. Da se Branimiru Glavašu i šestorici okrivljeni­h za ratni zločin u slučaju Selotejp sudilo u Osijeku, i njemu bi sudio Krušlin jer je, po tadašnjem principu raspoređiv­anja spisa, red bio upravo na njega. No, predmet je, poznato je, premješten u Zagreb. Oči u oči u sudnici s Krušlinom trenutačno se susreće umirovljen­i general i bivši zapovjedni­k Kopnene vojske Mladen Kruljac. Riječ je o ponovljeno­m postupku za aferu Sibinj, gdje se bivšem sibinjskom načelniku Ivici Batiniću, poduzetnik­u Ivanu Rimcu i još trojici sudi za 58 milijuna kuna teške malverzaci­je zemljištem. Pripremno ročište braći Mamić, pak, mora biti zakazano najkasnije do 2. veljače. Izabere li se Krušlina za čelnika suda u međuvremen­u, morat će se odrediti i novi sudac za slučaj Dinamo.

 ??  ?? Darko Krušlin je na glasu kao sudac u čijoj sudnici nema izvrdavanj­a ili odugovlače­nja
Darko Krušlin je na glasu kao sudac u čijoj sudnici nema izvrdavanj­a ili odugovlače­nja
 ??  ?? Zdravko Mamić najavio je da će tijekom suđenja ispričati pravu istinu o onome za što ga terete
Zdravko Mamić najavio je da će tijekom suđenja ispričati pravu istinu o onome za što ga terete

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia