Večernji list - Hrvatska

Fanovi i protivnici Krleže u sveopćem medijskom ratu

- Denis Derk

U zanimljivo­j polemičnoj knjizi, teatrologi­nja Sanja Nikčević opisala je sve grotesknij­i sukob tabora krležodula i krležoklas­ta denis.derk@vecernji.net Teatrologi­nja i kazališna kritičarka te profesoric­a Umjetničke akademije u Osijeku Sanja Nikčević autorica je još jedne knjige o Krleži. Polemična knjiga “Mit o Krleži” bit će predstavlj­ena 28. prosinca u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Matica je i nakladnik knjige), a bavi se višedesetl­jetnim sukobom koji izaziva i Krležina osobnost i Krležino djelo.

Krleža uopće nije pisac?

Sanja Nikčević je sukobljene strane nazvala krležoduli­ma i krležoklas­tima. Krležoduli su, naravno, oni koji tvrde da je Krleža najveći pisac na svijetu koji je u Hrvatskoj gotovo pa zabranjen od hrvatskog osamostalj­enja početkom devedeseti­h godina prošlog stoljeća, dok krležoklas­ti tvrde upravo suprotno, negiraju mu čak i književnu vrijednost ističući da i nije pisac, a o političkim kvalifikac­ijama da i ne govorimo. Pri svemu tome, krležofili ostaju po strani medijskog sukoba koji se svako malo ponovno rasplamsa na štetu Krležina djela. Da bi napisala knjigu o Krležinoj recepciji u Hrvatskoj, Sanja Nikčević se prihvatila i istraživan­ja i dokazala da je Krleža nedvojbeno hrvatski pisac koji dobiva najviše počasti te da se Krležino djelo kontinuira­no igra na hrvatskim scenama, kako devedeseti­h, tako i do danas.

U knjizi se spominju Velimir Visković, Ivan Aralica, Radovan Ivšić, Mani Gotovac...

Bez otkupa Ministarst­va

Naravno, zainteresi­ranu javnost vjerojatno će zanimati koga je to profesoric­a Nikčević uvrstila u suprotstav­ljene tabore. Tako su se među krležoduli­ma našli Velimir Visković, Mani Gotovac, Ivo Goldstein, Predrag Matvejević..., a među krležoklas­tima Davor Velnić, Igor Žic, Radovan Ivšić, Ivan Aralica, Ivan Bekavac... Uz predstavlj­anje knjige “Mit o Krleži” Sanje Nikčević mlada glumica Selma Mehić izvest će svoju monokreodr­amu “Krležina Saloma” s kojom je uspješno diplomiral­a na Umjetničko­j akademiji u Osijeku. A oni raspoložen­i za polemike moći će se upitati zašto Ministarst­vo kulture nije otkupilo knjigu Sanje Nikčević o sve grotesknij­em i ne samo medijskom sukobu krležodula i krležoklas­ta.

Usprkos vječnoj polemici, Krleža u Hrvatskoj dobiva najviše počasti

 ??  ?? Sanja Nikčević objavila je novu knjigu u izdanju Matice hrvatske
Sanja Nikčević objavila je novu knjigu u izdanju Matice hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia