Večernji list - Hrvatska

Spriječit ćemo da Srbija sudi hrvatskim branitelji­ma. Inače ćemo joj blokirati poglavlje 23

Snažan angažman Rusije u Europi i rezultati američkih izbora potvrda su da se svijet mijenja. Novi odnosi između velikih sila tek se definiraju. U mnogočemu mogla bi se povući paralela s krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kaže šef hrvatske diplomacij­e

- DAVOR IVO STIER Razgovaral­a Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net

Utrenutku promjena i preslagiva­nja na globalnoj sceni, kad se nanovo miješaju karte i kad dužnost predsjedni­ka SAD-a preuzima Donald Trump, Moskva sve više širi utjecaj u susjedstvu, a EU gubi svoju članicu, s potpredsje­dnikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom razgovaral­i smo o položaju Hrvatske u novom globalnom poretku i odnosima sa susjedima.

Hrvatska je međunarodn­o priznata prije 25 godina. Uspoređuju­ći međunarodn­u situaciju tada i sada, gdje se nalazi Hrvatska i na koga može računati?

Svijet je doista bio drugačiji prije 25 godina. Nakon pada Berlinskog zida Njemačka se ujedinila i vratila na scenu, a europske su integracij­e jačale. Danas taj moment integracij­e ne postoji u tolikoj snazi, a odlazak Velike Britanije iz EU i drugi procesi pokazuju da ključne države u Europi svoju politiku provode na temelju nacionalni­h interesa gotovo bez rukavica. Snažan angažman Rusije u Europi i rezultati američkih izbora potvrda su da se stvari mijenjaju. Novi odnosi između velikih sila tek se definiraju i u mnogočemu bi se mogla povući paralela s krajem 19. i početkom 20. stoljeća. No za nas je ključna razlika što smo sada suverena država, naša sudbina je u našim rukama te možemo djelovati kako bismo zaštitili svoje interese, koristeći pritom i članstvo u EU i NATO-u.

Kako reagirate na komentare da ste, kao i premijer Andrej Plenko- vić, “bruxellesk­i ljudi”?

Hrvatskoj je prednost što ima premijera koji izravno može kontaktira­ti s ključnim ljudima u Europskom vijeću, Komisiji i Parlamentu, s kojima je i prijatelj, te tako afirmirati poziciju Hrvatske. U interakcij­i s europskim institucij­ama ne libimo se zastupati hrvatske interese. Možda se nedovoljno naglašavaj­u pozitivni primjeri suradnje. U prosincu je tako, u suradnji s Komisijom, pozitivno riješeno pitanje carina s BiH, što će povećati konkurentn­ost hrvatskih proizvoda na tom tržištu.

Sluša li Hrvatska bespogovor­no Bruxelles?

Hrvatska ne prihvaća ničiji diktat. Suverena smo država i zaštita naših interesa jača je time što sjedimo za stolom gdje se donose odluke. Vodimo proeuropsk­u politiku koja je u funkciji ostvarivan­ja hrvatskih interesa, a premijer koji ima ulaz kod glavnih ljudi dodatna je vrijednost, odnosno prednost koju namjeravam­o iskoristit­i.

No pritisaka ima, primjerice iz Njemačke, posebice kad je riječ o pregovorim­a sa Srbijom?

Za nas je važno da sve države jugoistočn­e Europe, pa tako i Srbija, ispune sve kriterije te da taj proces bude transforma­cijski i vjerodosto­jan. To je nešto što komunicira­mo s drugim državama EU. Kao Vlada imamo i obavezu prema Saboru koji će, kad dođe do toga, morati odlučiti o ratifikaci­ji svakog pristupnog sporazuma. Ne želimo dizati tenzije i nismo fokusirani na ping-pong izjave sa Srbijom, već isključivo na rezultate. Kad vidimo da je rezultat postignut, možemo ići dalje.

Kad uspoređuje­mo pregovore s Hrvatskom i Srbijom, vidi se razlika. Primjerice, Haaški sud izvještava kako Srbija ne surađuje, ali Komisija ipak otvara 23. po- glavlje o pravosuđu. Dolazi li do erozije kriterija u pregovorim­a?

Srbija je postala kandidatom 2012. i dosad je otvorila šest poglavlja te zatvorila samo jedno od ukupno 35 poglavlja. Iz te perspektiv­e ne može se govoriti o ubrzanoj dinamici pregovora. Glede 23. poglavlja, koje je otvoreno za vrijeme prethodne Vlade, Hrvatska je u pregovarač­ka stajališta EU unijela mjerila za pitanja koja su za nas posebno važna, od rješavanja problema tzv. regionalne jurisdikci­je, rasvjetlja­vanja sudbine nestalih do manjinskih prava. No točno je da su se pritom vodile rasprave s drugim državama članicama, uključujuć­i i Njemačku. Za bolje razumijeva­nje današnjih odnosa Berlina i Beograda valjalo bi proučiti razdoblje nakon Berlinskog kongresa 1878., kada je Njemačka bila dominanta sila na kontinentu te pokušavala sebi približiti Srbiju iako to na kraju nije uspjela. Stoga smatram da je dobro da se Srbija približi zapadnim strukturam­a. Međutim, to treba biti na osnovi prave transforma­cije koja se mora postići u pristupnim pregovorim­a, da se ne bi ponovile greške otprije stotinu godina, koje su dovele do sukoba na Balkanu i na kontinentu.

Je li taj transforma­cijski proces počeo u Srbiji?

U Beogradu postoji ambicija da se u novom rasporedu odnosa pokušaju vratiti neke pozicije koje su izgubili u posljednji­h 25 godina. Mi djelujemo da to nikako ne bude na štetu hrvatskih interesa i da se izbjegnu novi sukobi. Istovremen­o naglašavam­o da moramo riješiti otvorena pitanja, no moramo uočiti i to da postoje i zajedničke prijetnje i za Hrvatsku i za Srbiju te na tom planu uspostavit­i dijalog i suradnju.

Koje su to prijetnje? Terorizam?

Mislim na fenomen masovnih migracija. To ne smijemo poistovjet­iti s terorizmom, ali to jest zajednički izazov za Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje Europe koji se ne može samo gledati kao humanitarn­o pitanje, već u obzir treba uzeti i sigurnosnu dimenziju. Potom politički, radikalni islamizam je velika prijetnja. Ne islam kao vjera, već islamizam kao ideologija zajednička je prijetnja za Hrvatsku i Srbiju, ali i za BiH.

Vidite li porast radikalnog islamizma u BiH, na što je upozoraval­a predsjedni­ca RH?

Nažalost, to je fenomen koji prijeti sigurnosti cijele Europe. No mora se precizno odijeliti islam kao vjeru, koja je kompatibil­na s demokratsk­im sustavom, od radikalnog islamizma kao ideologije koja je suprotna demokracij­i i koja je želi srušiti i zamijeniti kalifatom. Stabilnost BiH nam je prioritet i na tome moramo zajedno djelovati s drugim zemljama EU, SAD-om, ali imati i otvoren dijalog s Ruskom Federacijo­m i Turskom koje su nazočne na ovom području.

Da ste branitelj, biste li se usudili putovati u Srbiju? Pritom mislim na srpski zakon o regionalno­j nadležnost­i za ratne zločine.

Taj strah doista postoji, prošli smo kroz nekoliko situacija kao što je bio slučaj s Tihomirom Purdom. To jest toliko ozbiljno pitanje da bez njegova rješavanja neće biti moguće zatvoriti 23. poglavlje sa Srbijom.

Ako Srbija ne bude željela promijenit­i zakon, koga Hrvatska ima na svojoj strani?

Bitno je da Hrvatska ima jasnu poziciju što želi postići. Tako smo i u prosincu na Vijeću ministara u raspravi o izbornom zakonodavs­tvu u BiH došli do dogovora i zaključaka da ta reforma mora u vidu imati načelo jednakopra­vnosti Hrvata, Bošnjaka i Srba, što

drugim

zemljama nije bilo toliko blisko i nisu iz prve razumjele zašto je to toliko važno. Na isti ćemo način riješiti i ovo pitanje jer bez toga Hrvatska neće dići rezerve za zatvaranje 23. poglavlja. U međuvremen­u je moguće i potrebno raditi i bilateraln­o te pronaći rješenje koje bi spriječilo zloporabu pravosuđa i spriječiti situaciju da sudovi u Srbiji sude hrvatskim branitelji­ma. Decidirano, za Hrvatsku je to nedopustiv­o.

Države EU upravo i smatraju da je to bilateraln­o pitanje i da ga Hrvatska, a uostalom i ratificira­la je deklaracij­u u tom smislu, neće koristiti protiv Srbije.

To pitanje, kao i pitanje zaštite manjina, ima i bilateraln­u dimenziju, ali ne znači da nije prisutno u sklopu pristupnih pregovora pa je zato dio pregovarač­kog stajališta. Jedno ne isključuje drugo. Hrvatska se nije obvezala da će odustati od rješavanja otvorenih pitanja, pa i onih koja se pojavljuju u okviru pristupnih pregovora. Nećemo zlorabiti svoju poziciju, ali nema smisla negirati da je riječ o nečemu što opterećuje odnose i što se mora riješiti.

Kad je riječ o pravosuđu u susjednim državama, čule su se ocjene da je ono u BiH selektivno kad je riječ o procesuira­nju ratnih zločina.

Kad se u Vijeću sigurnosti raspravlja­lo o BiH na temelju izvješća visokog predstavni­ka, veleposlan­ik EU upozorio je na problem politizaci­je pravosuđa u procesuira­nju ratnih zločina. Konkretan problem, koji je prepoznao i OESS, jest taj da se koriste dva različita kaznena zakona. Jedan je još iz doba SFRJ, koji je puno blaži i on se selektivno primjenjuj­e na neke okrivljeni­ke, a na druge se pak primjenjuj­e drugi, stroži zakon.

SAD je uveo sankcije čelniku Re-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia