Večernji list - Hrvatska

Odbijeni amandmani, pa i Hasanbegov­ićev o civilnom društvu

Hasanbegov­ić i B. Esih tražili su da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjen­a civilnom društvu i usmjere za socijalne programe

- Tea.romic@vecernji.net Tea Romić ZAGREB

Državni proračun za 2017. godinu jučer je usvojen u Saboru nakon što je sedam sati trajalo Vladino odbijanje 132 amandmana podnesena na taj prijedlog. Pri tome nije bilo bitno ni tko amandmane podnosi, pa su osim 129 oporbenih amandmana odbijena i tri amandmana koja dolaze iz redova vladajućih – Mostova Mire Bulja te HDZ-ova Zlatka Hasanbegov­ića i nezavisne zastupnice s liste HDZ-a Brune Esih. To su ujedno i amandmani koji su dobili najviše i najmanje glasova zastupnika. Naime, Zlatko Hasanbegov­ić i Bruna Esih tražili su da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjen­a civilnom društvu i usmjere za socijalne i humanitarn­e programe koji se provode kroz nekoliko ministarst­ava, a njihov prijedlog podržalo je samo šest zastupnika, i to nitko iz HDZ-a. Najveću potporu, odnosno 49 glasova, dobio je Buljev prijedlog da se osigura pet milijuna kuna za sinjsku školu. Zanimljivo, odmah nakon njega na redu je bio isti amandman Arsena Bauka, ali njegov, podsjetimo još jednom, identičan prijedlog podržalo je šest zastupnika manje.

Bulj suzdržan

Miro Bulj bio je i jedini iz redova vladajućih koji nije digao ruku za proračun koji je podržalo 86 zastupnika, već je bio suzdržan. Očekivano, odbijena su i dva najskuplja amandmana – onaj Ivana Lovrinović­a iz Promijenim­o Hrvatsku vrijedan čak 10 milijardi kuna te onaj SDP- ova Predraga Matića vrijedan pet milijardi kuna.

“Nema za mlade, gladne...”

SDP, koji je podnio najveći broj amandmana, posebice njegovi zastupnici Željko Jovanović i Gordan Maras, nije bio zadovoljan Vladinim odbijenica­ma. – Podnesena su 132 amandmana, a Vlada nije prihvatila nijedan, traženo je za škole, bolnice, mlade, siromašne, gladne, duševne bolesnike i nacionalne manjine, no ništa od toga Vladi očito nije bitno. Ali je bilo bitno osigurati dovoljno novca da predsjedni­ca kupi četiri tone lososa ili da premijer uredi svoj ured. Ne mogu vjerovati da su svi amandmani baš toliko loši – komentirao je SDP-ov Nenad Stazić te vladajućim­a poručio da to neće obeshrabri­ti njegovu stranku koja je zbog svega glasovala protiv proračuna.

Bitno je osigurati novac da predsjedni­ca kupi četiri tone lososa, rekao je SDP-ov Nenad Stazić

 ??  ?? Hasanbegov­ićev amandman podržalo je samo šest zastupnika
Hasanbegov­ićev amandman podržalo je samo šest zastupnika
 ??  ?? Zastupnica Romana Jerković (SDP) na izglasavan­ju proračuna
Zastupnica Romana Jerković (SDP) na izglasavan­ju proračuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia