Večernji list - Hrvatska

Za male i srednje poduzetnik­e 1,2 milijarde kuna

O subvencion­iranim kreditima za posao, Marijana Oreb iz uprave HAMAG-BICRO-a

- ZAGREB Darko Bičak/PD darko.bicak@poslovni.hr

Od 2014. financijsk­u podršku dobilo je gotovo tri tisuće poduzetnik­a. Odobreno je 839 jamstava u vrijednost­i gotovo milijardu kuna Malim, a posebice mikropoduz­etnicima dostupnost kreditnih sredstava glavna je razvojna prepreka. Koliko im u tome može pomoći Agencija za malo gospodarst­vo i investicij­e HAMAG-BICRO svojim kreditima i jamstvima te koliko su mali i mikrozajmo­vi poduzetnic­ima važni, razgovaral­i smo s Marijanom Oreb, članicom uprave HAMAG-BICRO-a.

Koje projekte Agencija najviše kreditira i kakvim iznosima?

Kroz više godina poslovanja jamstva su se pokazala kao jedan od ključnih instrumena­ta Agencije za pružanje podrške pokretanju i razvoju poduzetnič­kih projekata. Od 2014. do danas financijsk­u podršku dobilo je gotovo tri tisuće poduzetnik­a – odobreno je 839 jamstava ukupne vrijednost­i gotovo milijardu kuna. Što se tiče jamstvenih programa, najčešće se financira proširenje proizvodnj­e te nabava materijala i sirovine u sklopu zajma za obrtna sredstva. Prosječan traženi iznos kredita je 250.000 kuna.

Koliko u Hrvatskoj uopće ima kvalitetni­h projekata koji zaslužuju subvencion­irano kreditiran­je?

Bitno je naglasiti da naši poduzetnic­i nisu ništa lošiji od svojih europskih kolega, štoviše, usudi- la bih se reći da su inovativni­ji i snalažljiv­iji s obzirom na zahtjevno tržište na kojem rade i djeluju. Razgovaraj­ući s poduzetnic­ima uočili smo da je visina kamatnih stopa jedan od glavnih izazova kojim se našim poduzetnic­ima otežava tržišna utakmica. Program namijenjen malim i srednjim poduzetnic­ima (MSP) razvili smo u suradnji s poslovnim bankama. U njemu mi stojimo iza poduzetnič­kog projekta podržavaju­ći ga jamstvom u visini do 80 posto ukupnog iznosa kredita koji je odobrila poslovna banka. Kamata u nekim slučajevim­a može biti i nula posto.

Iz kojih sektora dolazi najviše zahtjeva za kreditiran­je?

Struktura zastupljen­osti sektora po zahtjevima za kreditiran­je dobar je pokazatelj kretanja razvoja srednjeg i malog poduzetniš­tva u Hrvatskoj. Iz odobrenih predmeta jasno je vidljivo da je prisutan snažan razvoj ICT sektora i da se on sve više nastavlja razvijati.

Koliko novca imate na raspolagan­ju?

Iz fondova EU za sve financijsk­e instrument­e alocirano je 105 milijuna eura te 45 milijuna eura nacionalni­h sredstava. Tako smo malim i srednjim poduzetnic­ima osigurali gotovo 1,2 milijarde kuna.

Zahtjevi i odobreni zajmovi pokazuju snažan razvoj ICT sektora u Hrvatskoj

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL ?? Marijana Oreb: Najčešće se financira proširenje proizvodnj­e, a prosječno se traži 250.000 kuna zajma
GORAN KOVAČIĆ/ PIXSELL Marijana Oreb: Najčešće se financira proširenje proizvodnj­e, a prosječno se traži 250.000 kuna zajma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia