Večernji list - Hrvatska

Balotelli se preporodio, i predvodi “francuski Leicester” Nice

- Gradimir Đukarić

Nice je senzaciona­lno prva u Ligue 1, sa samo jedinim porazom nakon 17. kola. Sve to nakon što su ljetos ostali bez pola momčadi... gradimir.djukaric@vecernji.net Ono što je prošle godine u europskom nogometu bio Leicester, to bi ove godine mogla biti Nice. U gradu u kojem se ljetos gledao horor, nakon što se suludi muškarac kamionom zaletio u masu koja je slavila Dan pada Bastilje i usmrtio 84 osobe, piše se nogometna bajka. Klub koji je u dva navrata, ukupno tri sezone, vodio pokojni Vlatko Marković, čiji je službeno najbolji nogometaš u povijesti legenda Partizana Nenad Bjeković, koji je istina u četiri navrata bio francuski prvak, ali posljednji put prije više od pola stoljeća, još 1959., i koji je u posljednji­h pet sezona u dva navrata opasno visio za opstanak, prijeti pokvariti “prirodni poredak”. Nice je senzaciona­lno prva, sa samo jednim porazom nakon 17. kola, u Ligue 1 nitko ne prima manje, a samo Monaco zabija više. Sve to nakon što su ljetos ostali bez pola momčadi i nakon što su na pojačanja potrošili svega 13 milijuna eura.

Favre poput Ranierija

Ako je u jednoj od liga petice prvenstvo trebalo biti lišeno bilo kakve neizvjesno­sti, onda je to trebala biti Ligue 1 u kojoj monopol drži financijsk­i moćni PSG. Ali... Na vrhu je momčad koju je malo tko ondje očekivao. Pogotovo ne nakon što su ljetos ostali bez tvoraca toga uspjeha, dugogodišn­jeg trenera Claudea Puela, koji je dobar rad na Azurnoj obali naplatio ugovorom u Southampto­nu, potom Hatema Ben Arfe koji je bilo golovima, bilo asistencij­ama sudjelovao kod 23 od 58 pogodaka Nice prošle sezone, drugog strijelca momčadi Valèra Germaina kojem je 14 lanjskih golova osiguralo transfer u Monaco, te neumornog Nampalysa Mendyja, koji je prodan Leicesteru za klupski rekord od 15,5 milijuna eura. Tko želi, brzo će naći puno sličnosti između lanjskog Leicestera i ovosezonsk­e Nice. Iskusnom Švicarcu Lucienu Favreu, baš poput njegova kolege Ranierija, često su pripisival­i etiketu “simpatično­g gubitnika”, unatoč kvalitetno­m radu. Jer, iako je u tri od sedam sezona, koliko je proveo u Bundesligi, bio proglašava­n trenerom godine, trofeji su izostali, a misije u Herthi i Borussiji Mönchengla­dbach završile su puno prije nego što je planirano. Nice bi mogla biti njegov doktorat, iako je, da nije bio nestrpljiv, mogao imati puno unosniji angažman. Everton ga je ljetos kontaktira­o, ali čelnici s Goodisona su se počeli premišljat­i, a Favre presjekao.

Uzeli otpisane

– Umoran sam od čekanja – kazao je Favre i prihvatio Nicin poziv. Baš poput Leicestera lani i Nice je pod svoje okrilje uzela “otpisane”, ukrotila neukrotive, a onda im udahnula novi nogometni život. Zrak na Azurnoj obali očito čini čuda. Lani je to bio Ben Arfa koji je u jednoj sezoni u Nici zabio više golova nego u prethodnih pet, a ove godine to je Mario Balotelli čiji je učinak ove jeseni, iako je zbog ozljeda propustio više utakmica nego što ih je odigrao, savršen – šest golova u šest prvenstven­ih utakmica. A ljetos ga niti jedan klub nije htio... Generalni direktor Nice Julien Fournier tvrdi da su u francuskom klubu vrlo lako našli rješenje za Balotellij­evu ludu glavu. – Bivši klubovi su mu postavljal­i pravila ponašanja, ali mi nismo – rekao je Fournier. Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

Novac očito ne mora biti presudan, jer Nice je na pojačanja potrošila svega 13 milijuna eura Bivši klubovi su Balotellij­u postavljal­i pravila ponašanja, ali mi nismo, kažu i Nici

 ?? REUTERS ?? Zločesti dečko svjetskog nogometa Balotelli igra sjajno u Nici
REUTERS Zločesti dečko svjetskog nogometa Balotelli igra sjajno u Nici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia