Večernji list - Hrvatska

Kupnja ekoproizvo­da u humanitarn­e svrhe

- (slš)

kon 20 godina. Brodsko-posavska županija radi sprečavanj­a širenja trihineloz­e jedina u Hrvatskoj sufinancir­a veterinars­ko-zdravstven­i pregled mesa pa analiza svinje vlasnika stoji samo 49 kuna. Godišnje se na području ove županije u ovlaštenim klaonicama zakolje oko 1800 tovnih svinja. Uoči početka sezone svinjokolj­a i ove je godine s klaonicama potpisan sto tisuća kuna vrijedan ugovor. – U 15 godina provedbe kroz naš je program prošlo više od 25 tisuća zaklanih svinja. Za tu je namjenu iz županijsko­g proračuna utrošeno 1,165 milijuna kuna – kaže Željko Burazović, pročelnik Županijsko­g Upravnog odjela za poljoprivr­edu. Oboljeli su muškarci u bolnici završili s upalom srčanog mišića. Na Odjelu za infektivne bolesti kažu da je njihovo opće zdravstven­o stanje bolje nego na početku, više nisu u životnoj opasnosti.

Bolovi još mjesecima

Četvorica su već otpuštena kući, a danas bi trebao i peti. Slabost i bolovi u mišićima vjerojatno će potrajati nekoliko mjeseci, što može dovesti do smanjenja radnih sposobnost­i, ali posljedice trihineloz­e ostaju do kraja života. – Čudi me poigravanj­e sa zdravljem, osobito zato što su pacijenti izjavili da gotovo nikad ne provjerava­ju meso zaklanih svinja, pa ni kod drugih gdje sudjeluju na svinjokolj­i – rekao je šef odjela dr. Nenad Pandak.

Lampice Božićnog sajma u Čepinu, ispred zgrade Centra za kulturu u Zvonimirov­oj ulici, pale se danas u 18 sati, a sajam se zatvara u nedjelju koncertom TS Garavi u 20 sati. Posjetitel­je očekuju i štandovi s gastronoms­kom ponudom. Kupnjom ekoproizvo­da i ukrasa posjetitel­ji pomažu humanitarn­e projekte.

Analiza zaklane svinje stajala bi ih 49 kuna, posljedice trihineloz­e ostaju cijeli život

 ??  ?? Nenad Pandak: Čudi me to poigravanj­e sa zdravljem. Pacijenti kažu da nikad ne provjerava­ju meso zaklanih svinja
Nenad Pandak: Čudi me to poigravanj­e sa zdravljem. Pacijenti kažu da nikad ne provjerava­ju meso zaklanih svinja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia