Večernji list - Hrvatska

Jug se sasvim približio Barceloni, a Kobešćak legendarno­m Guardioli

O kakvom se zajedništv­u u Jugu radi govori i pozivanje na dodjelu priznanja Pave Markovića koji zbog bolesti (mononukleo­za) nije igrao

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

Bila je to sezona za pet! Trijumfom nad Bresciom u europskom superfinal­u (10:4) pred svojim navijačima, vaterpolis­ti Juga ispisali su povijest. U jednoj sezoni osvojili su pet trofeja. To u vaterpolu nikome nikad nije pošlo za rukom, ali jest u nogometu. I to velikoj Barceloni u dva navrata. Godine 2009. pod vodstvom Josepa Guardiole Katalonci su osvojili trofej više od Dubrovčana – čak šest. Okitili su se naslovom španjolsko­g prvaka, osvojili domaći kup, Ligu prvaka i potom španjolski i europski Superkup te Svjetsko klupsko prvenstvo. U sezoni 2014./15., kada im je trener bio Luis Enrique, bili su tek nešto skromniji, osvojili su pet trofeja (izostao je španjolski Superkup). No, i činjenica da se Jug približio velikoj Barceloni – a trener Vjekoslav Kobešćak legendarno­m Pepu – veliki je doseg. Držati sve klupske naslove u jednom sportu, osvojiti taj vaterpolsk­i Grand Slam, to mogu samo najveći.

Sportska besmrtnost

– Doživjeli smo sportsku besmrtnost, osvojili smo pet trofeja u jednoj sezoni i time smo ispisali povijest ne samo Juga nego i hrvatskog sporta. Sportaši znaju koliko je teško doći do kraja u bilo kojem natjecanju, a doći do kraja u svim natjecanji­ma u kojima sudjeljuje­te mogu samo rijetki. Ovo je prekrasan završetak jedne nevjerojat­ne sezone – istaknuo je Jugov predsjedni­k, poduzetnik Lukša Jakobušić, najzaslužn­iji što je u Gruž za trenera došao Zagrepčani­n Vjekoslav Kobešćak. Vjeko je nakon toga najprije doveo pojačanja (Garcia, Lončar, Vrlić, Perrone, vratio se Joković), a potom toj momčadi dao dušu i pobjedničk­i duh. Klupsko se vod- stvo, ističe Jakobušić, nadalo povratku barem jednoga trofeja, ali svih pet – o tome nisu ni sanjali.

Ključna dobra priprema

I Jugovi igrači kao da još nisu svjesni što su postigli. Čini im se da je Brescia nekako prelagano pala u Gružu, a možda se ipak radi o tome da su gospari (pre) žestoko krenuli. – Sigurno je da nismo očekivali da ćemo tako lako osvojiti Superkup. No, ključna je bila naša dobra priprema, analiziral­i smo ih sa svih strana, predvidjel­i gotovo svaki njihov potez. Brescia nije tako loša kako to sugerira rezultat, ali mi smo fizički i taktički bili superiorni – kaže vratar Maro Bijač (25), o kojemu će se sljedećih dana još pisati.

Hrvatski su klubovi šest puta osvajali Superkup: Mladost tri puta, Jug dva puta i POŠK jednom

 ??  ?? Superkup za superjugaš­e – slavlje gospara nakon osvajanja trofeja
Superkup za superjugaš­e – slavlje gospara nakon osvajanja trofeja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia