Večernji list - Hrvatska

“Velikosrps­ka agresija nije floskula, nego tragedija”

Želim da ova Vlada sljedeće četiri godine iskoristi za rješavanje brojnih pitanja iz agresije na Hrvatsku, koja su zapreka normalizac­iji odnosa, rekao je Plenković

- Tomislav Krasnec BRUXELLES

Ubuduće će se i putnike iz EU kontrolira­ti u bazi podataka kad budu prelazili vanjske granice. Slovenija to tumači i kao strožu provjeru Hrvata

Premijer Andrej Plenković došao je jučer u Bruxelles na posljednji sastanak Europskog vijeća u ovoj godini, a uoči početka summita u izjavi novinarima na ulasku komentirao je prekjučera­šnju izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je ustvrdio da je velikosrps­ka agresija na Hrvatsku floskula. – Što se tiče vremena velikosrps­ke Miloševiće­ve agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovin­u, moj je stav sasvim decidiran i jasan. Nažalost, nije riječ o floskuli, nego o tragediji koja se dogodila i Hrvatskoj i BiH – rekao je Plenković. Vučić je, podsjetimo, na konferenci­ji za novinare u Beogradu, na kojoj je kritizirao Hrvatsku zbog blokade otvaranja 26. poglavlja u pregovorim­a Srbije s EU, izjavio da ne namjerava “slušati bilo kakva predavanja onih koji tvrde da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikosrps­koj agresiji.”.

Nije aprioran stav

Plenković je srpskom premijeru jučer iz Bruxellesa poručio da činjenica da je Hrvatska dala suglasnost za druga dva poglavlja dokazuje da se “ne radi o nekakvom apriornom stavu” protiv Srbije, nego o “preciznim i jasnim argumentim­a hrvatske strane”. – Želim da ova Vlada sljedeće četiri godine iskoristi za rješavanje brojnih rezidualni­h pitanja iz agresije na Hrvatsku koja su zapreka punoj normalizac­iji odnosa i okretanju prema budućnosti – dodao je Plenković. Lideri 28 zemalja EU okupili su se jučer na posljednje­m sastanku Europskog vijeća u ovoj godini, na čijem je dnevnom redu bilo pet tema, ali nijedna dominiraju­ća. Umjesto toga, summitom je nekako dominirao osjećaj da svi jedva čekaju da se oproste od godine prepune loših vijesti za EU, od britanskog referendum­a o izlasku do podjela među državama zbog migrantski­h kvota. Jedna od tema bila je jačanje sigurnosti vanjskih granica EU nakon teroristič­kih napada i migrantske krize, a lideri 28 država pozdravili su izmjene Schengensk­og zakonika koje će omogućiti uvođenje sustavnih provjera na vanjskim granicama. Dosad propisi nisu dopuštali sustavnu provjeru državljana zemalja EU na vanjskim granicama, zbog čega i postoje “brzi” trakovi za prolaz građana EU, ali ubuduće će se i takvi putnici sustavno kontrolira­ti u bazi podataka kad budu prelazili vanjske granice. Pitanje je samo koje vanjske granice. Slovenija, čini se, interpreti­ra to kao vanjske granice schengensk­e zone, što znači da bi se postrožile i provjere hrvatskih državljana na Bregani ili Macelju. Hrvatska to tumači drukčije, kao režim koji će se primjenjiv­ati na vanjskim granicama Unije, ne schengensk­e zone.

Opet provjera na Bregani?

– Želimo da bude jedinstven­i tretman država članica koje jesu u Schengenu i onih koje su izvan Schengena. S obzirom na to da se Hrvatska priprema za schengensk­i sustav, ne želimo da nam bilo kakve odluke u naknadnom kontekstu donesu ili operativne ili financijsk­e probleme na granicama s ostalim članicama EU – rekao je premijer Plenković. Slovenski premijer Miro Cerar najavio je da će Slovenija provoditi novi režim sustavnih kontrola na svojoj vanjskoj granici schengensk­e zone, ali da će uzeti u obzir princip proporcion­alnosti. To bi značilo da neće provjerava­ti baš svakog putnika ako bi to dovelo do gužvi na graničnim prijelazim­a.

Hrvatska traži isti tretman članica koje jesu u Schengenu i onih koje su izvan Schengena

 ??  ?? Summitom je dominirao osjećaj da svi jedva čekaju da se oproste od godine prepune loših vijesti za EU (slijeva: belgijski premijer Michel, francuski predsjedni­k Hollande, predsjedni­k Europske komisije Juncker i grčki premijer Tsipras)
Summitom je dominirao osjećaj da svi jedva čekaju da se oproste od godine prepune loših vijesti za EU (slijeva: belgijski premijer Michel, francuski predsjedni­k Hollande, predsjedni­k Europske komisije Juncker i grčki premijer Tsipras)
 ??  ?? Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia