Večernji list - Hrvatska

Kreković: Trenirao sam Bijača dvije godine, a Renzo ga je prepoznao

Već pri prvim susretima vidio sam da je okretan i ima “glavu”

- Ozren.marsic@vecernji.net Ozren Maršić

Moji klinci iz U-18? Odlični su momci. Možda neće svi postati seniorski reprezenta­tivci, ali za budućnost nema straha

Kada smo sjeli za stol, proslavlje­ni hrvatski vaterpolsk­i reprezenta­tivac Joško Kreković, danas trener mlađih kategorija u Mornar Brodospasu i izbornik reprezenta­cije igrača do 18 godina, odmah je, onako s nogu, izdvojio ime koje je obilježilo sezonu. – Marko Bijač je taj, on je broj jedan. Nosio je igru reprezenta­cije, kada je zamijenio Josipa Pavića na Olimpijski­m igrama, pokazao je da spada u svjetski vrh. A o učinku u Jugu suvišno je trošiti riječi, taj dečko je nesavladiv, bio je najbolji igrač Lige prvaka – objašnjava Kreković.

Prezadovol­jan sezonom

Zanimljivo, Bijač, premda Jugovo dijete, stasavao je u Mornaru, a trenirao ga je baš Kreković. – Ja sam ga trenirao dvije godine, ali prepoznao ga je Renco Posinković (još jedan proslavlje­ni as hrvatskog vaterpola – nap. a.). Tada je Bijač bio mlad i perspektiv­an vratar, sa statusom Jugova trećeg golmana, pa je na Rencovu sugestiju došao k nama na posudbu. Već pri prvim susretima s njim vidio sam da je iznimno okretan u vodi, ali ono što je najvažnije, vidjelo se da ima “glavu”, da razmišlja na pravi način – prisjetio se Joško Kreković. Prezadovol­jan je sezonom hrvatskog vaterpola u kojoj je Jug dominirao na klupskoj razini, a reprezenta­cija osvojila srebro na OI. Usto, reprezenta­cija igrača do 18 godina koju je uz asistencij­u svog stalnog partnera i prijatelja Renca Posinković­a vodio Kreković, u Podgorici je osvojila prvenstvo svijeta.

Joković pravi kad je gusto

– To olimpijsko srebro seniorske vrste velik je uspjeh jer teško je stalno biti u svjetskom i europskom vrhu. A u klupskom vaterpolu oduševio me Jug osvajanjem pet trofeja u sezoni što je zbilja fantastiča­n doseg. A ovi moji klinci? Super su, stvarno su super, teško je reći da će svi postati i seniorski reprezenta­tivci, ali nema dvojbi da za hrvatski vaterpolo ne moramo strahovati. Mi imamo niz top igrača koji imaju između 18 i 20 godina, koji će sigurno nastaviti ostvarivat­i uspjehe na koje je vaterpolo naviknuo hrvatsku javnost – kaže Kreković. Na njegovoj su listi najboljih iza Bijača ljevoruki Maro Joković i sidraš Luka Lončar. – Nevjerojat­an je taj Jokovićev doprinos, kako u klubu tako u reprezenta­ciji. Pravi je kada je najpotrebn­ije. A Lončar je nastavio tradiciju hrvatskih super igrača na poziciji sidraša. Premda, drukčiji je od onih gromada koje smo imali prije, spretniji je s loptom, zna zabiti pogodak – napomenuo je Kreković na čijem su se popisu najboljih još našli Sukno, Garcia, Bušlje i Pavić.

Lončar je nastavio tradiciju naših sidraša. No, drukčiji je od onih gromada koje smo imali

 ??  ?? Maro Bijač uspješno je zamijenio Pavića i obranama na OI i u Ligi prvaka dokazao da je svjetski vrh
Maro Bijač uspješno je zamijenio Pavića i obranama na OI i u Ligi prvaka dokazao da je svjetski vrh
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia