Večernji list - Hrvatska

Čelnici Ubera i Tesle, Kalanick i Musk, novi Trumpovi savjetnici

Tehnoelita mu važna zbog novih modela prijevoza, svemirskog programa...

- Tehno@vecernji.net

Musku je cilj da se što prije uredi regulativa za samovozeće automobile, a i Kalanick ima “viših” interesa zbog alternativ­nih taksija Tanja Ivančić Lideri svjetskog tehnosvije­ta Elon Musk, prvi čovjek Tesla Motorsa, i Travis Kalanick, prvi čovjek Ubera, bit će u savjetničk­om odboru za strategiju Donalda Trumpa, novoizabra­nog američkog predsjedni­ka. Trump, najmoćniji predsjedni­k-biznismen svijeta, pridobio je dvojac koji je javno i glasno navijao za Hillary Clinton, Trumpovu protukandi­datkinju na nedavnim predsjedni­čkim izborima. Musk nije krio da Trump “nije pravi čovjek za taj posao”. Pritom je dodao i da izbore nikako ne može uvrstiti u “najbolji trenutak naše demokracij­e, općenito”. Kalanick je išao i korak dalje te izjavio da će se odseliti u Kinu pobijedi li Trump.

Hillary im bila draža

U šali ili ne, poruku na čijoj je strani Kalanick je više nego jasno odaslao. Ono što im je smetalo, kao i ostaloj tehnoeliti, antiimigra­ntska je retorika, ali i kontroverz­na parola o vraćanju poslova u Ameriku ne bi li opet postala velika. Musk i Kalanick bez ograda su bili priklonjen­i umjerenom programu H. Clinton kao i gotovo svi velikani iz Silicijske doline. Ipak, odnosi snaga se mijenjaju i spomenuti dvojac se mudro priklonio budućoj vladajućoj administra­ciji. Trump je ipak prije svega biznismen, a okupiti one glavne oko sebe odličan je potez. Savjetovat će ga o novim modelima i načinima prijevoza i regulativi koja to područje nužno prati. Elon Musk, naime, kontroverz­ni inovator i milijarder, izvršni je direktor i osnivač Tesla Motorsa, i svakako mu je cilj da se regulativa vezana uz samovozeće automobile što prije uredi jer on proizvodi električne automobile, a cjelokupna nova serija trebala bi imati ugrađen sustav autopilota. Usto, Musk predvodi SpaceX, tvrtku koja surađuje s američkom vladom u svemirskom programu. Kalanicku, pak, sa svojim Uberom ili alternativ­nim taksijem također je u interesu da bude u Trumpovu savjetodav­nom odboru. Cijela tehnoelita pozvana je na sastanak u Trump Tower u NewYorku. Bit će tu svi: Tim Cook, šef Applea, Satya Nadella, čelnik Microsofta, Larry Page i Eric Schmidt iz Alphabeta (prije poznat kao Google), Jeff Bezos, šef Amazona, te Sheryl Sandberg iz Facebooka.

Izvrstan liderski potez

Očekivano ili ne, savjetovat­i se s onima koji vode glavne biznise ne samo u SAD-u nego i u svijetu te misliti na buduće tehnološke inovacije i kako ih regulirati, što god tko mislio o Trumpu, izvrstan je liderski potez. Osim Muska i Kalanicka, u odbor je imenovana i Indra Nooyi iz PepsiCo-a. Odborom će predsjedat­i Steve Schwarzman iz CEO Blackstone­a.

 ??  ?? Donald Trump Kao lider svjestan je da mora misliti na buduće tehnološke inovacije u čemu će mu pomoći Musk i Kalanick (gore)
Donald Trump Kao lider svjestan je da mora misliti na buduće tehnološke inovacije u čemu će mu pomoći Musk i Kalanick (gore)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia